Грешки

0
531

В ранните часове на изминалата нощ тимът на Торонто изостава с 3 точки при визитата си в Сакраменто. Часовникът показва 2.4 секунди оставащи до края на срещата. ДеМаре Керъл вкарва топката в игра, след което Терънс Рос бележи почти невъзможна тройка. Продължение.

https://www.youtube.com/watch?v=zVkL0nCErKs

Реферите се събират около съдийската маса и преглеждат ситуацията. Решението е следното – кош няма. Вижда се, че ДеМаркъс Къзънс отклонява топката при вкарването в игра, след което от центъра за видеоповторения в Ню Джърси определят, че часовникът е включен със закъснение и е отнело повече от 2.4 секунди на Рос да стреля.

Раптърс са бесни. Играчите на Сакраменто пък напускат игрището, подканвани от своя наставник Дейв Йейгър.

https://streamable.com/o18z

 

Какво е правилното решение в ситуацията? Вината за закъснялото включване на часовника по никакъв начин не е обвързана с тима на Торонто. Да, Рос най-вероятно използва повече от въпросните 2.4 секунди, но той играе спрямо времето, което вижда на светлинното табло. Трябва ли да има преиграване на ситуацията? Раптърс ще протестират, но реакцията от лигата едва ли ще е значителна, освен няколкото глоби за Кейси и част от играчите, коментирали съдийството.

По-притеснителното в случая е, че това може да даде началото на серия от подобни „инциденти“, в които отговарящите за часовника лица накланят везните в една или друга посока.

* * *

Клипърс приемат Булс. Остават 29 секунди до края на срещата, а домакините водят с две точки. Блейк Грифин получава топката с гръб към коша, пазен от Джими Бътлър. Следват едни от най-явните крачки, които може да си представите. Грифин за момент губи топката, след което е принуден да стреля от трудна ситуация. Отсъдено е нарушение на Бътлър и Блейк се отправя към фал линията за два наказателни изстрела, които ще подпечатат успеха за тима от Ел Ей.

https://streamable.com/e5in

Тази ситуация обаче няма да бъде преразгледана от центъра за повторения и в най-добрия случай лигата ще обяви, че е пропуснато отсъждане, което по никакъв начин няма да промени крайния развой на събитията.

* * *

Трябва ли да се търсят виновници във въпросните ситуации? Съдийската професия е безкрайно трудна, но подобни решения могат да са разликата между участието или неучастието на даден отбор в плейофите. Има ли смисъл от доклада за отсъжданията в последните две минути, след като той не променя нищо? По-добре ли е да не знаеш, че си бил ощетен, от колкото да получиш едно чисто формално извинение, което няма никаква тежест?

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here