Раздялата на Дуейн Уейд с организацията на Маями Хийт безспорно бе едно от най-изненадващите събития от света на НБА през това лято. Едва ли са били много хората, които са си представяли, че това е възможно да се случи, но така или иначе раздялата е вече факт.

За тези от вас, които са пропуснали развоя на събитията ще опитам да припомня накратко.

Уейд е абсолютният отличник за организацията на Маями Хийт. Избират го от драфта през 2003г. Печели титлата в третия си сезон, като е избран за най-полезен играч във финалната серия. Феновете го боготворят. Носи отбора на гърба си, докато ръководството се опитва да отвори нов шампионски прозорец. С пристигането на ЛеБрон е основна фигура в ядрото, което властва над лигата в продължение на 4 сезона. И сега, две години след заминаването на ЛеБрон, се стига до ситуация, в която играчът се чувства недооценен от организацията.

Финансови взаимоотношения

  • през 2003г. подписва 4 годишен новобрански договор на стойност $12.5 мил.
  • през 2006г. подписва 3 годишно максимално удължение на договора си, влизащо в сила от сезон 2007-2008, на стойност $43 мил., което го прави играч на Хийт до 2010г.
  • през 2010г. слага подписа си върху 4 годишен контракт за $65.5 мил. Действията на Уейд са подбудени от съпричастността му към привличането на ЛеБрон Джеймс и Крис Бош в състава на Хийт.
  • през 2014г. (след като вече ЛеБрон обяви решението си), Уейд подписва 2 годишен договор на стойност $35 мил (15/20), като втората година е „по избор“ в полза на играча. Това ще рече, че след изтичане на първата година, играчът е в позиция да избира дали да преподпише предварително договорените условия за изиграване на втората година от контракта или да стане свободен агент.
  • през 2015г. Уейд преподписва договора си от 2014г., че ще изиграе текущия сезон по предварително уговорените условия ($20 мил)
  • през 2016г. подписва с Чикаго Булс

Или казано по друг начин, след 13 години вярна служба, три шампионски титли и куп индивидуални признания и награди, Дуейн Уейд не получи максимален контракт от организацията на Хийт. Тук може би трябва да се доуточни, че максималното удължение на новобранския договор, по никакъв начин не може да се сравни с максималния шест годишен гарантиран контракт.

Случаят е приключен. Ситуацията е такава каквато е, а самият играч изразява разбиране, заявявайки че е наясно, че всичко това са бизнес решения.

От своя страна, след като беше доста оскъден в коментарите си по темата през последните месеци, Пат Райли най-сетне проговори. В интервю с журналиста на NBA.com Дейвид Олдридж, Райли заяви:

 

“ Ако можеше да преиграем ситуацията от 2014г., когато ЛеБрон си тръгна, щяхме да дадем максимални договори на Бош и Уейд. Максимални договори и точка. Вместо това аз тръгнах да опитвам да привличам още една звезда към тях и съответно да търся разбиране от страна на Уейд за саможертвата, която е нужно да направи. Това се оказа грешка. Трябваше да му дадем каквото му се полага. Вярвах в нещо, което се оказа грешно. Но така или иначе, не е важно с какви проблеми се бориш, а начинът по който го правиш. Ние се опитваме да се справяме с нашите. Той също се справя със своите.

Винаги ще го обичаме. Никога няма да го забравим. Мога да слушам ‘The Way We Were’ на Willie Hutch и да се просълзя заради мисълта за него. Или пък ‘Always Together’ на Dells. Разбираш ли, само аз и той знаем значението на тези песни. Ето за толкова силна връзка става въпрос. А трябва да се има предвид, че аз не се славя като един от най-емоционалните хора. Дори напротив. Израснал в семейство с баща“треньор“, заобиколен от трима братя военни, по-скоро съм хладнокръвно-коравосърдечен, от колкото да изпитвам някакви емоции. И представете си, въпреки това, решението на Дуейн ме заболя.

 

***

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here