Първо, поздравления за Бостън и Кливланд като първите отбори това лято, които не пратиха звездите си на запад. Източната конференция не може да понесе повече загуба на талант.

СДЕЛКАТА

Това са официалните параметри:

ОтборПолучава
БостънКайри Ървинг
КливландАйзеа Томас, Джей Краудър, Анте Зизич,
избор от 1-ви кръг на Драфт 2018 (от Бруклин)

 

На пръв поглед изглежда, че и двата тима би трябвало да са доволни от това, което получават в замяна. Една от редките win-win ситуации при подобен тип сделки, а още по-рядко срещано в наши дни е размяната на звезди между отбори-претенденти, които на всичко отгоре се намират в една и съща конференция. Дали обаче това в действителност е така?

КЛИВЛАНД

Кавс се разделят с играча отговорен за един от най-емблематичните моменти в историята на цялата баскетболна организация.

Кайри изяви желание да бъде трейднат преди няколко седмици поради причини, които може да останат неизказани. Официалното становище е, че гардът не иска да бъде в сянката на ЛеБрон Джеймс и желае да „има“ свои собствен отбор.

Томас и Ървинг са сходен тип играчи. И двамата са невероятни реализатори, които могат да бележат точки от невъзможни ситуации. И двамата не се славят с играта си в защита. Кливланд сменя Кайри с неговата еквивалентна или малко по-слаба версия.

Кайри е на 25. Айзеа е на 28. Кайри има 3 оставащи години по договора си, Айзеа е свободен агент това лято и със сигурност ще търси максимално възнаграждение с оглед на факта, че е една от най-ниско платените звезди в НБА към момента, а и най-вероятно това ще е последният голям договор, който той ще може да подпише. Историята показва, че спадът в уменията при дребните играчи започва да се забелязва много бързо след 30-тата година. Томас също така има и малки, но не съвсем незначителни здравословни проблеми, породени от факта, че останалите тимове се научиха да играят по-здраво срещу него при пробивите му към коша. Кайри е слаб в защита, Айзеа може да бъде изваден от игра заради физическите му лимитации в този аспект.

Ще е учудващо ако Кливланд планират да задържат съименника на легендата на Пистънс за повече от един сезон. Освен ако не се случи нещо още по-изненадващо.

Въпрос, който никой не смее да изрече на глас, но минава през умовете на мнозина – ще остане ли ЛеБрон в Кливланд след края на предстоящата кампания?

Евентуален негативен отговор обяснява защо Кавалиърс целяха да се сдобият с млади и перспективни играчи в трейда и те ги получиха. Анте Зизич – център, подвизаващ се в Европа – когото мнозина скаути оценяват високо, и изборът на Бруклин от следващия драфт, който трябва да попадне в най-лошия случай в топ 10.

В допълнение Кавс получиха и Джей Краудър и неговия безценен договор, който сам по-себе си е придобивка. Краудър имаше спад в представянето си в защита през предходната кампания, но носи допълнителна надеждна опция в редиците на Кливланд. Дали в стартовата петица, или влизайки като леко или тежко крило от пейката, Краудър със сигурност ще запише доста игрови минути.

БОСТЪН

Лятото на Бостън се състоеше в следното – те превърнаха Айзеа Томас, Ейвъри Брадли и Джей Краудър в Кайри Ървинг, Гордън Хейуърд и Маркъс Морис. Петица включваща Ал Хорфърд, гореспоменатите трима и Джейлън Браун или Маркъс Смарт изглежда доста по-добре подготвена да наруши доминацията на Кливланд на изток.

Селтикс загубиха част от дълбочината в състава си, като се възлагат големи очаквания към новобранеца Джейсън Тейтъм, оставил доста добри впечатления с представянето си в Лятната лига. Ако има поне едно нещо обаче, което да съм научил от както следя НБА, то това е, че всичко преди първия истински мач сред „големите“ няма абсолютно никакво значение.

Всичко звучи като цветя и рози за Бостън, но къде могат да се появят евентуални проблеми?

Първото и най-естествено – ще е нужно време за сработване на новосформиралия се състав, който най-вероятно ще включва три изцяло нови играча в стартовата петица.

Друг по-интересен въпрос обаче е кой е лидерът на тима? Кайри поиска трейд от Кливланд именно поради тази причина – да държи кормилото на отбора с две ръце. Гордън Хейуърд подписа максимален договор и няма причина той да мисли, че трябва да играе втора цигулка зад Ървинг. Потенциален сблъсък между двамата не е изключен.

ПОСЛЕДИЦИ

Не очаквам сериозни разлики в представянето на двата тима през редовния сезон, като би трявало те да окупират върка в Източната конференция.

По време на плейофите обаче липсата на Ървинг, като втора опция зад ЛеБрон най-вероятно ще се забележи. Бостън най-накрая може смело да заяви, че ще свали ‘Краля’ от неговия трон. И въпреки всичко това ЛеБрон си остава ЛеБрон и едва ли някой ще бъде шокиран, ако Джеймс достигне своя 8-ми пореден финал.

ВЪПРОСИ

  • Ще поеме ли Кевин Лъв по-голяма роля след напускането на Ървинг? Очакванията към него със сигурност ще са по-големи.
  • Даде ли Дани Ейндж твърде много за Кайри? На фона на сделките за Пол Джордж и Джими Бътлър няма как да не си задаваме този въпрос. Най-накрая GM-ът на Селтикс се раздели с част от пиковете и млади таланти, но за играч, който открито заяви, че иска да се махне от отбора си, не е ли това по-висока цена от необходимото?
  • Има ли смисъл да говорим за лоялност в наши дни? Томас се превърна във фолкорен герой за Бостън, носеше тима на гърба си през отминалия сезон и игра в плейофен мач дни след като сестра му почина. Селтикс го размениха при първата удобна възмоност.
  • Дори и да има промяна на баланса в силите на изток, отразява ли се това по какъвто и да е начин на цялостната картина? Голдън Стейт все още изглеждат недосегаеми.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here