Season preview: Тихоокеанска дивизия

0
316

В Тихоокеанската дивизия има доста разнообразен микс от отбори, като голяма част от тях остават загадка за това в каква посока ще поемат през новия сезон.

Голдън Стейт | Л.А. Клипърс | Л.А. Лейкърс | Сакраменто | Финикс

Голдън Стейт Уориърс

Голдън Стейт Уориърс

Настоящите шампиони получиха критики от многобройни страни, че едва ли не незаслужено са спечелили титлата. Доброто здраве и липсата на „късмет“ сред останалите отбори накараха Стеф Къри дори да се извини на цялата лига и да обещае, че „воините“ ще поправят грешката този сезон.

Промени в състава: Уориърс се разделиха с Дейвид Лий и на негово място взеха Джейсън Томпсън, запазвайки всички останали играчи от шампионския си отбор. Плеймейкърските умения на Лий като тежко крило може би ще липсват, но не са нищо фатално, което да притеснява Голдън Стейт.

В светлината на прожекторите: Стефън Къри

Къри направи феноменален сезон, подобрявайки множество рекорди свързани със стрелбата от тройката. На 27 години, гардът навлиза в пика на своята кариера и от него се очаква още по-силно представяне спрямо миналия сезон, в който той бе избран за най-полезен играч в лигата.

Въпроси и проблеми: Кога ще се завърне Стийв Кър? Треньорът на Голдън Стейт има проблеми с гърба, които няма да му позволят да е на страничната линия за началото на сезона. Това може да доведе до липса на концентрация в редиците на Голдън Стейт и по-бавен старт. Не е ясно кога Кър ще бъде на 100% готов да се завърне.

Стартова петица: Къри, Клей Томпсън, Харисън Барнс, Дреймонд Грийн, Андрю Богът

Очаквания: Няма причина Уориърс да не играят на нивото от миналия сезон или дори на още по-високо. Различен обаче ще е подхода на останалите отбори към тях и всеки мач ще бъде като плейофен такъв, тъй като всички ще се стремят да победят шампиона. Отсъствието на Кър може да доведе до по-бавен старт. Интересно е да се наблюдава ситуацията с договора на Харисън Барнс и дали това ще окаже влияние върху представянето му. „Воините“ обаче отново ще са много силни и няма да е изненада ако заемат първото място на запад.

Прогноза: Сред първите три отбора в Западната конференция.

Лос Анджелис Клипърс

Лос Анджелис Клипърс

Клипърс преминаха през лято, изпълнено с емоции, куп нови попълнения и словесни престрелки, и може би това ще бъде последния им шанс за нещо по-значимо от отпадане във втория кръг на плейофите.

Промени в състава: Пейката е изцяло обновена с привличането на Пол Пиърс, Ланс Стивънсън, Джош Смит, Уесли Джонсън и Пабло Приджиони. От играчите, които си тръгнаха, името на Мат Барнс е единственото, което заслужава да се спомене.

Най-големият успех на Клипърс обаче бе запазването на ДеАндре  Джордан, който бе стъпил с един крак и половина в Далас.

В светлината на прожекторите: ДеАндре Джордан

Сагата „Ди Джей“ изпълни иначе скучните летни дни с доста емоции, като мнозина все още не могат да си обяснят случилото се. Това обаче няма значение. От значение е ще успее ли центърът да направи подобрение в играта си. Да, той може да играе в защита  и да завършва лобовете на Крис Пол. Но играта му в нападение е ограничена само и единствено до това, а стрелбата от фал линията няма нужда от коментар. Едно от изискванията на Джордан през лятото – да бъде по-голяма част от атаката на отбора, с който ще подпише. Док Ривърс му обеща това, но тепърва предстои да се види ще има ли прогрес на този фронт. Джордан и Пол не са в перфектни взаимоотношения според източници, близки до отбора, и въпреки че към момента всичко изглежда като приказка не е ясно дали няма отново да се появят разногласия между двамата.

