Поглеждайки към планетата Земя от малко по-различна перспектива, ще забележим, че към днешна дата, в следствие на естественото историческо развитие на света са се обособили няколко основни човешки раси. Въпреки че са различни по численост, всяка от тях е изградена от стотици етноси, а те от своя страна са със собствена национална специфика и брой на населението. Важно е да се отбележи, че не всеки етнос е успял да си изгради своя собствена държава, както и че не всяка държава е изградена само от един етнос.
Към настоящия момент на планетата Земя има страни с доминиращ един етнос (етнонационални държави), както и държави с по няколко етноса (мултинационални). Завършвам урока по география с уточнението, че САЩ по конституция спадат към мултинационалните такива.

 

Вероятно не бих насочвал вниманието ви в тази посока, но след като по време на „Media Day“ темата беше дискутирана на дълго и на широко, то ще отделя няколко реда.

Темата не е баскетболна, а социална. И тук не става въпрос за това кой е прав и кой е крив по конкретен казус, а става въпрос за отнемане на най-съкровеното право на личността, а именно свободата на словото и правото да се себеизразяваш.

ПРЕДИСТОРИЯТА

Както може би вече знаете в Америка има група от хора определена по етнически и расов принцип, която се чувства онеправдана по определени критерии, без да среща разбиране от страна на представителите на Белия Дом. Тази група показва своето несъгласие към различни решения, процедури и пр. във федерацията посредством най-различни прийоми и методи. Тук е много важно да се каже, че когато изразяваш несъгласието си с нещо в държавата ти, това не означава, че не харесваш или не обичаш държавата си. Себеизразяванията и демонстрациите на въпросната група от хора през изминалата година достигнаха и професионалната футболна лига, когато куотърбекът на Сан Франциско, Колин Капърник отказваше да стои прав по време на американския химн и подвиваше коляно в началото на всяка среща на неговия отбор. Случайно или не, настоящия сезон в НФЛ започна, а Колин Капърник все още е свободен агент. Постепенно отношение по въпроса започнаха да взимат и други атлети от останалите професионални лиги отвъд океана.

КЪМ ДНЕШНА ДАТА

Преди няколко дни Стеф Къри изрази подкрепата си към Капърник, както и своето колебание дали би приел традиционната покана за визитация на Белия Дом към шампиона на НБА през февруари. В отговор на тази реакция, президентът Тръмп пусна туит в профила си, че ще оттегли поканата за Голдън Стейт Уориърс.

Реакцията на Тръмп породи лавина от коментари от страна на бивши и настоящи баскетболни икони. Играчи и треньори бяха интервюирани по време на „media day“, а легендата Бил Ръсел дори си направи профил в туитър, за да може да сподели, с колкото може повече хора личната си позиция.

ЛеБрон Джеймс направи обширен коментар по темата посочвайки ясно, че е крайно грешно да се правят каквито и да било опити за разделение в обществото, особено посредством спорта. Спортът се е доказал като социален феномен, който има способността да обединява хората независимо от техния цвят на кожата, етнос, религиозни, политически и каквито и да е други убеждения. Именно това е и посоката, в която би трябвало да се използва спортът, когато в обществото има проблеми.

ЛЕГЕНДИ VS ТРЪМП

Коби Браянт: Президент на Съединените Щати, чието име само по себе си създава разделение и гняв. Президент, чиито думи вдъхновяват към раздор и омраза, не може да направи Америка отново велика.

Бил Ръсел: Горд съм да подвия коляно, изправяйки се високо срещу социалната несправедливост.

ЛеБрон Джеймс: Стеф Къри обяви, че не желае да ходи никъде. Не е нужно да си оттегляш поканите. Визитациите в Белия Дом бяха върховна чест преди ти да се появиш.

Грег Попович също не спести коментарите си по темата като даде страхотно интервю по време на media day.

Media Day 2017 | Coach Pop

LIVE Media Day 2017 | Coach Pop

Публикувахте от San Antonio Spurs в 25 септември 2017 г.

 

Ще затворя темата с един цитат на Бенджамин Франклин валиден не само за американското, но и за което и да е друго (в това число и нашето) общество. Ако това не се разбира и не се спазва, едва ли можем да очакваме, че демонстрациите ще приключат.

Свободата на словото е основен стълб на свободното управление. Когато този стълб бъде отнет, конституцията на свободното общество се разпада.

Benjamin Franklin in The Pennsylvania Gazette

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here