През последните три години старши треньорът на Портланд, Тери Стотс, наподобявайки китайски майстор на порцелан от древността, бавно и методично извайваше своя отбор. След три годишна работа „порцеланът“ на Стотс бе готов за декорация, която от своя страна вещаеше да бъдат изящна и красива – точно като играта на отбора през настоящата кампания. Две седмици преди края на редовния сезон „порцеланът“ на Стотс се счупи. Счупи се и кракът на Йосуф Нуркич. На две места.

Така, неочаквано добре протичащия за тима на Трейл Блейзърс сезон е на път да се превърне в един от онези „what if“ сценарий, оставайки завинаги в сърцата на феновете като една добра пропусната възможност.

 

КАКВО СЕ СЛУЧИ С ПОРТЛАНД?

Сезон 2018-19 се разви изключително успешно за тима от Орегон. Противно на всякакви предварителни очаквания, две седмици преди края на редовния сезон, Блейзърс се намират на третото място в безумно ожесточената Западна Конференция, подпечатали своето право на участие в предстоящите плейофи.

Нещо повече, след паузата около „Звездния Уикенд“ отборът повиши оборотите, записвайки 12 победи при последните си 16 двубоя. Офанзивният рейтинг се покачи от 112.4 (преди паузата) до 116.1 (към днешна дата). Гардовата линия на тима изпъкваше измежду най-добрите в лигата, а самите Лилард и МакКълам освен всичко друго демонстрираха увереност:

Деймиън Лилард: 27.4 точки (FG% 46.9, 3P% 38.2) | 8.4 асистенции (2.4 грешки)
Си Джей МакКълъм: 22.8 точки (FG% 49.0, 3P% 48.1) | 3.5 асистенции (1.5 грешки), 11 изиграни срещи

Всичко това е вече част от миналото. Две седмици преди края на редовния сезон, спокойно можем да обявим кампанията на Трейл Блейзърс за приключила. Първо падна Си Джей, сега и Нурк.

Преди около седмица, при визитата на Портланд на Сан Антонио, гардът на тима Си Джей МакКълъм получи неприятно разтежение в лявото си коляно. Въпреки че последвалите изследвания отхвърлиха възможността за конкретни разкъсвания в ставата, то въпросната контузия на МакКълъм въобще не е за подценяване.

Същия тип разтежение, получено на същото място, на същия етап от кампанията извади Кевин Гарнет от плейофната надпревара през 2009 г. и не позволи на Селтикс да вземат онова, което им принадлежеше по право. Основният фактор, който би могъл да се окаже благоприятен за МакКълъм съпоставяйки случаят му с този на Гарнет, е че МакКълъм е значително по-млад, което със сигурност ще съкрати периода на възстановяване.

По последна информация от Тери Стотс, коляното на Си Джей прогресира позитивно, но играчът със сигурност пропуска предстоящите визити на тима. Очакванията са, че МакКълъм ще вземе участие в плейофите. Друг е въпроса вече в каква форма и кондиция ще се намира гардът.

Си Джей МакКълъм с контузия в коляното | USAToday.com

Седмица след контузията на МакКълъм, феновете на Трейл Блейзърс трябваше да преживеят и загубата на титулярния си център – Йосуф Нуркич. Безспорно един от основните стълбове в отбора, както и един от главните виновници за крайно позитивното представяне на тима през настоящата кампания.

Контузията на Нурк бе меко казано стресираща. Нещо като сбор от контузиите на Пол Джордж и Гордън Хейуърд. И за капак на всичко настъпи в момент, в който играчът демонстрираше най-добрият си баскетбол (кариерна най-добра успеваемост от поле, най-добра успеваемост от наказателния, най-много асистенции, най-много отбелязани точки)

Йосуф Нуркич с шина на левия крак | USAToday.com

В отсъствието на Нуркич, Стотс ще използва Кантер като стартиращ център. Турчинът е отличен играч в нападение, но защитата му е колеблива. Трудностите му в дефанзивен план при заслон/контра заслон ще бъдат експлоатирани от противниците на тима.

Трейл Блейзърс имат да изиграят още осем срещи до края на редовния сезон и е много възможно да загубят третата си позиция. Рокетс им дишат във врата, а и Джаз не са особено далеч. Разбира се трябва да се има предвид, че пет от седемте предстоящи опонента на Блейзърс са извън плейофните места в двете конференции, което все пак може да помогне на тима да запази домакинското предимство за първия кръг на елиминациите.

В заключение ще кажа само, че не е честно. Не и след всички онези контузии на ключови играчи в ключов момент, които феновете на Блейзърс трябваше да преживеят през годините.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here