Попович с коментар около социалните проблеми в САЩ

0
323
Грег Попович | NBA.com

Грег Попович рядко отговаря с повече от едно изречение на журналистическите въпроси по време или след срещите на неговия Сан Антонио Спърс, но когато става въпрос за коментар със социална насоченост, Поп не пести изразни средства.

Ситуацията в съединените щати не е особено цветуща. Наред с всички икономико-политически проблеми, с които кабинетът трябва да се справя, в обществото все по-често се наблюдава разслоение и разделение, базирано на цвета на кожата на хората. Като че ли онзи преодолян проблем от средата на миналия века отново е на дневен ред. Със сигурност ситуацията сега е много по-различна от тогава, но самият факт, че отново се говори за раси в американското общество е доста показателен.

Ако трябва да обобщим картинката в САЩ от последните месеци, тя би изглеждала нещо от сорта: множество подадени сигнали за убийства на чернокожи от страна на полицаи по време на арест. Множество протести на мирно цветнокожо население. Няколко простреляни полицаи. Повишен ръст на престъпността в големите градове. И за капак на всичко – кандидат президентска кампания водена от избраниците на двете партии в страната – Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп.

Расовите междуособици провокираха различни публични фигури да изразят позицията си в опит за подобряване на положението. Такъв е случаят и с Колин Капърник. Куотърбекът на „49-ките“ отказва да отдаде чест и да остане прав по време на изпълнението на националния химн преди всяка среща на отбора му. Примерът на Капърник бе посрещнат двуразо сред атлетите в различните лиги, а ето и коментара на самия Поп.

„Погледнато отстрани интересното е, че хората лесно застават зад едната или зад другата страна. Въпросът тук не е да се определи коя от двете страни е права, а по-скоро основните въпроси пред обществото ни са свързани с разбирането и емпатията.“

Поп не крие наблюденията си относно различната реакция на полицията, когато трябва да влиза в контакт с чернокожи и когато се комуникира с бели.

„Ние белите никога не сме имали подобен предишен опит. Вероятно за много хора е почти невъзможно да проумеят и да разберат пред какво са изправени афро-американците и с какви неща трябва да се справят на дневна база. Никога не съм учил децата си, как трябва да се държат в случай, че бъдат спрени от полицаи. Не е нужно да го правя. Всички мои приятели афро-американци го правят. Има нещо нередно в това и всички ние го знаем.“

(1/3)

(2/3)

(3/3)

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here