Въпроси и проблеми: Как ще се впишат новите попълнения от пейката? Не е ясно кой ще бъде титуляр на позицията леко крило, но се очаква Уесли Джонсън да започва мачовете за Клипърс. Това оставя на пейката Пиърс, Ланс, Джамал Кроуфърд и Остин Ривърс като играчи от периметъра. Стивънсън показа в предсезонната подготовка същата ужасна игра, която видяхме и в Шарлът. Той обаче не е единствения, който има по специфичен характер в тима и пред Док Ривърс стой задачата да избегне потенциален конфликт на интереси в редиците си. Голяма помощ тук трябва да окаже ветеранското присъствие на Пол Пиърс, който дори и да започва като резерва със сигурност ще завършва мачовете.

Стартова петица: Крис Пол, Джей Джей Редик, Уесли Джонсън, Блейк Грифин, ДеАндре Джордан

Очаквания: Дълбочината в редиците на Клипърс е на лице – нещото, което им липсваше през миналия сезон. Стартовата им петица отново ще бъде сред най-добрите в лигата и на хартия изглежда, че съставките за шампионски отбор са там. Дали обаче присъствието на толкова много силни индивидуалности няма да се окаже проблем в даден момент?  Крис Пол все още е най-добрият типичен пойнт гард в лигата, но критиците няма да млъкнат докато той не мине поне втория кръг на плейофите. ДеАндре трябва да оправдае максималния договор с нещо повече от борби и забивки, като е доста възможно ако отново се стигне до ранно отпадане това да е последната година на „голямата“ им тройка заедно.

Прогноза: Сред водещите отбори в западната конференция, но трябва да се внимава за конфликти в състава, които могат да нарушат химията в отбора.

Лос Анджелис Лейкърс

Лос Анджелис Лейкърс

Може би само най-големите фенове на Лейкърс могат да си правят илюзии, че тимът имат шанс за плейофите. Отборът се е насочил отново към лотарията, като тук въпроса е дали ще бъде достатъчно слаб за да запази избора си от драфта.

Промени в състава: Лейкърс загубиха няколко ролеви играчи (Ед Дейвис, Джордан Хил, Джереми, Лин) и добавиха други такива (Лу Уилямс, Брендън Бас). Двете нови попълнения, които обаче будят по-голям интерес, са избрания в драфта Д’Анджело Ръсел и дошлия от Индиана център – Рой Хибърт.

В светлината на прожекторите: Коби Брайънт

Джулиъс Рандъл се завръща след контузия, която го извади от игра за целия минал сезон, и изглежда доста добре в предсезонната подготовка. Едва преди две години Хибърт бе all-star играч и попадна в отбора за най-добрите защитници в лигата. Когато обаче Лейкърс играят вниманието ще бъде насочено към само един човек – Коби Бийн Брайънт. „Черната мамба“ се завръща на паркета и незнанието колко време още ще имаме възможност да го наблюдаваме прави всеки един миг по-ценен.

Въпроси и проблеми: Живеят ли Лейкърс в заблуда, че могат да достигнат плейофите? Изборът им от драфта догодина принадлежи на Филаделфия, но е защитен ако попадне сред първите три. Казано по друг начин ако Лейкърс са сред трите най-слаби отбора в лигата шансовете им да запазят пика си е добър. Дали обаче тимът от Лос Анджелис ще се примири с още един трагичен сезон? На хартия отборът не изглежда чак толкова лош, но да се говори за достигане до плейофите сред убийствената конкуренция на запад е несериозно. Лейкърс могат да се окажат в ничия земя и шансовете това да се случи са доста реални.

Стартова петица: Ръсел, Джордан Кларксън, Брайънт, Рандъл, Хибърт

Очаквания: Много зависи от това кой и колко от Коби ще видим, и в каква посока ще се насочат Лейкърс. Дали Брайънт ще се прояви в ролята на ментор за младите играчи, или ще продължи с нископроцентните стрелби, преследвайки още някоя точка? Тимът разполага с един от най-слабите треньори в лигата в лицето на Байрън Скот и ако се наложи Лейкърс биха могли да завършат на дъното в Западната конференция. Това обаче едва ли ще се хареса на фен базата в Ел Ей.

Прогноза: Сред трите най-слаби отбора на запад.

Сакраменто Кингс

Сакраменто Кингс

Сакраменто – отборът, който може да избухне. Дали обаче на игрището или в съблекалнята е друг въпрос. Кингс се изправят с надежди пред поредния сезон, който има всички предпоставки да завърши катастрофално.

