Какво да очакваме от Никс – плейофи или прицел в Драфта?

1
88

От няколко месеца насам щом се заговори за Ню Йорк Никс първата асоциация която изниква в съзнанието ни е образът на Фил Джексън.

Да, Фил вече е част от организацията на Никс (изпълняващ длъжността – президент по баскетболните операции) и като че ли с това очакванията към отбора от Ню Йорк оправдано или не се увеличиха.

Казано по друг начин – имаме големи очаквания към отбор, който пропусна плейофите през миналата година; назначи нов треньор (който за добро или лошо е за първа година на тази позиция); смени плеймейкъра си и най-важното – ще налага схема на игра, която се вижда малко непонятна за играчите в състава.

Така или иначе, след тежката загуба от Булс на самия старт на шампионата Никс записаха две последователни победи срещу водения от ЛеБрон Джеймс отбор на Кавс и миналогодишните участници в плейофите – Шарлот Хорнетс.

И точно когато феновете на Никс си помислиха, че са видели светлина в тунела последва серия от седем тежки загуби. Светлината в тунела се оказа влак.

След 14 изиграни срещи Никс са с баланс 4/10, което пък от своя страна даде повод за множество коментари около плановете на отбора за настоящия сезон: дали Фишър и компания все пак ще се борят за място в плейофите или ще се ориентират към изключително популярния в последно време режим „tanking“, пропилявайки съзнателно сезона с цел привличане на качествен играч от предстоящия драфт?

Лично според мен, във второто предположение няма никаква логика. Фил Джексън е победител. Със сигурност не е задържал Кармело Антъни в отбора, за да го обгражда с качествени състезатели от драфта. В наши дни колежаните прекарват едва една година в университета и след това се пускат при професионалистите. Въпреки че имат талант, нямат нужната физическа подготовка, за да могат да разкрият пълния си потенциал в лигата още в първата си година.

В този ред на мисли няма логика Фил да се цели в определен играч от драфта, който да бъде прикрепен към Мело, който между другото ще бъде вече на 31 години. След това да го изчака да се развие и чак тогава да атакува титлата.

1

Фил Джексън отлично знае с какво разполага и отлично знае какво му е нужно, за да превърне отбора на Ню Йорк Никс в претендент за трофея. Джексън има нужда от добра среда в съблекалнята и поне един завършен играч, който да застане до супер звездата на отбора – Кармело Антъни.

Този играч няма да дойде от драфта. Този играч би трябвало да бъде привлечен като свободен агент. Но свободните агенти по правило не избират да играят в отбори, които не участват в плейофите.

Следвайки тази логика, Фил Джексън и отборът на Никс ще трябва здраво да се изпотят този сезон и да намерят начин да влязат в плейофите – за да убедят себе си, че са боеспособни, както и да убедят евентуалния свободен агент, че няма да направи грешен избор.

И като говорим за свободни агенти в края на настоящата кампания, едно от имената, които обикалят Медисън Скуеър Гардън, е това на Марк Гасол. Да, Марк играе отличен баскетбол и със сигурност към него ще има отправени купища примамливи оферти през идното лято – по всяка вероятност една от тях ще бъде на Ню Йорк Никс.

Не трябва да забравяме, че освен гореизброените определения (нов треньор, нова схема на игра и пр.), слабият старт на Никс до голяма степен се дължи и на постоянните контузии, съпътстващи отбора от самото начало на надпреварата.

След 4 победи и 10 загуби, настоящата седмица ще е изключително ключова за Мело и компания. Отборът е почти в пълния си състав, а на пътят им застават Хюстън, Далас, Оклахома Сити и Маями. На пръв поглед доста трудна задача, но като че ли Никс са задължени да измъкнат поне две победи от предстоящите им четири мача.

В най-добрия случай за Никс тази седмица може да се окаже повратен момент към едно по-светло бъдеще. В най-лошия – четири загуби биха довели отбора до баланс 4/14, постижение, което до голяма степен само по себе си ще означава втори последователен сезон без плейофи.

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Докато Фишер присъства – Никс няма да просперират. Няма как да танкват целия сезон, щото на изток има и много по-слаби от тях. Жалко за Мело, който преподписа 5 години. Фишер = пълна скръб.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here