Когато говорим за Джери Уест освен бляскавата му кариера на паркета, задължително трябва да имаме предвид и огромните му успехи като генерален мениджър. Разбира се става въпрос за успехите с „Шоутайм“ Лейкърс от 80-те, както и доста такива свързани с по-близкото минало.

За всеки от вас, който помни доминацията на ЛА Лейкърс от началото на века, но е пропуснал процесите на изграждане на въпросния отбор, ще припомня, че зад всичко онова седеше Уест. Той бе човекът привлякъл Шак. Той съзря таланта у невръстния по онова време Коби Браянт и дръзна да предложи сделка на ръководството на Хорнетс за него още в нощта на драфта. Той привлече Фил Джексън и добави всички необходими парчета от пъзела, нужни на един шампионски отбор.

Когато обявява своето пенсиониране през 2007г., Джери Уест има във витрината си две награди „Мениджър на годината“, а отборите които е ръководил са му донесли общо шест титли.

Както може би мнозина знаят, през 2011г. Джери Уест се присъедини към изпълнителния борд на Голдън Стейт Уориърс като пряк подчинен единствено на новите собственици на отбора – Лейкъб и Гюбър.

Помним какво последва – привличане през драфта на Клей Томпсън, Харисън Барнс, Дреймънд Грийн и Фестъс Езили. Привличане на Андрю Богат посредством трейд, като всичко това резултира в спечелване на титлата.

 

Джери Уест и Стийв Балмър | NBA.com

През 2017г., седмица преди драфта, Джери Уест се присъединява към изпълнителния борд на ЛА Клипърс. По онова време отборът няма право на избор в първите два рунда на текущия драфт поради отдаването им по сделки в миналото. „Клипърите“ са в процес на „ребилд“ и присъствието на Уест в борда не е случайно.

Най-ценният „асет“ на тима е звездата Блейк Грифин. Ето какви бяха ходовете на ръководството:

18-ти юли 2017г., Клипърс подписват 5-годишен договор с Блейк Грифин на стойност $170 мил.

29-ти януари 2018, Клипърс договарят сделка с ръководството на Пистънс, по силата на която изпращат Блейк Грифин (Брайс Джонсън, Уили Рийд) в Детройт и получават в замяна Ейвъри Брадли, Тобаяс Харис и Бобан Марянович (право на избор в първи рунд на Драфт 2018 (избран е Майлс Бриджес) и избор от втори рунд на Драфт 2019).

6-ти февруари 2019, Клипърс изпращат Тобаяс Харис, Бобан Мавянович и Майк Скот във Филаделфия, като в замяна получават Майк Мускала, Ландри Шамет, Уилсън Чандлър и 4 пика (2 х 1-ви рунд (Драфт 2020, 2021) и 2 х 2-ри рунд (Драфт 2021, 2023) )

7-ми февруари 2019, Клипърс изпратиха Майк Мускала в състава на Лейкърс и получиха Ивица Зубак и Майкъл Бийзли (който веднага бе освободен).

Казано по друг начин, с помощта на Джери Уест, Клипърс съумяха да трансформират Грифин в 6 пика от драфта (3 х 1-ви рунд и 3 х 2-ри рунд) и добавиха играчите – Ивица Зубак и Ландри Шамет.

Какво ще следва от тук нататък? Избиране на конкретна стратегия, която отборът ще използва и задълбочен скаутинг за привличане на правилните играчи, които да прилагат въпросната стратегия на терена.
Към момента отборът разполага, както с финансова гъвкавост така и с множество „лотъри пикове“. Може би единственото нещо, което ще им трябва за в бъдеще е късмет. При добро стечение на обстоятелствата много скоро може да видим Клипърс като един от челните отбори в Западната конференция.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here