Правилото за три точки и конкурсът за стрелба от тройката

0
1563

„Изумително точна стрелба хлапе, но рекордът все още е мой.“

Това са реплики на Джордж Гървин по адрес на представлението, което Клей Томпсън изнесе в третата четвърт на мача между Уориърс и Кингс. Защо реагира така „ледения“?

На 9ти април 1978г., Сан Антонио Спърс се изправят срещу Ню Орлеанс Джаз, за да изиграят последния си мач от редовния сезон. Звездата на Спърс, Джордж Гървин, завършва кампанията по изключителен начин, отбелязвайки 33 точки във втората четвърт на въпросната среща, а след последния съдийски сигнал на светлинното табло непосредствено до неговото име е изписано числото 63.

Защо един от най-великите реализатори в историята на лигата е реагирал по този начин, след успеха на Клей? Защото по онова време (когато Гървин записва постижението си), в НБА не е имало линия за три точки.

Но как така не е имало линия за три точки? Какво е имало? А линията за три точки кога се появява?

ПРАВИЛОТО ЗА ТРИ ТОЧКИ


Възможността да отбележи кош, който ще донесе три точки в актива ти е едно от най-вълнуващите неща в баскетбола. Същата тази възможност придава допълнителна доза зрелище към заключителните минути на срещите и много често доставя купища емоции на милиони фенове по света.

И както за всяка друга идея, така и на идеята за тройката й е било нужно известно време да бъде осмислена, тествана и щателно проверена.

Първият опит за провеждане на мач с разграфена линия за три точки върху паркета датира от 1945г., като двубоят е бил от колежанската формация между отборите на Колумбия и Фордам.

3

Правилото се е използвало в Американската Баскетболна Лига (АБЛ), но е набрало истинска популярност в Американската Баскетболна Асоциаиця (АБА), основана през 1967г. Нейният първи комисионер – Джордж Майкън (доста добре познато име за феновете на Лейкърс) е заявил, че ще подаде оставка ако правилото за три точки не бъде имплементирано в АБА.

Основният мотив е бил вярата, че тройката ще отвори полето и ще промени цялостната концепция за игра в доминираната от гигантите лига.

През 1976г. АБА се влива в структурата на другата голяма лига в Америка – НБА. Нужни са няколко години правилото за три точки да бъде внедрено по терените на Националната Баскетболна Асоциация. От лигата са използвали сезон 1979-80 за тестов, като са направили оценка за подобряването на качеството на играта през въпросната кампания.

На следващата година, правилото е въведено официално от комисионера Лари О’Браян, а стрелбата от разстояние постепенно се превръща в основно оръжие при изпълнение на схемите в офанзивен план.

ИСТОРИЯ НА КОНКУРСЪТ ЗА СТРЕЛБА ОТ ТРОЙКАТА


Броят на т.нар „снайперисти“ в лигата бързо нараства, а с това нараства и интересът от страна на публиката да разбере кой е най-добрият измежду тях.

Така, през 1986 година от централата на лигата решават да организират надпревара по стрелба от тройката, като събитието е поместено в програмата на „Звездния уикенд“.

Надпреварата е организирана в квалификационен и финален рунд, в които участниците изпълняват по пет стрелби от пет позиции около дъгата на тройката в рамките на една минута. Надпреварата се печели от състезателят с най-висок резултат във финалния рунд. В случай че има дублиране на резултатите, състезателите с еднакви точки преминават през допълнителен(ни) кръг, докато се определи победител между тях.

Четири от петте стрелби на всяка позиция се изпълняват с оранжеви топки, носещи една точка, а последната пета стрелба се изпълнява с цветна топка (бяло, синьо и червено – в чест на АБА), която носи на състезателя две точки. Максималният брой точки, които състезател би могъл да събере след изпълнението на всички двадесет и пет стрелби е 30 точки.

1

През 2014г., лигата направи промяна в правилника на конкурса и „напълни“ една от позициите изцяло с цветни (носещи две точки) топки, като интересното в случая е, че позицията с цветните топки не е фиксирана, а всеки играч може сам да определя къде да му бъде разположена. С направеното нововъведение, максималният брой точки, които участник би могъл да запише е 34 точки.

