Playoffs Preview: Източна конференция

0
307

OffRtg – брой отбелязани точки средно на мач за 100 владения на топката.
DefRtg – брой допуснати точки средно на мач за 100 владения на топката.
Pace – брой владения на топката за 48 минути

Кливланд Кавалиърс (57-25)

cle

OffRtg: 108.1 (4)
DefRtg: 102.3 (10)
Pace: 95.5 (28)

Детройт Пистънс (44-38)

det

OffRtg: 103.3 (15)
DefRtg: 103.4 (13)
Pace: 97.4 (20)

Серия, която на пръв поглед изглежда доста скучна, но могат ли Детройт да направят нещата интересни?

Треньорите – Стан Ван Гънди определено има предимство спрямо Тайрон Лу ако погледнем към предишен опит и резултати в лигата. Наставникът на Пистънс успя да преобрази тима във втория си сезон начело докато Лу бе назначен на поста главен треньор в средата на настоящата кампания.

Битката при борбите – Най-силното оръжие на Детройт е доминацията при взимането на борби, но срещу Кливланд това може да се окаже по-трудна задача. Дръмънд ще е ключов фактор за надеждите на Пистънс, но ще го остави ли Ван Гънди на игрището ако Кавс прибягнат към тактиката „Hack-A-Player“? Тристан Томпсън пък ще направи всичко възможно да вгорчи живота на Дръмънд, а преди няколко дни Тай Лу обяви, че Томпсън ще бъде титулярния център за Кливланд по време на плейофите.

Има ли кой да спре ЛеБрон? – Пистънс имат доста играчи, които могат да се опитат да забавят ЛеБрон Джеймс. Неслучайно отборът от Източната конференция, срещу който Джеймс е отбелязал най-малко точки средно на мач този сезон (20.7), е този на Детройт. Маркъс Морис и Тобайъс Харис имат нужните физически качества, като не е изключено и Ван Гънди да пробва Кентавиъс Колдуел-Поуп като вариант за спирането на ЛеБрон. Най-силното оръжие на Кавс безспорно е pick-and-pop комбинацията с Джеймс и Кевин Лъв, за която Детройт изглеждат добре подготвени с Харис като тежко крило в small ball петица.

Джаксън срещу Ървинг – Кой ще спечели дуела между Реджи Джаксън и Кайри Ървинг? Очаква се Кавс да сложат Шъмпърт и Джей Ар Смит като основни защитници срещу Джаксън, а при нужда и да прибегнат към Матю Делаведова, което ще означава, че Ървинг ще трябва да седне на пейката. Джаксън направи силен сезон, но едва ли все още може да се постави в категорията на елитните пойнт гардове и ще бъде нужно феноменално представяне от негова страна за да станем свидетели на сензация.

Пейките – Титулярите на Детройт са изиграли най-много минути заедно този сезон от всички отбори в лигата, което говори за липсата на качество сред резервите на тима. Скамейката на Кливланд е в пъти по-дълбока от тази на Пистънс и предимството е твърдо на страната на отбор №1 в Източната конференция.

Тактически ходове – Тимът на Детройт прилича доста на този на Орландо по времето на Ван Гънди. Център, който е концентрирал вниманието си върху играта в защита и взимането на борби и четири играча около него, които могат да стрелят от тройката. Очаква се Пистънс да атакуват pick-and-roll-ът, включващ Ървинг и Лъв, но не е ясно дали Кавс ще им позволят това. В същото време Кливланд ще сложи топката в ръцете на ЛеБрон и ще го обгради със стрелци, като тук трябва да се отбележи и изключителното ценната придобивка на Чанинг Фрай в края на трансферния прозорец. ЛеБрон ще атакува коша непрестанно, тъй като имаше колебливо представяне през сезона при стрелбата от дистанция. Най-големият проблем за Детройт – дали да пратят втори защитник към Джеймс или да се надяват на пропуск?

Прогноза – Кливланд трябва да спечели серията за максимално кратко време и без да хвърля излишни усилия. Погледите ще са насочени към Тайрон Лу и всеки негов ход ще бъде анализиран под микроскоп. Пистънс нямат нужните оръжия в нападение и дълбочина, с които да се противопоставят на Кавалиърс.

Кливланд 4-1 Детройт


Торонто Раптърс (56-26)

tor

OffRtg: 107.0 (5)
DefRtg: 102.7 (11)
Pace: 95.3 (29)

Индиана Пейсърс (45-37)

ind

OffRtg: 102.4 (23)
DefRtg: 100.2 (3)
Pace: 99.0 (10)

Ще затвърдят ли Раптърс успеха от редовния сезон и може ли Пол Джордж да сложи Индиана на гърба си?

