Лейкърс не е просто баскетболен отбор от Ел Ей. Лейкърс е марка. Световно известен бранд, символизиращ класа, успех и преди всичко – победа. Причините за това са феноменалните успехи, които отборът от „града на ангелите“ постига през 80-те. „Езерняците“ не пропускат плейофно участие за цялата декада, записвайки девет участия във финалите на конференцията и осем участия във финалната серия на лигата. Отборът печели пет пъти титлата, а атрактивният стил, който налага по терените на асоциацията му носи прозвището „шоутайм“.

***

1991 | ЛОС АНДЖЕЛИС ЛЕЙКЪРС
Когато говорим за отбора на Лейкърс от сезон 1990/91, задължително трябва да направим следните уточнения:

  • Карим Абдул-Джабар вече не е в редиците на тима
  • Пат Райли е заменен с Майк Дънливи

Меджик Джонсън започва 11-тия си сезон при професионалистите. Да, не е като да не е навъртял значителен километраж, но резервоарът му е пълен с баскетбол. Джеймс Уърти навлиза в пика на своето развитие, а Байрън Скот се е превърнал в изключително продуктивен играч. През лятото към тима се присъединява и сръбския център Владе Дивац.

Като един от първите европейци в лигата, Дивац изумява цялата баскетболна общественост отвъд океана със способностите си.

Или казано по друг начин, Лейкърс започват кампанията с един доста солиден отбор, който не просто надминава очакванията през сезона, но дори в последствие ще поднесе една от „изненадите“ в плейофите.

ЛА ЛЕЙКЪРС – сезон 1990/91
победи/загуби58-24
темпо на игра94.1 (25ти от 27)
рейтинг в нападение112.1 (5ти от 27)
рейтинг в защита105.0 (5ти от 27)
отбелязани точки средно на мач106.3 (13ти от 27)
допуснати точки средно на мач99.6 (2ти от 27)


ЛИДЕРИ ПРЕЗ СЕЗОНА
Меджик Джонсън: 19.4 точки, 7.0 борби, 12.5 асистенции, 1.3 откраднати
Джеймс Уърти: 21.4 точки, 4.6 борби, 3.5 асистенции, 1.3 откраднати
Сам Пъркинс: 13.5 точки, 7.4 борби, 1.5 асистенции
Байрън Скот: 14.5 точки, 3.0 борби, 2.2 асистенции
Владе Дивац: 11.2 точки, 8.1 борби, 1.1 асистенции

Финалната серия в Западната Конференция между Лейкърс и Трейл Блейзърс е епична. Предварителните прогнози накланят везната в полза на тима от Орегон. Всъщност от както бяха победени в миналогодишните финали от тима на Пистънс, в съзнанията на играчите на Портланд стоеше една единствена мисъл – титлата.

Резултатът в серията е 3:2 в полза на Лейкърс, когато Меджик и компания ще посрещнат Трейл Блейзърс за мач №6. Интересното тук, е че играчите на Портланд наистина са вярвали преди срещата, че няма да имат никакви проблеми. Настроението в съблекалнята е било отлично, а увереността – висока. Портланд ще рухнат в последната минута на мача и ще изпуснат серията.

Лейкърс отново са на финал.

ФИНАЛИ 1991
Тук бих желал да отворя една скоба и да поясня, че от началото на сезон 1990/91 НБА има нов телевизионен партньор (NBC), като също така медийното отразяване на случващото се в лигата се е повишило многократно. Значително е нараснал и интереса у зрителите. Лигата е достигнала „немислими“ нива на популярност и за капак на всичко в началото на лятото Майкъл Джордан извежда тима на Чикаго Булс срещу Меджик Джонсън и неговите Лейкърс, в спор за титлата.

Америка е в истерия.

Очакванията са свързани с нещо много повече от баскетбол, а именно за сблъсък между „това, което беше до сега“ и „новото, което предстоеше“. Най-добрият играч в лигата срещу главният претендент, желаещ да заеме мястото му.

Финали 1991 се превръщат в исторически момент за лигата. Победата на Булс над Лейкърс може да се разглежда като своеобразно предаване на щафетата от Меджик към Майк.

Започва ерата „Джордан“

por_lal

 

Загубата във финалите през 91-ва на практика е последната изява за този отбор на ЛА Лейкърс на голямата сцена. В началото на следващата кампания (91/92), Меджик Джонсън ще извести света, че е HIV-позитивен и ще трябва да сложи край на своята кариера.

Отборът на „Езерняците“ ще премине през редица трансформации в хода на десетилетието, докато най-после намери обратно мястото си сред претендентите за титлата.

***

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here