Туит от седем думи в личния профил на генерален мениджър на отбор от НБА е на път да промени изцяло отношенията между лигата и нейните китайски партньори.

За да се разбере правилно ситуацията, в която Китайската народна република и НБА попаднаха след публикуването на въпросния туит, е нужно да внесем малко подробности около двете страни и тяхното сътрудничество в исторически план.

 

КИТАЙ, КОМУНИЗЪМ И БАСКЕТБОЛ

Баскетболната игра е пренесена на китайска територия от мисионери на Младежката Християнска Организация (YMCA) в началото на 20ти век. Самите мисионери са имали за цел да посеят християнското учение сред населението, но покрай него са показвали и ново-измислената (баскетболна) игра. Християнството така и не пуска своите корени на китайска почва, но баскетболната игра се е харесала много на местните.

Трябва да се знае, че по онова време Китай е в тежък упадък. Управляващата династия Цин (последната императорска династия на Китай) е свалена през 1912 г. по време на Синхайската революция, а самото общество е изправено пред структурни и социални реформи. Правят се опити за т.нар. “откриване” на Китай към света и може би това е и причината баскетболната игра да бъде приета толкова бързо и лесно сред населението – като символ на нещо ново и чуждо.. 

Първият официален баскетболен мач между Япония и Китай, Осака, 1923г.

Китай, такъв какъвто го познаваме днес, е основан през 1949 г., когато Китайската комунистическа партия побеждава Гоминдана, които от своя страна се оттеглят на остров Тайван. В страната е установен комунистически режим под ръководството на Мао Дзедун. Независимо от множеството наложени промени и забрани при новия строй, баскетболът остава непокътнат. Оказало се, че баскетболната игра била сред любимите занимания на генералите в “Червената армия”.

През годините китайският комунизъм търпи развитие и след близо четири десетилетия на диктатура към края на 80те имаме валидни следните твърдения (по отношение на Китай):

 • авторитарен комунистически режим
 • потенциал за най-големия пазар в света
 • човешките права са фикция
 • свободата на словото е относително понятие
 • баскетболът е силно популярен сред населението

 

НБА, НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ БАСКЕТБОЛ

В общия случай НБА е професионална баскетболна лига. Основана е през 1946 г. и само за няколко десетилетия се превръща в най-добрата такава в света. Когато се говори за НБА трябва да се има предвид, че това е бизнес организация с ясно изразени морални и обществено-политически позиции:

 • толерира човешките права и човешкото себеизразяване
 • толерира демокрацията и свободата на словото

Помним случая с Джейсън Колинс; отменения Звезден Уикенд в Шарлът заради анти-гей закон приет от местния щатски сенат; както и неспирните критики към президента Тръмп от страна на играчи, треньори и пр.

Казано по друг начин, НБА не е просто професионална спортна лига. НБА е морален стожер, яростен бранител на демокрацията и нейните принципи.

 

ПАРТНЬОРСТВОТО

Как се стига до партньорство между демократичната НБА и комунистическата Китайската народна република?

През 1987 г. Дейвид Стърн лети за Пекин с ясната идея да представи пред китайските власти магията на оглавяваната от него баскетболна лига. Стърн отлично е знаел, че хората в Китай обичат баскетбола и също така, че никога не са имали възможност да наблюдават баскетбол различен от китайския. В този ред на мисли, пазарът е бил подготвен. Потребителите са били налице. Нужно е било просто да им се представи най-добрият продукт. Така и става. След срещата между Стърн и Дън Сяопин, в китайския национален ефир започва да се излъчва веднъж седмично касета с най-добрите изпълнения от предходната седмица на НБА. Поради огромния интерес ефирното време отделяно за американската продукция постепенно се увеличава. Започват излъчванията на цели мачове, в последствие на обзорни предавания, за да се стигне и до излъчване на мачове на живо.

Съперничествата между Меджик, Бърд, Томас и пр. лесно “спечелват” китайските фенове, но същинското проникване на американския баскетбол на китайска територия се случва през 90те. Говори се, че обикновения китаец до голяма степен си е представял и си е обяснявал живота в Америка през призмата на НБА предаванията.

Голямата истерия в Китай по отношение на лигата настъпва през 2002 г., когато китаец е избран под №1 в Драфта.
Така, от година на година сътрудничеството между бранещата демократичните принципи професионална лига и тоталитарния режим в Китай се задълбочава. В следствие на дигитализацията и развитието на технологиите, към днешна дата НБА отчита около 200 000 000 китайски стрийм потребители, реализирайки около 8 млрд долара приход на годишна база.