КОНКУРСЪТ ЗА ТРОЙКИ ПРЕЗ 80те


Първият победител в турнира е супер звездата на лигата по онова време – Лари Бърд, който записва резултат от 22 точки във финалния рунд и затвърждава мнението, че е най-добрият стрелец от далечно разстояние в лигата.

Доста любопитен е факта, че малко преди започване на надпреварата, Лари Бърд е седял безмълвен в съблекалнята в Далас, оглеждайки внимателно останалите участници и накрая съвсем убедително им е заявил:

„Искам само да знаете, че този турнир ще го спечеля аз. Просто седя тук и ви оглеждам, за да разбера кой ще е втори след мен.“

СезонПобедителОтборФинален рез.
1985-86Лари БърдБостън Селтикс22
1986-87Лари БърдБостън Селтикс16
1987-88Лари БърдБостън Селтикс17
1988-89Дейл ЕлисСиатъл Суперсоникс19

 

КОНКУРСЪТ ЗА ТРОЙКИ ПРЕЗ 90те


След като печели първите три турнира, Лари Бърд е застигнат от контузии, които му пречат да бъде пълноценен в надпреварата и „легендата“ е принуден да се оттегли от трона на най-добрия стрелец в лигата.

Претендентите са много, но един ще се наложи като най-добрият измежду тях в конкурса. От началото на новата декада, в три последователни години, турнирът се печели от резервния гард на Чикаго Булс – Крег Ходжис.

През 1991г., когато Ходжис печели надпреварата в Шарлот, журналист пита играча на Чикаго, дали победата не е в следствие на отсъствието на Лари (Бърд не е взел участие заради контузия). Придобил допълнителна доза самочувствие от втория си трофей за най-добър тройкаджия, Крег е отговорил: „Знае къде да ме намери. Да заповяда.“

Когато научава за коментара на Ходжис, първата реакция на Бърд  била: „Знам да, търка някъде пейката на Булс“

Доста любопитен е фактът, че през 1993г., въпреки че Ходжис не е бил картотекиран състезател в НБА, от централата на лигата му изпращат специална покана за конкурса по тройки, предоставяйки му възможността да стане първия състезател с четири последователни трофея в турнира. Въпреки невероятната възможност, Ходжис отпада в квалификационния кръг, а турнирът се печели от снайперистът на Кливланд – Марк Прайс.

СезонПобедителОтборФинален рез.
1989-90Крег ХоджисЧикаго Булс19
1990-91Крег ХоджисЧикаго Булс17
1991-92Крег ХоджисЧикаго Булс16
1992-93Марк ПрайсКливланд Кавалиърс18
1993-94Марк ПрайсКливланд Кавалиърс24
1994-95Глен РайсМаями Хийт17
1995-96Тим ЛеглърВашингтон Булетс20
1996-97Стив КърЧикаго Булс22
1997-98Джеф ХорначекЮта Джаз16
1998-99

 

КОНКУРСЪТ ЗА ТРОЙКИ 2000-09


През първата декада на новия век, победителите в турнира постоянно се менят, като може би най-паметно ще остане представянето на Джейсън Капоно по време на звездния уикенд в Ню Орлеанс, Луизиана.

Watch video

 

Капоно беше спечелил турнира предходната година с екипа на Маями, и през 2008г. излизаше да защити титлата си – този път облечен в цветовете на Торонто. Крилото на Раптърс записва 25 точки във финалния кръг, с което подобрява рекорда за най-висок резултат във втория кръг и съответно печели трофея.

Именно 25 точки е било и най-високо постижение записвано от състезател в кръг от надпреварата (рекордът е принадлежал на Крег Ходжис).

