Въпреки че навлизаме в кулминационния етап от финалната серия в НБА, акцентите и дискусиите в телевизионните студиа и социалните мрежи, като че ли падат в друга посока, а именно – злощастната контузия на Кевин Дюрант. Няма как и да е друго яче, предвид ранга на самия играч, предвид значимостта и влиянието му върху цялата лига.

Какво се случи? Как се стигна до тук? Какво е моментното състояние на играча и какво следва от тук?

 

КАКВО СЕ СЛУЧИ?

Кевин Дюрант получи контузия в долната част на десния си крак по време на мач №5 от полуфиналната серия в западната конференция срещу тима на Хюстън Рокетс. Това се случва на 8-ми май, като е важно да се отбележи, че контузията беше безконтактна. Моментната реакция на играча накара мнозина да изразят съмнения, че става въпрос за контузия в ахилеса. В последствие обаче от щаба на Голдън Стейт Уориърс опровергаха тези съмнения, обявявайки че става въпрос за разтежение (първи тип) в областта на прасеца.

Кей Ди, мач №5, Западна Конференция, Полу-финал, Уориърс – Рокетс | NBA.com

Опитът показва, че за мускулно разтежение от първи тип са нужни около две седмици възстановителен период. От ръководството на Уориърс заявиха, че няма да бързат да пускат Кей Ди в игра, докато не се уверят, че е напълно готов, като същевременно изразиха крайно позитивните си очаквания, че ще го видим на даден етап от надпреварата (разбира се ако Уориърс се задържат в нея). Реално погледнато, в онзи момент мениджмънта на Голдън Стейт създаде едно фалшиво очакване у всички нас (зрители, фенове, анализатори, медии, пр.), че проблемът на Дюрант не е сериозен и че все пак неговото завръщане предстои. Разбира се последвалите позитивни репорти за напредъка във възстановителния процес на играча допълнително засилиха въпросните очаквания.

В последствие, точно един месец след контузията, при резултат 1-3 във финалната серия в полза на Торонто, от щаба на Голдън Стейт обявиха, че Дюрант ще вземе участие в мач №5.

 

КАК СЕ СТИГНА ДО ТУК?

Трудно ми е да повярвам, че Кей Ди и Уорирърс не са знаели за наличен проблем в ахилеса най-вече поради следните причини:

  • Реакцията на играча в момента на самата контузия в мача с Рокетс
  • Фактът че Дюрант отсъства два пъти по-дълго време от нужното за възстановяване на мускулно разтежение от първи тип.
  • Фактът че Дюрант държеше торби с лед върху ахилеса си по време на възстановителния си процес.
Кей Ди с лед около ахилеса си в мач №5 във финалната серия

Да, много е вероятно да са знаели. Както и е много вероятно да са знаели, че с пускането на Дюрант в игра за мач №5 предприемат огромен риск. Що се отнася до самото решение, дали да играе или не – то е било дело на самия Дюрант. Отлично е знаел какво може да се случи и въпреки всичко го е взел.

Защо?

Преди всичко защото е искал да помогне на отбора си, който излиза в Скотия Банк Арена заплашен от това да бъде детрониран. Защото когато си максимално отдаден на една кауза често пъти си склонен да поставиш себе си на втори план. Всъщност, решението на Дюрант показа точно това, че той е максимално отдаден.

А и да не се лъжем, при една евентуална загуба на Уориърс в отсъствието на уж леко контузения Дюрант социалните мрежи щяха да се наводнят с коментари срещу и без това от години криво разбраната мега звезда. Както знаем самият играч доста се влияе от тези неща, така че това също би могло да е повлияло във взимането на решението.

 

КАКВО СЛЕДВА?

Кей Ди претърпя успешна операция по възстановяване на скъсан ахилес на десния си крак и според прогнозите ще пропусне целия следващ сезон.

Дюрант след операцията

Настоящият му договор с Уориърс съдържа още една година, но за да влезе в сила, то играчът трябва да реши да я активира (player option $31.5M). Към момента Кей Ди обяви, че ще изчака да види какви оферти ще получи от други отбори, а опцията с Уориърс ще му е като резервен вариант.

От ръководството на Уориърс пък обявиха, че са готови да му предложат максимално пет годишно удължаване на договора с опция в полза на играча – играчът да има право да прекрати контракта във всеки един момент (никога не е имало такъв договор в лигата).

Появи се информация, че освен Уориърс още три отбора били готови да предложат максимални договори на Дюрант. Или казано по друг начин, скъсаният ахилес няма да повлияе кой знае колко много на финансите на играча. Много е трудно обаче да се даде същата позитивна прогноза за влиянието на контузията върху баскетболната форма на Дюрант.

Исторически погледнато почти всички играчи завърнали се в лигата след скъсан ахилес търпят значителен спад в представянето си на терена. Като се започне от Елджин Бейлър, Чонси Билъпс, Елтан Бранд, Уесли Матюс, Коби Брайънт, и пр. Твърди се, че играчът губи от експлозивността в крака си, а от там се губи повратливостта както и се нарушава динамиката при стрелбата с отскок.

Разбира се наред с всички тези негативни примери на пострадали играчи от миналото идва и максимално позитивният пример на Доминик Уилкинс, който къса ахилеса си на 32, завръща се в игра и успява да запише две звездни участия в Мач на Звездите.

„Всичко е въпрос на лична мотивация и нагласа“, споделя самият Доминик години по-късно.

А когато става въпрос за личната мотивация и нагласа на Кевин Дюрант, мисля че вече няма място за каквито и да било съмнения.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here