Дуейн Уейд е един от най-добрите баскетболисти на своето поколение. Легенда в Маями, той прекара 13 години с екипа на Хийт, печелейки три титли през този период. Сигурен кандидат за „Залата на славата“, Уейд обаче няма да завърши своята кариера във Флорида, както може би всички очакваха. Късно снощи тимът на Чикаго – родният град на Уейд – си осигури подписа на гарда и по този начин бяха разбити сърцата на милиони фенове по целия свят. Веднага полетяха критики в посока ръководството на организацията и най-вече президента на тима, Пат Райли.

Дуейн Уейд е на 34. Хийт прекараха лятото, борейки се за подписа на Хасан Уайтсайд, след което се впуснаха в надпреварата за Кевин Дюрант, въпреки че едва ли имаха твърде реалистични шансове. Уейд бе оставен на заден план. Първоначалната оферта към него бе в размер на $10 милиона на година. На фона на останалите сделки в лигата това бе меко казано неуважително.

Има два начина, по които можем да погледнем към подхода на Райли. Първият: Той смята, че Уейд блъфира с евентуално напускане. Още през далечната 2010 бяхме свидетели на това явление. Играчът „заплашва“ ръководството, че ще си тръгне, ако ситуацията не се промени. Същото се случи и през лятото на 2014, и през това на 2015. Във всеки един от тези случай Уейд остана в Маями, съгласявайки се да вземе по-ниска от максималната възможна заплата. Ставайки свидетел на подобни действия многократно, Райли не предприе никакви сериозни мерки до последния момент. С малката разлика, че този път блъфът не беше блъф.

Вторият: Райли е причината Уейд да си тръгне от Маями, защото Райли иска това да се случи. Човекът, който успява да си уреди среща с всеки един свободен агент на пазара, има безкрайно влияние и е достатъчно само да изсипе на масата торбата си с шампионски пръстени, за да бъде чут неговия глас, не може да задържи легендата на тима? Наистина ли вярваме в това? Лятото на 2017 включва доста сериозни имена, които най-вероятно ще си търсят нов отбор – Ръсел Уестбрук, Блейк Грифин, Крис Пол, Гордън Хейуърд и още, и още. Как Хийт ще са в изгодна ситуация за привличането на някой от тях, ако $25-милионната заплата на Уейд виси от счетоводните книги на отбора?

Организация със застаряваща звезда и огромна заплата на практика връзва ръцете на ръководството. Погледнете към Лейкърс и Коби. Допълнително усложнение за Маями в случая е и неизяснената ситуация с Крис Бош. Да, Хийт по всяка вероятност няма да са шампионски претендент този сезон, но гледайки към Кливланд и Голдън Стейт, кой друг всъщност може смело да се нарече такъв? Ядрото на тима в лицето на Уайтсайд, Уинслоу, Драгич и най-вероятно Тайлър Джонсън може да бъде подсилено през следващото лято с едно или две много сериозни попълнения. И Райли със сигурност ще получи възможност да разговоря с всеки играч, с който той пожелае.

В днешният свят на НБА няма лоялност. Нито от страна на собствениците, нито от страна на играчите. Всеки е толкова лоялен, колкото позволяват опциите пред него.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here