СезонПобедителОтборФинален рез.
1999-00Джеф ХорначекЮта Джаз13
2000-01Рей АлънМилуоки Букс19
2001-02Педжа СтояковичСакраменто Кингс19
2002-03Педжа СтояковичСакраменто Кингс22
2003-04Восън ЛенардДенвър Нъгетс18
2004-05Куентин РичардсънФиникс Сънс19
2005-06Дирк НовитскиДалас Маверикс18
2006-07Джейсън КапоноМаями Хийт24
2007-08Джейсън КапоноТоронто Раптърс25
2008-09Дикуан КукМаями Хийт19

 

КОНКУРСЪТ ЗА ТРОЙКИ 2010-14


През 2014г., по време на второто домакинство на „звездния уикенд“ в Ню Орлеанс, организаторите въведоха някои промени в регламентите на различните събития, като едно от тях бе броят на цветните топки в конкурса за стрелба от тройката. Тази промяна дава възможност на състезателите да запишат по-висок резултат в сравнение с победителите в турнира в предходните му издания.

Watch video

 

Може би един ден, когато бъде поставен нов рекорд в турнира (в единичен или във финален кръг), реакцията на Джейсън Капоно ще бъде сходна с тази на Джордж Гървин.

СезонПобедителОтборФинален рез.
2009-10Пол ПиърсБостън Селтикс20
2010-11Джеймс ДжоунсМаями Хийт20
2011-12Кевин ЛовМинесота ТимбърУлвс17
2012-13Кайри ЪрвингКливланд Кавалиърс23
2013-14Марко БелинелиСан Антонио Спърс24

 

НЮ ЙОРК 2015


Имената в списъка с участници в предстоящият конкурс по стрелба от тройката в Ню Йорк е повече от впечатляващ и със сигурност шоуто в Барклейс Център ще е на топ ниво:

1321

Марко Белинели (Спърс): Шампион в конкурса по тройки от миналата година. Белинели има едва 30 изиграни срещи през настоящата кампания (контузия) и е с най-нисък текущ процент на успеваемост от тройката измежду всички участници

Стеф Къри (Уориърс): След 48 срещи зад гърба си през този сезон, Стеф има отбелязани 151 тройки при успеваемост 40.5%. Наскоро Къри записа тройка №1000 в кариерата си.

Клей Томпсън (Уориърс): Гардът на Уориърс е с втората най-добра успеваемост при стрелба от тройката (44.7) в лигата.

Джеймс Хардън (Рокетс): Водач в класацията на реализаторите в лигата и пети в класацията за направени стрелби от тройката. Хардън има 133 отбелязани тройки на сметката си през този сезон, като успеваемостта му е 38.9%.

Кайри Ървинг (Кавалиърс): Гардът на Кавс има отбелязани 104 тройки до момента през сезона, като 11 от тях бяха в коша на Портланд преди няколко дни. Ървинг шутира с 40.5% успеваемост от далечно разстояние през настоящата кампания.

Кайл Корвър (Хоукс): След 50 изиграни срещи през сезона, Корвър има на сметката си 154 отбелязани тройки, като успеваемостта му от далечно разстояние е 53.3%.

Уесли Матюс (ТрейлБлейзърс): До момента през сезона, гардът на Портланд е изиграл 50 срещи като е отбелязал 153 тройки с успеваемост 39.8%

Джей Джей Редик (Клипърс): Гардът на Клипърс е записал 48 участия през сезона, като е реализирал 114 тройки при успеваемост 43.2%.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ


3

През 1990г., Майкъл Джордан се е записал да участва в конкурса по тройки, опитвайки се да стане единствения играч в историята на лигата печелил двете надпревари – конкурса по забивки и тази по стрелба от далечно разстояние. Майкъл отпада в първия кръг, а резултатът му (5) остава и до ден днешен като най-ниския в историята на турнира.

Интересен също така е фактът, че един от най-великите стрелци в историята на лигата – Реджи Милърс няма трофей от въпросния конкурс. Реджи се е пускал пет пъти в надпреварата и никога не е успявал да си тръгне като победител.

Рекордът за най-много последователно отбелязани точки в конкурса, принадлежи на Крег Ходжис. Гардът на Булс е безпогрешен при първите си 19 стрелби, а в последствие бележи 2 от оставащите 6 опита, за да запише краен резултат от 24 точки.

Watch video

 

Коби Брайънт също е щял да се пробва в конкурса през 2008г. (подобно на Майкъл), но се налага да пропусне турнира заради контузия.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here