Петдесет и една седмици бяха нужни на ДеМаркъс Къзинс да се възстанови от контузията си и отново да облече официалния баскетболен екип. Точно преди една година, защитаващият по онова време цветовете на Ню Орлийнс играч скъса ахилеса си и постави безброй неизвестни около своето бъдеще. Една година след въпросната контузия общата картина около Къзинс изглежда предимно положителна.

Но преди да се фокусираме около настоящето и евентуално бъдеще на играча, нека набързо си припомним кой е ДеМаркъс Къзинс и какво по дяволите прави при шампионите от Голдън Стейт.

Къзинс е драфтиран през 2010 година (под №5) от Сакраменто Кингс, където за няколко сезона изгражда имидж на звезда. Нравът му е буен, но талантът – безспорен. След изтичането на новобранския му контракт, Кингс подписват с него максимален „екстеншън“ като по този начин затвърждават присъдената му роля на „лице на отбора“. Следват два колебливи сезона за „кралете“ от Сакраменто и ръководството решава да прати ДеМаркъс в Ню Орлийнс като разменна монета за Тайрик Еванс, Бъди Хийлд и др. Буги трябваше да изиграе остатъка от гарантирания си договор при Пеликаните, да демонстрира професионално поведение и да „събира точки“ за предстоящото му излизане на пазара като свободен агент. Точно когато играта на Къзинс изглеждаше абсолютно безалтернативна и името му се спрягаше в дискусиите за топ свободен агент през лятото (2018), ахилесът му се скъса. Тежка контузия няколко месеца преди така очакваното „фрий ейджънси“.

Резултатът бе повече от съкрушителен – желанието на отборите да предложат на Къзинс висок дългогодишен договор се изпари.

Тук се появяват Боб Майърс и Голдън Стейт, които постигат едногодишно споразумение с играча.


Интересното тук е, че колкото и да е добър отборът на Голдън Стейт през последните години, ръководството все успява да намери начин да надгради състава. След историческия сезон 73-9 и загубата във Финали 2016, тимът се сдоби с може би най-добрия играч на планетата. Новосформираният отбор успя да спечели две титли и сега към шампионското ядро (от четири супер звезди), ръководството добави още една такава.

Към настоящия момент няма нищо по-естествено от очакването за нова титла за Уориърс, а предвид начина по който се включи Буги при дебюта си на 18-ти януари всякакви останали, тайно скрити надежди, че ще видим нов шампион в лигата бяха размити.

 

БУГИ ПРИ ШАМПИОНИТЕ

ДеМаркъс Къзинс | NBA.com

Къзинс изглежда здрав. Изгубил е част от скоростта и експлозивността си, но очакванията са за постепенно набиране на форма и достигане до най-добрите му нива на представяне. Истината е, че дори и 75% от миналогодишния Къзинс биха били повече от достатъчни на Уориърс за титлата.

Всъщност, евентуалното „спечелване на титлата“ от Голдън Стейт е една изключително деликатна тема. Всички виждаме, че те са най-силни, но добре знаем, че когато става въпрос за НБА всичко е възможно. Ако предположим участие в евентуален спор за титлата през Юни месец то това ще означава пети последователен финал за Уориърс. И тук трябва да си припомним какво обича да казва Стив Кър на база на опита си с Булс.

От всички титли, които спечелихме с Булс, третата беше най-трудна. Причината е в мотивацията. Трудно може да мотивираш едни и същи хора да хвърлят огромни усилия, за да постигнат едно и също нещо.

Погледнато по този начин, присъствието на Буги в тима на Уориърс може да се разглежда като един лек мотивационен импулс за самите играчи в отбора. Някакво малко предизвикателство пред тях, нещо различно. Освен това наличието на „гладна за успехи“ звезда в състава ти винаги е от полза.

Иначе, официалният коментар на Стив Кър по темата „Буги“ и проявеният от страна на Уориърс интерес към контузения играч бе:

Не сме си правили никакви илюзии, когато подписвахме с него. Това е договор за един сезон. Няма да сме конкурентни, за да го запазим следващата година. Просто искаме да му помогнем в процеса на завръщането му в игра, да му предоставим възможност да се бори за титлата и да му създадем предпоставки за подписване на добър контракт някъде из лигата. Това е реалността.

Коментарът на Кър произлиза от факта, че Клей Томпсън е в последната година от контракта си и лятото ще се преговаря с него за преподписване. Гарантираният договор на Кевин Дюрант също изтича. Кей Ди има още една година в договора си, но тя е записана като player option. За да влезе в сила, играчът трябва да реши да я активира. Поне към момента очакванията са Дюрант да не се възползва от нея, като вместо това се пусне като свободен агент на пазара. Ако това се случи (което е много вероятно) то мениджмънта на Голдън Стейт ще направи всичко възможно да го задържи в състава си. Казано по друг начин, Томпсън и Дюрант ще са приоритет за Уориърс.

Освен всичко това, най-добрия контракт който Уориърс могат да предложат на Буги е 120% от сегашния му или някъде около $6.5 мил, което на фона на $140 мил (за 4 години) евентуално от Лейкърс изглежда като предварително загубена кауза.

Разбира се, както в живота, така и в НБА винаги има едно „но“

Веднага след дебюта на играча в неделя, в медийното пространство се появи сценарий, излагайки причина, която да накара ДеМаркъс Къзинс сам да предпочете да остане в Голдън Стейт, пренебрегвайки „дебелите“ оферти, които по всяка вероятност този път ще получи. А именно: през лятото на 2020г. Буги ще затвори своя 10 сезон в лигата. Това ще му позволи да преговаря за контракт от порядъка на $180 мил. със стартираща заплата от $41.3 мил за предстоящия сезон. Това само по себе си е достатъчно добра причина за играча да предпочете да остане с тима на Уориърс.

Сценариите около Голдън Стейт това лято са всевъзможни и точно поради тази причина никой в отбора не се разсейва в тази посока. Фокусът е изцяло върху настоящия сезон и борбата за титлата. Шансовете на тима са огромни. За играчите остава само да запасят концентрация и да се съхранят от контузии.

 

5STARS STARTING LINE UP

С дебюта на Къзинс срещу Клипърс, Уориърс записаха историческа стартова петица, в която всеки един играч е бил номиниран с участие за „Мача на Звездите“ през изминалата година. Това разбира се е и една от причините отборът на Голдън Стейт да не е сред най-любимите на широката публика. Самият Къзинс вече е усетил въпросната ненавист и споделя по темата:

Ние сме най-мразеният отбор в историята на спорта. Хората мразят Кевин, мразят мен. мразят Дреймънд. Единственият който е харесван е Стеф. Може и него да започнат да мразят. Това е положението, така че не трябва да ме учудват подобни неща.

Къзинс добре разбира присъствието си в отбора. Наясно е, че няма да разполага с толкова много стрелби към коша, както е било винаги досега в отборите в които е играл. Ще му е необходимо време, за да се адаптира към играта на Уориърс.

След две изиграни срещи с екипа на Голдън Стейт, Буги загатна за аспектите, в които ще е ангажиран що се отнася до нападението на тима. Стрелба от далечно разстояние, отваряща пространства за съотборниците му. Търсене на завършващи подавания след заслон и игра на пик-енд-рол с някое от остриетата в нападение. Когато всичко това заработи ще ми е трудно да си представя някой друг освен играчите на Уориърс да пие от шампанското през Юни.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here