Сътрудничество продължаващо повече от 30 години, оповаващо се изцяло на взаимната изгода. Сътрудничество изключващо всякакви други теми различни от баскетбол.

През 2006 г. комисионерът Стърн е попитан, дали не се притеснява от това, че прави бизнес с китайското комунистическо правителство. Отговорът на комисионера е класически:

“Разбира се, че съм разтревожен от ситуацията в Китай. Но да не забравяме все пак, че нося отговорността пред собствениците (на отборите), за увеличаването на печалбата им. ” 

Стърн определено знаеше как се прави бизнес с комунисти. Посоката, която НБА следваше по линия на Пекин, бе стриктно избягване на чувствителните за китайското правителство и общество теми. А и като че ли по негово време лигата не беше толкова “гласовита”.
Нещо, което се промени драстично с идването на Адам Силвър. Всъщност още с встъпването си в длъжност Силвър бе изправен пред расистки проблем около, който се вдигна доста шум. Начинът, по който бе разрешен въпросния казус показа ясно позициите, които НБА заема по отношение на расизма. В последствие вмешателството в социалните проблеми на САЩ и съответно заемането на конкретна позиция от страна на представители на НБА се засили. Помним протестите срещу насилието от полицаи в щатите и кампаниите на някои от големите звезди в лигата. След това дойде случаят с отменения Звезден Уикенд в Шарлът. Местната власт на Северна Каролина прие закон, който бе в противоречие със защитаваните от лигата принципи и съответно Адам Силвър премести събитието от Шарлът в Ню Орлийнс. След това дойде Тръмп….

 

ТУИТ В МРЕЖАТА

Като че ли в последно време освен баскетбол НБА произвежда и политика. Или ако не произвежда, то поне представители на лигата се чувстват свободни, както да коментират така и да вземат страна по политически проблеми.

Точно това направи и генералният мениджър на Рокетс, Дарил Мори преди малко повече от седмица. Направи коментар по политическа тема. Взе страна по политически проблем, ..на Китай!

На 4-ти октомври Мори пусна туит от седем думи в личния си профил в подкрепа на протестиращата демократична общност в Хонг Конг. Наивна и може би изцяло необмислена постъпка, която постави НБА в абсурдна ситуация.


Въпросният туит е бил приет като крайна обида от китайското общество и в рамките на няколко часа множество китайски компании и партньори на НБА обявиха, че прекратяват отношенията си с лигата.
Силвър реагира мигновено и направи официално изказване, което прозвуча доста двусмислено – от една страна се извини на китайците, но същевременно с това изрази подкрепа към постъпката на Мори в духа на свободата на себеизразяването.
Изявлението не даде резултат и Адам Силвър излетя за Пекин. Личното присъствие на комисионера също не подобри ситуацията, дори напротив – в конкретен момент от своята визита Силвър държа реч на тема “свободата на словото” (в Пекин).

Жалките опити на НБА да се извини (отричайки се от принципите, които брани), за да запази позициите си на китайския пазар породиха остри нападки от страна на американски политици и журналисти. При това напълно заслужено. В словесната атака се включи и Тръмп.

 

РАВНОСМЕТКАТА

 • стрийм платформата Tencent спира излъчването на мачове на Рокетс
 • Китайската Баскетболна Асоциация спира отношения с Рокетс
 • Китайската Централна Телевизия спира излъчването на мачове на Рокетс
 • Китайската компания Li Ning прекратява отношенията си с Рокетс
 • Китайската компания Алта прекратява отношенията си с Рокетс
 • Китайската компания VIvo прекратява отношенията си с НБА
 • Alibaba & JD.com спират предлагането на мърчендайз на Рокетс

По думи на самия Адам Силвър, негативните финансови последици са вече факт, а оценките тепърва предстои да се правят. Приходите от китайския пазар са значителни и очакваните бъдещи печалби от там са заложени в очакваните бъдещи разполагаеми бюджети на отборите.

Само преди около месец отборите бяха информирани, че “капа” с който ще разполагат за сезон 2020/21 ще бъде $116.00 мил., което е с около $7.00 мил. повече от разполагаемия бюджет за настоящия сезон ($109.00 мил.).
След фиаското в туитър очакванията са, че вместо да нарасне със седем милиона, капа за сезон 2020/21 всъщност ще намалее в сравнение с тазгодишния. Говори се за спад от порядъка на 10% до 15%. Това от своя страна застрашава голям брой отбори да изпаднат в ситуация да плащат такса лукс.

По всяка вероятност решение за излизане от тежката ситуация ще бъде намерено, но китайският казус от предсезон 2019 със сигурност ще се отрази върху поведението на НБА и нейните представители извън баскетболните терени за в бъдеще.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here