Стеф Къри набира оптимална физическа кондиция

0
365
Стеф Къри | NBA.com

Освен за почивка и прекарване на колкото може повече време със семейството, летният сезон се използва от звездите в лигата за покриване на поетите от тях ангажименти към своите спонсори.

Такъв е случаят и със Стеф Къри. Само преди около две седмици, гардът на Голдън Стейт, заедно с част от екипа си е снимал клип за реклама на козметични продукти в малкото градче Уолнът Крийк, недалеч от Оукланд.

Журналистът на USAToday, Сам Амик посещава снимачната площадка и успява да направи доста интересни интервюта, както с кондиционния треньор на звездата, така и със самия него.

От разговора с Брендън Пейн (треньор) става ясно, че кондиционната подготовка на играча вече е започнала, като тук става въпрос за двуразови тренировки, шест дена в седмицата.

***

„По-силен е от всякога“, възкликва Пейн, а усмивката на лицето му е сигурен признак на удовлетворение от добре свършената работа.

Амик: Имаше доста коментари по адрес на коляното на Стеф и около това как то е повлияло на представянето му във Финалната серия. Каква е твоята оценка? Колко лошо му бе състоянието?

Пейн: Както знаете, травмата която получи не беше нещо кой знае какво. Проблемът дойде от там, че той просто се нуждаеше от почивка. Контузията не изискваше специално лечение или терапия, а просто почивка. Стеф прекара пет седмици без да се натоварва и сега резултатите са видими.

Амик: И от тогава до сега, газ до дупка?

Пейн: Да, не сме се обръщали назад. Дори не сме говорили за това, което се случи. Просто продължихме напред. Първия ден когато го видях след загубата, в погледите и на двама ни се четеше фразата „тъпа работа“, но след това не сме говорили на тази тема. Продължихме напред.

Амик: Имаш различен поглед върху Стеф и неговото поведение като цяло. Имаше ли нещо, което да ти направи впечатление в играта по време на финалите?

Пейн: Колкото и силно да исках да го видя в пълния му блясък, това не се случи. Ние не обичаме да се оправдаваме. А и няма смисъл, защото единственото нещо, което е от значение е как ще се представиш долу на терена в рамките на 48 минути. Наистина ми се искаше да видим онази негова версия, която изигра едни специални 82 мача през редовния сезон.

Амик: Погледнато през призмата на тренировъчния процес, докъде ще опитате да разширите кръгозора си през това лято?

Пейн: Продължаваме да развиваме играта му в областта на взимането на решения. Наблягаме на издръжливостта и силата на тялото му, като идеята е да заздравим още повече краката му. И поне към момента сме доволни от постигнатото.

Амик: Забелязваш ли нещо различно у него, някаква промяна в ментално отношение след загубата в мач №7?

Пейн: Стеф си е същия. Нищо не се е променило – особено вътрешния му инстинкт за конкурентност и желание за превъзходство. Няма да чуете Стеф да казва, че е по-добър от някой конкретен играч. Също така едва ли ще го видите да си набележи някаква цел, по която да се сравнява. Пред нас на дневна база седи една единствена цел, когато влизаме в залата, а именно – трябва да излезем от залата по-добри, от колкото сме били като сме влизали. И ако съумеем да постигнем някакво постоянство в това за определен период от време, то със сигурност ни очакват добри моменти в бъдеще. Това е основният ни фокус.

Амик: Къде проведохте по-голямата част от заниманията си това лято?

Пейн: Бяхме предимно тук, в района на „Bay Area“. Разбира се наложи ни се да работим и на други места, предвид неговите ангажименти и планирани пътувания.

Амик: Успяхте ли да изгледате заедно запис на финалите?

Пейн: Не сме и вероятно няма да го направим. Това което се случи е вече зад гърбовете ни. Така или иначе, няма как да го променим. Не е нужно да гледаме записите отново. И двамата сме наясно какво се случи и най-вече защо. Но това не е на дневен ред пред нас. Основният ни фокус е в това той да бъде готов за предстоящите 82 срещи.

Брендън Пейн и Стеф Къри
Брендън Пейн и Стеф Къри

Амик: Предвиждате ли промяна в тренировъчния му процес в следствие на подписването на Кевин Дюрант с тима на Уориърс?

Пейн: Привличането на Дюрант не влияе конкретно върху нашата работа. Ние наблягаме на кондиционната подготовка и издръжливостта на тялото му. Разглеждаме различни ситуации, при които опонентите му постигат някакво превъзходство срещу него и се опитваме да го подготвим максимално добре за тези случаи. Различните подходи в игрово отношение лесно могат да бъдат забелязани и копирани в лигата. Когато даден отбор играе успешно срещу Къри, подходът им на игра може да бъде последван от останалите отбори. Начинът, по който отборите се отбраняват, когато има поставен заслон. Начинът, по който го пазят, когато е без топка и пр. Това са нещата, върху които сме се фокусирали.

Едно от нещата върху които най-силно наблягаме е създаването на пространства, като различията това лято са избора на места по терена и начинът по който става самото освобождаване. Като цяло идеята е да увеличим арсенала му в атака.

Амик: Като става въпрос за отбори постигнали успех в неутрализирането на Къри, кой е отборът, който ти направи най-силно впечатление?

Пейн: Тук трябва да се отбележи, че не винаги ако някой отбор играе успешно срещу Къри, то този успех е бил предварително заплануван. В баскетбола някои неща просто се случват. Точно както ефективността на Къри в предните финали, когато беше 7/7 от тройката при смяна от заслон с Клей. Тази година не беше така. Просто така се случи.

Иначе, конкретно на въпроса, мисля че Оклахома Сити имаха доста интересен и успешен игрови план за неутрализация на Стеф, но поради някаква причина те се отказаха от него в хода на серията – не знам какви са били причините.

Амик: Някои научени уроци от серията с Тъндър? Ръстът и размахът на играчите им притесняваха ли Къри?

Пейн: Размерът на играча срещу теб винаги е от значение. Отделихме доста време на това и сме подготвили различни начини за противодействие срещу високи играчи с издължени крайници. Едно от основните неща, на които обърнахме сериозно внимание е, момента в който високият защитник срещу Къри си сваля ръцете. Кога, как и защо става така? А свалените ръце означават едно нещо – възможност за стрелба.

Що се отнася в дефанзивен план има три основни елемента, които следим. Основното нещо, което наблюдаваме е посоката и позицията на носа на атакуващия играч спрямо останалите части на тялото му. Дали носът е обърнат на едната страна или на другата. Защото ако е, ние знаем посоката на движение на играча. Следейки движението на противника и позицията на носа спрямо краката и ръцете му, можем да определим по какъв начин ще атакува коша и съответно да му се противопоставим по максимален начин.

 

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here