Чесапийк Енерджи Арина, Оклахома. Намираме се в заключителните секунди на мач №6 и публиката в залата празнува класирането на своите любимци за финалите в Западната конференция.

Играчите и треньорските щабове разменят поздравления помежду си. Това не е изненада, тъй като респектът между двете организации е огромен. Отборът на Оклахома винаги се е стремял да копира баскетболния модел на Сан Антонио. Генералният мениджър на Тъндър, Сам Прести, е с основна заслуга „шпорите“ да изберат Тони Паркър в драфта през 2001, когато Прести е част от ръководния апарат на Сан Антонио.

Тим Дънкан разменя думи с Ръсел Уестбрук, Стивън Адамс и Кевин Дюрант, след което се отправя към съблекалнята. Дънкан вдига ръка към небето, като е аплодиран от феновете на ОКС.

https://streamable.com/yk84

* * *

Смятан от мнозина за най-доброто тежко крило в историята на НБА, както и за един от най-успешните играчи на своята ера, Дънкан навърши 40 години преди малко повече от две седмици. Неговата роля в състава на Спърс е с намалена тежест – нещо, което бе видимо в сблъсъка от втория кръг с Оклахома, и което може би щеше да бъде още по-явно, ако Сан Антонио трябваше да се изправи срещу Голдън Стейт.

Колкото и суперлативи да се изкажат по адрес на Дънкан ще са малко. Самата мисъл, че той може да се откаже това лято, води до носталгия и тъга сред всеки един баскетболен фен. Играч, който е пример за професионализъм от първата си минута в лигата. Винаги готов да се жертва за отбора в името на общото благо. Невероятен спортист и със сигурност невероятен човек.

Запитан по време на пресконференцията след мача дали Дънкан е изиграл последния си мач, Грег Попович подхвърли шеговито към журналиста, който му зададе въпроса:

Защо казваш това? Да не би да знаеш нещо, което аз не знам? Тим се представи много добре. Затова го оставих в игра колкото е възможно повече, тъй като си заслужи минутите. Той свърши наистина добра работа.

Дънкан бе доста лаконичен относно бъдещето си: „Нямах време да мисля за това“. Дали той ще остане в редиците на Сан Антонио, които на свои ред имат още доста въпроси, чиито отговори ще бъдат търсени лятото? Едва ли някой знае в момента. Трябва обаче да се примирим с мисълта, че това може да е последният момент, в който видяхме Тим Дънкан по екип на игрището.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here