Престоят на Барак Обама в овалния кабинет е към своя край. Едно от последните задължения на излизащия от служба президент бе да определи получателите на „Ордена на свободата“ – най-високото гражданско отличие в САЩ. По традиция, орденът се връчва на американски граждани с принос към сигурността или националните интереси на федерацията, световния мир, културата, както и други публични и частни начинания.

Списъкът на Обама съдържа 21 личности с абсолютно разнородни предмети на дейности и принос към американското общество. Баскетболните легенди Майкъл Джордан и Карийм Абдул-Джабар се присъединиха към останалите 19 избраника на официална церемония по връчването в Белия дом на 22-ри ноември.

В официално изявление, президентът Обама сподели:

 

“  Президентският Орден на свободата, не е просто най-високото гражданско отличие. Той е едно допълнение към идеята, че всички ние, без значение от къде идваме, имаме възможността да подобрим тази страна към по-добро.

От учени, филантропи и обществени дейци до активисти, атлети и артисти, тези 21 личности помогнаха на Америка да върви напред, като същевременно вдъхновяваха милиони хора по целия свят.

Освен Майк и Карийм сред избраниците на Барак личат имената на: Брус Спрингстийн, Даяна Рос, Том Ханкс, Робърт ДеНиро, Робърт Редфорд, Елен Дедженеръс, Сисили Тайсън, Бил и Мелинда Гейтс, Франк Гери и др.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here