Когато говорим за хладнокръвен реализатор готов да отбележи в най-напечените моменти от срещата, задължително едно от споменатите имена е това на Лари Бърд. Пословичен със своята увереност, Бърд е един от онези играчи, които са призвани да завършват представянето на тима си в заключителните секунди на срещата. От онези играчи, за които всеки човек в залата знае, че ще получат топката за последното отиграване и въпреки това противниковата защита не може да им противодейства.

В този ред на мисли ето какво споделя треньорът на Лари по онова време Кей Си Джоунс:

Играем в Сиатъл. Остават 5 секунди до края на редовното време. Резултатът е равен. Имаме таймаут за нас, а аз през цялото време си мисля за Екзейвиър МакДениъл, който пази Лари.

Точно за това им казах: Така Кевин, ти получаваш топката след вкарването й в игра, подаваш я към Ди Джей (Денис Джонсън) и той я завършва.

Лари моментално репликира:
– А защо просто не ми дадете топката и не се отдръпне
те?

На което аз отвърнах: Лари, твоята работа като играч е да играеш. Моята работа като треньор е да нареждам. Лари се съгласи с мен.

И така, обърнах се пак към играчите и им каза: Сега Денис, ти я вкарваш в игра, подаваш я на Кевин, Кевин ти я даваш на Лари и всички се отдръпвате от пътя му.

Таймаутът свърши, Лари се запъти към терена, а аз си мислех: Какво по дяволите им казах да правят?

Екзейвиър беше съвсем близо до Лари, а Лари моментално се обърна към него:
– Хей, Екзейвиър.., сега ще получа топката. Ще дриблирам два пъти вляво. Ще се отдръпна назад зад тройката и ще отбележа.

И точно това направи!

Отдръпна се зад тройката и изстреля топката. Докато топката още летеше във въздуха, се обърна и с високо вдигната ръка се запъти към съблекалнята.

Мачът вече беше свършил.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here