След като вече няколко седмици името му почти не излизаше от жълтите хроники, ситуацията около Джеймс Хардън най-после е на път да се избистри. Вож съобщи за гигантския трейд, който Бруклин прави с Рокетс. Бомбата беше пусната – Хардън отива при Кей Ди и Кайри, а в замяна Хюстън получават Оладипо. Другата част от сделката включва отиването на Карис Лавърт в Пейсърс и на Джаред Алън в Кливланд. Бруклин също така ще раздадат и разменят няколко бъдещи драфт пика, тотално отхвърляйки Драфта като вариант за изграждане на отбор.

На хартия, триото на Бруклин е може би най-доминантната комбинация от суперзвезди, която някога сме виждали. Всеки един от тримата до съвсем скоро се считаше за играч, който може да изнесе цял отбор на гърба си до титлата – Хардън в Хюстън, Кайри в Бостън и Кей Ди в Оклахома. Сега, тримата се събират за да образуват новият суперотбор на лигата. В комбинация с ДеАндре Джордан и още няколко добри ролеви играчи, Нетс изглеждат като претендент за титлата.
Очевидно не само аз мисля така, защото вечерта след трейда, букмейкърите увеличиха шансовете на отбора от Ню Йорк за титлата, като единственият тим с по-голям шанс остават миналогодишните шампиони от Лейкърс.

Цифрите и статистиката са красноречиви що се отнася до Дюрант, Кайри и Брадата, но дали те ни представят цялата картина?

Доста коментатори днес сравняват Ървинг и Хардън с предишните съотборници на Кей Ди – Стеф и Клей, и ако гледаме просто числата, то можем да заключим, че новото трио ще е по-добро от старото. Джеймс Хардън реализира средно над 30 точки в последните няколко сезона и на три пъти е носител на титлата за най-добър реализатор, a и е един от малкото играчи, които са постигали трипъл дабъл с отбелязани над 50 точки. Също така през сезон 2016-2017 беше водачът на лигата в категорията „Асистенции“. Миналата година, докато играеше с Ръсел Уестбрук в Хюстън, Брадата успя да намали прословутия си usage rate с 10% процента. Наред с всичко останало, през последните сезони Хардън е част от разговорите за MVP почти всяка година. Кайри Ървинг е вероятно човекът с най-добрият дрибъл в историята на играта. Той го използва много умело и успява да бележи от всякакви ситуации – преминавайки през няколко защитници за лей-ъп, създавайки разстояние, за да направи “фейдъуей” или пък освобождавайки се на периметъра, за да реализира тройка. Ървинг също така е показал, че притежава от т.н “clutch gene” – когато е нужен решаващ кош, то може да се разчита на Кайри да го реализира. За Дюрант, каквото и да се каже, ще е малко. Два пъти MVP на Финалите, един път MVP на Лигата, с множество титли за най-добър реализатор. Кей Ди е един от най-добрите стрелци някога играли баскетбол, а също така един от най-добрите реализатори. Той няма нужда от много стрелби, за да реализира над 30 точки, тъй като е изключително ефективен. Освен със стрелба от отскок, Дюрант има доста други оръжия в арсенала си – лей-ъпи, дънкове, стрелба от наказателната линия, той може всичко. В Уориърс, той показа и дефанзивната си страна и успя да използва ръста и габарита си, за да бъде много ефикасен в защита, когато отборът му има нужда от това. При „войните“, Кевин показа също и че може да изведе отбор до титлата, като по време на финалите срещу ЛеБрон, именно той водеше тима си към победата.

Както вече уточнихме, ако просто погледнем статистиката и качествата на играчите, то в Бруклин Нетс в момента се е образувала триглава ламя, готова да погълне цялата лига.

Но аз лично, като човек, който не е добър в точните науки, никога не съм им се доверявала. Затова, нека сега погледнем от другата страна на монетата.

Въпреки че Хардън и Кайри са невероятни на паркета, те са може би две от най-странните фигури в баскетбола в момента. Всеки по свой начин, разбира се.

Джеймс Хардън след обяд в МакДоналдс | NBA.com

Тази година, когато се заговори, че лигата ще се завръща, всички с нетърпение чакахме да видим звездите отново. Само че преди началото на сезона, Джеймс така и не се появяваше на лагера на Рокетс – в крайна сметка, когато се появи, меко казано, шокира всички ни. Видяхме един атлет, който ходи по тънката линия между извън форма и дебел, който твърди, че в Лас Вегас, не е ходил по барове, ами бил там, за да се подготвя за сезона. Несериозното му отношение към играта и запусналата му форма, породиха хиляди миймове, сравнявайки го с Кендрик Пъркинс и други. Всъщност преди тази си изява, Брадата беше доста типичен образ на суперзвезда, която е ерген. Известен с любовта си към нощния живот и забавленията, както и с лоялността си към стриптизьорките в Хюстън, на които безспорно ще липсва. Но след началото на този сезон, Хардън добави още една звездичка до името си, а именно,че не е достатъчно отдаден на играта. Само си представате ЛеБрон, Къри или недай боже Джордан, да се появяват дебели на лагера на отбора си ? Дори в най-лудите си мечти не виждам как би се случило.

От друга страна имаме Кайри Ървинг, за който най-малкото, което бихме могли да кажем е, че е нестандартен. Случаите, в които този човек ни е карал да се чудим „Какво за Бога прави/говори този?“ са толкова много, че цяла статия няма да стигне, за да минем всички, но безспорно най-добрите му моменти дойдоха наскоро. Първо, когато реши да прекади с тамян паркета в ТД Гардън, обяснявайки пред журналистите, че това го свързвало с предците му. Сега това неговото мистериозно изчезване от лицето на Земята, без никой да знае къде е, какво прави и какъв проблем има и така пропуска вече над 3 мача за Бруклин. През лятото пък тотално реши да дискредитира треньора на Нетс като обяви, че отборът няма нужда от наставник.

В цялата ситуация стабилният стълб изглежда, че е Дюрант, който е толкова безпроблемен и праволинеен, че единственото, което го оставя извън категорията на ЛеБрон и Къри е факта, че все още не е женен с деца. Иначе Кей Ди е перфектният бизнесмен, инвеститор в доста стабилни компании и старт-ъпи с поглед отправен към печеленето на титли и циментирането на името си в залата на славата на баскетбола.

Стив Наш е името на човека, който ще трябва да събере тези индивидуалности и да ги превърне в отбор, а това изглежда, че ще е изключително трудно задача. Първо странностите в характерите на Хардън и Ървинг ще трябва да бъдат укротени в името на общата цел. Второ, някой ще трябва да каже на Брадата, че има нужда да влезе във форма. И не на последно място, в чисто баскетболно отношение, ще трябва да бъдат направени компромиси – с владеенето на топката, със стрелбите на мач, с това на кого да се разчита в ключовите ситуации. Освен това, Бруклин ще има и друг проблем – защитата. След трейда на Хардън, отбора остана осакатен откъм дефанзивен потенциал и в момента изглежда като тим напълно завладян от атаката с коуч като Наш и с играчи като Дюрант, Хардън и Ървинг.

Предстои интересен сезон, в който ни предстои да видим дали Нетс ще съумеят да създадат химия и дали ще успеят да стигнат до финалите. На хартия идеалният отбор на Бруклин, всъщност може да се окаже взривоопасна комбинация, която да избухне и да не остави нищо след себе си. Но само времето ще покаже.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here