Срещу историята:  Раптърс не са минавали първи кръг на плейофите във формат 4 от 7 в историята на организацията. Тимът на Торонто също така никога не е печелил първия мач от плейофна серия. Отборът имаше домакинство предимство през последните два сезона, но загуби от Бруклин (4-3) и Вашингтон (4-0). Големият въпрос е могат ли Раптърс да забравят за всички негативни статистики, да се възползват от домашната публика и най-накрая да пречупят проклятието, наречено „първи кръг на плейофите“?

Треньорите – До къде ще стигне тимът на Торонто в плейофите до голяма степен ще определи бъдещето на Дуейн Кейси. В същото време Франк Вогъл е един от по-добрите специалисти в лигата. В съвсем близкото минало Индиана игра два пъти подред финали на конференцията, като от онзи отбор единствената фигура останала в тима е Пол Джордж. Пейсърс изцяло смениха стила си на игра, както и целия състав и фактът, че отново са в плейофите говори за качествата на Вогъл като наставник.

Пейките – Дълбочината в редиците на Торонто превъзхожда многократно тази на Пейсърс и не случайно Раптърс имаха една от най-добрите пейки през този сезон. Интересни са имената на новобранци и в двата състава. За Раптърс това е Норман Пауъл, които завърши силно сезона, играейки редом до Лаури и ДеРоузан, докато Майлс Търнър бе ключова фигура в редиците на Индиана. Разликата между двамата обаче е, че Пейсърс разчитат доста повече на Търнър, докато Пауъл е по-скоро като допълнителен бонус за Торонто. Да се залага на играчи без никакъв опит в плейофите винаги е рисков ход.

Може ли Пол Джордж да избухне? – Само преди две години Пол Джордж беше сред разговора за „Най-полезен играч“ в лигата. Със изключително стабилна защита, но липса на постоянство в нападение този сезон, крилото на Пейсърс ще трябва да се представи на феноменално ниво за да има шанс неговия отбор да продължи напред. Основният проблем в случая обаче е, че Торонто ще концентрира голяма част от усилията си да вгорчи престоя на Джордж на игрището, което до голяма степен ще неутрализира нападението на Индиана.

Лесни точки за Торонто – Нападението на Раптърс се движи от Кайл Лаури и ДеМар ДеРоузан, които отбелязват голяма част от точките си надигравайки се 1-в-1 с противника. Проблем за Торонто може да се окаже достигането до наказателната линията, тъй като съдиите имат навика да отсъждат далеч по-малко нарушения по време на плейофите, пускайки по-свободна игра. ДеРоузан се нарежда на 3-то място в цялата лига по най-много стрелби от фала, а Лаури е 16-ти и ще е интересно дали двамата ще могат да си спечелят лесни точки със същата честота както през редовния сезон.

Прогноза – Раптърс имат твърде много оръжия, които могат да използват, докато надеждите на Пейсърс се базират основно на Пол Джордж. Индиана трябва да се надява на силно представяне от страна на Монтей Елис и Джордж Хил, но липсват индикации това да се случи. Основната бариера пред Торонто има психологически характер, но е време тимът да запише нещо повече от безславно отпадане в първи кръг.

Торонто 4-1 Индиана


Маями Хийт (48-34)

mia

OffRtg: 104.2 (12)
DefRtg: 101.5 (7)
Pace: 95.7 (25)

Шарлът Хорнетс (48-34)

cha

OffRtg: 105.1 (9)
DefRtg: 101.8 (9)
Pace: 97.8 (18)

Една от по-интересните серии от първия кръг, която противопоставя два от по-добрите отбори след All-Star почивката.

Треньорите – Стийв Клифърд заслужава да е сред кандидатите за „Треньор на годината“.  Шарлът е отборът с най-голям скок в нападение спрямо миналия сезон, като Хорнетс тотално промениха стила си на игра, концентрирайки вниманието си върху стрелбата от тройката. В същото време Ерик Сполстра превърна ветеранския отбор на Маями в претендент на изток през последните няколко месеца.

Пейките – И двата отбора имат дълбочина в съставите, като битката между пейките може да се окаже с ключово значение за развитието на серията. Сполстра обича да разделя минутите на титулярите си, така че винаги да има поне един играч, който да е на игрището заедно с резервите. Хорнетс пък притежават оръжия в нападение в лицето на Ал Джеферсън и Джеръми Лин, които ще зададат интересни въпроси, на които Маями трябва да даде отговор.

