Когато през 2014г., ръководството на Кавс сглоби ядро от три звезди в лицето на ЛеБрон Джеймс, Кевин Лав и Кайри Ървинг, очакванията към състава бяха свързани с безпроблемно отбелязване на точки и относителни затруднения при защитаване на собствения си кош. Понятието „стрелба от тройката“ въобще не е било на дневен ред пред Дейвид Грифин, съответно и никой не е подозирал, до каква степен това оръжие ще превземе нападателните схеми на отбора.

Към днешна дата, стрелбата от тройката на Кавалиърс достига исторически нива и по всичко личи, че играчите на Тайрън Лу нямат намерение да спират с далечните изстрели. От началото на кампанията отборът на Кавс отбелязва по 10 или повече тройки във всяка една от изиграните десет срещи.

След тринадесетте „бомби“, с които Джеймс и компания последно подпалиха коша на Торонто Раптърс, Кавалиърс имат на сметката си по 13.2 отбелязани тройки средно на мач при десет изиграни срещи от началото на кампанията. За сравнение, Уориърс приключиха историческия си сезон (73/9), записвайки по 13.1 отбелязани тройки средно на мач.

Запитан дали е изненадан от рекордния ритъм на отбора си при стрелбата от тройката, треньорът Лу заяви:

 

“  Към момента се справяме добре, но съм на мнение, че бихме могли да бъдем още по-ефективни. Гледайки видео записите на изиграните до момента срещи сме забелязали, че достигаме до отлични свободни стрелби от тройката, които при равни други условия реализираме.

На даден етап, трябва да почнем да реализираме тези стрелби. Просто трябва да се фокусираме максимално в нападение, за да се възползваме по най-добрия начин от открилите се пред нас възможности.

***

Разбира се, коуч Лу няма как да не е прав. Процентната успеваемост на отбора му е 37.1% (най-висока от завръщането на Брон насам), но за да се конкурира с историческите постижения, то играчите на Кавс ще трябва да повишат прецизността си още малко.

Рекордът, който поставиха Уориърс миналата година (13.1 тройки средно на мач) бе постигнат при изключителната успеваемост от 41.6% – вторият най-висок процент от тройката на отбор в историята на лигата. Водачът в тази категория е отборът на Шарлът Хорнетс от сезон 1996-1997, който реализира по 7.2 тройки средно на мач при 42.8% успеваемост. По онова време в отбора на Хорнетс се подвизава и бащата на Стеф Къри – Дел.

Успешната игра на Кавс от тройката през настоящата кампания бе описана нагледно от треньора на Хорнетс, Стийв Клифърд, непосредствено след загубата на неговия тим при визитата на Кливланд преди дни.

 

“  Всичко започва от опитите да се контролира движението на топката при техните пик-ен-рол отиграванията и желанието да ограничим, колкото може повече навлизането им към нашия кош. Всичко това изглежда много лесно, докато не дойде време да се прилага.

Имат двама играчи, които на практика могат да отиграят всяка една пик-ен-рол ситуация, а зад гърба си са заобградени със стрелци около тройката. По този начин коуч Лу осигурява нужното пространство за движение на топката и съответно играчите му достигат до чисти позиции за стрелба.

***

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here