Промени в състава: Марко Белинели, Коста Куфос и новобранеца Уили Коли-Стайн са част от новопривлечените играчи, които могат да имат позитивен ефект върху играта на Сакраменто. Придобивката, която буди най-голям интерес, обаче е Рейжон Рондо.

Кингс се разделиха с няколко обещаващи млади играчи в лицето на Рей МакКалъм и Ник Стаускас, което може да се окаже лошо решение на ръководството в дългосрочен план.

В светлината на прожекторите: ДеМаркъс Къзънс

Всеки сезон Къзънс търпи критики заради бурния си характер, но с оглед на ситуацията, в която той бива поставян отново и отново, е по-скоро нормално нервите на центъра на моменти да избиват на повърхността. Неразбирателствата между него и поредния нов треньор, Джордж Карл, се появиха още при назначаването на Карл в края на миналата кампания. Собствениците на Сакраменто обаче нямат намерение да се разделят с нито един от двамата. Къзънс ще трябва да постави отбора на първо място пред личните си проблеми и да покаже защо е сред един от най-добрите центрове/тежки крила в лигата.

Въпроси и проблеми: Ще успее ли Рондо да се върне към познатата си форма? Гардът подписа едногодишен договор след ужасяващ престой в Далас, давайки си последен шанс да убеди света, че в него все още има останал качествен баскетбол.

Може ли Джордж Карл да се справи с играчите си и трябва ли да е притеснен за треньорското си място? Според източници собствениците на Сакраменто не искат да уволняват още един треньор, на който да трябва да плащат, но ако ситуацията в отбора продължи да се влошава, то раздялата с Карл може да се окаже наложителна.

Стартова петица: Рондо, Бен Маклемор, Руди Гей, Къзънс, Коли-Стайн

Очаквания: На пръв поглед Кингс разполагат с доста прилични играчи и организацията е безкрайно отчаяна и би дала всичко само и само да се докопа до плейофите. Ситуацията вътре в отбора обаче не изглежда никак розова, като само преди няколко дни Рондо заяви, че не се разбира с Карл. Дори и всичко да се подреди като на магия Сакраменто се намира в Западната конференция и достигането до плейофи си остава доста трудна задача.

Прогноза: Близко до плейофните места, но не достатъчно.

Финикс Сънс

Финикс Сънс

„Слънцата“ направиха доста промени в състава си от началото на миналия сезон досега, но едва ли биха могли да се наредят сред водещите отбори на запад. Не е ясно дали тимът има сили да се бори за плейофите или отново ще остане няколко позиции по-назад.

Промени в състава: Тайсън Чандлър е най-сериозното ново име в състава на Сънс. Интересен за наблюдение е и новобранецът Девин Букър, който мнозина сравняват с Клей Томпсън.

Сънс се разделиха с по-слабия от близнаците Морис – Маркъс, което веднага ядоса брат му и той поиска да бъде разменен. Други играчи, които си тръгнаха са Джералд Грийн и Брендън Райт.

В светлината на прожекторите: Маркийф Морис

Въпреки лошото поведение след като другият Морис бе пратен в посока Детройт, Маркийф има качествата да бъде сред един от най-търсените играчи в лигата към момента. Тежко крило, което може да стреля от разстояние, има прилична игра с гръб към коша и плеймейкърски качества. Два са основните въпроси които стоят пред него – ще успее ли да подобри нивото си на игра, тъй като гореизброените умения имат нужда от още развитие, и ще прости ли на организацията на Финикс за това, че го разделиха от неговия брат.

Стартова петица: Ерик Бледсоу, Брендън Найт, Пи Джей Тъкър, Морис, Чандлър

Очаквания: Бледсоу и Найт ще запишат първи пълен сезон заедно, след като вторият пристигна от Милуоки в средата на миналата кампания. Двамата биха могли да са интересен тандем и в комбинация с Чандлър и Морис да са достатъчни за приличен отбор, който да се бори за място в плейофите. Организацията на Финикс също копнее това да се случи, но ако нещата не потръгнат добре е доста вероятно „слънцата“ да насочат погледите си към лотарията. Стартът на отбора в голяма степен ще определи посоката на развитието им за предстоящия сезон.

Прогноза: Сънс ще се борят за място в плейофите и няма да е твърде голяма изненада ако заемат седма или осма позиция.

 

Бонус: Специално за феновете на Сакраментo Кингс или на филмите за супер герои.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here