Стрелбата от тройката – Шарлът се нарежда на първо място в лигата по опити от тройката от catch-and-shoot позиции и има скок с 4.4% успеваемост спрямо миналия сезон. Хийт значително подобриха стрелбата си от дистанция след привличането на Джо Джонсън, а Джош Ричардсън има 53% успеваемост от тройката от февруари насам. Дуейн Уейд обаче не е вкарвал от линията на трите точки от края на декември.

Кемба Уолкър срещу Дуейн Уейд – В случая не става въпрос за надиграване 1-в-1, а кои от двамата ще бъде с по-голяма роля за тима си. Уолкър подобри доста стрелбата си спрямо миналия сезон и винаги е проблем за противниковите защити в края на завързани мачове. Уейд пък все още успява да лъже опонентите си с изключителна техника и работа с крака, които му позволяват да стига до коша и да маскира липсата на стрелба от тройката.

Опитът в редиците на двата състава – Тимът на Маями е изпълнен с ветерани – Денг, Драгич, Уейд, Джонсън. Хорнетс отстъпват по този показател, но новодошлите през този сезон Николас Батум, Кортни Лий и Джеръми Лин също не са дебютанти що се отнася до мачове за пряка елиминация. Интересно е каква ще е ролята на Хасан Уайтсайд в серията.

Прогноза – Два отбора с доста изравнени възможности и домакинското предимство най-вероятно ще се окаже решаващ фактор в серията. Опитът е на страната на Хийт, но Шарлът изглеждат по-добре подготвени от тактическа гледна точка. Когато се стигне до clutch ситуации по-скоро бих заложил на Уейд и Джо Джонсън, а не на Кемба и Батум. Краен успех за Хорнетс обаче няма да е голяма изненада.

Маями 4-3 Шарлът


Атланта Хоукс (48-34)

atl

OffRtg: 103.0 (18)
DefRtg: 98.8 (2)
Pace: 99.4 (8)

Бостън Селтикс (48-34)

bos

OffRtg: 103.9 (13)
DefRtg: 100.9 (5)
Pace: 101.1 (3)

Отборите на Селтикс и Хоукс се изправят един срещу друг в може би най-трудната за предвиждане серия от първия кръг на плейофите.

Треньорите – Майк Бъденхолзър е един от най-добрите специалисти в лигата, дошъл директно от школата на Грег Попович, но в случая предимството трябва да е страната на Брад Стивънс, който успява да извлече максимума от не толкова талантливия състав на Бостън.

Кой ще спре Хорфърд и Милсап? – Основният проблем в играта на Атланта е при взимането на борби, но Селтикс не са тимът, който може да се възползва от това максимално. От другата страна на игрището обаче Ал Хорфърд и Пол Милсап притежават безкраен офанзивен арсенал и ще са огромен проблем за защитата на Бостън.

Ще може ли да избухне Айзеа Томас? – Защитата на Атланта е най-добрата в лигата от Коледа насам и Хоукс имат доста опции – Бейзмор, Сефолоша, Шрьодер – които да хвърлят срещу Томас. Тук проблем е и че останалите гардове на Селтикс като Смарт и Брадли не се славят с реализаторските си умения. Товарът, върху плещите на Томас в нападение ще бъде огромен, а в същото време той ще трябва да се справя с набезите на Джеф Тийг и Денис Шрьодер, като Бостън ще се опита да скрие недостатъците на гарда в защита, но това може да се окаже доста трудна задача.

Крилата на Бостън – Джей Краудър и Еван Търнър правят най-добрите сезони в кариерата си, но сякаш срещу Атланта тяхната ефективност няма да бъде усетена много просто защото Хоукс не разчитат толкова на своите крила. Кайл Корвър бе кошмар за защитите през миналия сезон, но спад в играта му намали драстично неговата роля. Сефолоша и Бейзмор пък са с основна роля да пазят най-добрия противников играч по периметъра. Плеймейкърските качества на Еван Търнър ще са от изключително значение ако Селтикс искат да продължат напред.

Прогноза – Два тима с множество сходни черти, но Атланта определено има доста повече оръжия в нападение. Серията най-вероятно ще се реши при стрелбата от тройката, а това определено не е най-силната страна на Бостън, които се нареждат на 28-мо място по ефективност при този компонент. Айзеа Томас изглежда като единствения играч в състава на Селтикс, който сам може да създаде позиции за отбелязване, но задачата му ще бъде доста трудна и дори геният на Брад Стивънс няма да е достатъчен за краен успех.

Атланта 4-2 Бостън

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here