Руди Гей за Сакраменто

0
379

Ако бегло следите света на НБА, то най-вероятно сте чували за отбора на Сакраменто Кингс. Ако пък се интересувате малко повече от баскетбола отвъд океана, то сигурно знаете за пълния хаос, който цари в организацията на „кралете“ през последните години.

Крилото на Сакраменто, Руди Гей, даде интервю пред местния вестник Sacramento Royalty, относно обстановката в отбора и своето бъдеще. Ето какво сподели играчът по време на лагера за деца, организиран от самия него:

* * *

Какво ти харесва в Сакраменто?

Феновете. Например на лагера, децата знаят статистиките ти, познават баскетбола, хубавото и лошото. Отиваш на различни места и хората те уважават, както и времето, което влагаш в своята работа. Наистина е семеен град, това ми харесва.

Споменаваш, че хората се чудят дали ще си с отбора през следващия сезон. Предполагам си като по-голямата част от играчите в лигата и опитваш да не обръщаш внимание на такива неща, но следиш ли трансферните слухове и притеснява ли те това?

Напоследък се спекулира доста и е трудно да не обръщам внимание. Винаги има начин, по който да подходиш към дадена ситуация и не мисля, че сегашният е правилен. Без значение какви са намеренията ти към играчите, аз мисля, че нещото от първостепенна важност е да се погрижиш хората да са щастливи с твоите действия. Настоящият случай не е такъв.

Значи не си разговарял с организацията относно твоето бъдеще?

Не, не съм. Имахме комуникация, но не такава, която мога да кажа, е харесвам.

Предполагам имаше интервю след края на сезона. Какво бе казано тогава?

По време на интервюто говорихме за развитието на сезона, както е трябвало да направим по-добре и т.н. Другите неща не бяха дискутирани по това време. Мисля, че е доста очевидно в каква ситуация се намираме тук. В този етап от кариерата си бих искал някакво постоянство, а в Сакраменто няма нищо подобно.

Ако имаше перфектната ситуация на общуване, какво би искал да чуеш от организацията?

Не искам да научвам за различни неща в интернет, в Twitter. Предпочитам да ги чуя от първоизточника. Просто бъди откровен с хората. Това е единственото, което трябва да направиш.

В края на последните два сезона бе заявил, че организацията няма посока, в която да се развива. Предполагам се чувстваш по същия начин. Каква мислиш е посоката на развитие на тима в момента?

Нямам никаква идея. Просто обличам екипа и давам всичко от себе си. Това е единственото, което мога да направя в подобна ситуация. Очевидно нямаме нищо, върху което да градим. Имаме нов треньор. Мисля, че трябва да започнем от там и да видим как ще се развият нещата.

Говорейки с теб през годините изглежда, че след уволнението на Майк Малоун всичко започна да се развива в по-лоша посока. Знам, че бе доста объркан относно тогавашното решение. Би ли казал, че това бе моментът, от който се чувстваш по този начин спрямо организацията?

Да, мисля, че това бе началото. Опитвам се да не се меся в подобни решения. Опитвам да влагам усилия в това, което мога да контролирам – представянето ми на баскетболното игрище. Но мисля, че в даден момент трябва да имаш предвид играчите и тяхното бъдеще при процеса на взимане на решения и не мисля, че това се случи.

Това ли е моментът, в който се чувстваш най-разочарован в кариерата си?

Разочароващ сезон води до разочароващо лято. Както казах, мога да контролирам само това, което зависи от мен. Тренирам здраво през лятото и се грижа за тялото си, това е на първо място. След контузиите, които имах, взех нужното време за почивка, за да съм във възможно най-добра форма за старта на следващата кампания.

През миналия сезон имаше конфликт между Джорж Карл и ДеМаркъз Къзънс, който сякаш наклони везните в грешна посока. Двамата така и не успяха да се разберат и това доведе до  сгромолясването на всичко.

Знаехме, че това ще се случи със започването на сезона. Знаехме какви бяха настроения през миналото лято. Може да кажем, че това е една от причините за хаоса, но всичко започва от върха и слиза надолу.

Какви позитиви може да извлечеш от миналия сезон?

За отбора … ами бяхме на 8-мата позиция за известно време. Трудно е да се извлекат позитиви. Мисля, че се представихме под очакванията.

Наскоро се появиха слухове, че си поискал трейд в друг отбор. И след това се появи информация, опровергаваща тези слухове. Искал ли си да бъдеш разменен?

Не. Мисля, че хората видяха безразличието… не безразличие, но развитието на сезона и направиха заключения, които доведоха до подобни слухове. Все още чувствам, че можех да допринеса с повече, но структурата на отбора не ми позволи да го направя.

Значи никога не си казал на отбора: „Искам да се махна от тук“?

Не. Лично, никога не съм казвал такова нещо.

Ражон Рондо подписа с Чикаго. Имаше ли шанс да разговаряш с него след това?

Той трябваше да направи това, което е най-добре за него. Той изказа мнението си за Сакраменто след като си тръгна и е такова, каквото е. Сега се вижда, че той е бил нещастен, предполагам и затова си тръгна.

Преди началото на миналия сезон мислеше ли, че динамиката на отбора ще сработи и беше ли изненадан, че нещата не се получават?

Да, мислех, че е възможно. Трябват ти много играчи, които да могат да взимат решения с топка в ръце. Ние ги имахме. Къде се обърка всичко, не знам. Не може само да седиш и да обвиняваш треньорите.

Какво очакваш през новия сезон? Какво е мнението ти за Дейв Йейгър и ако все още си тук, какъв мислиш е потенциала на този отбор?

Не знам. Честно, не съм обръщал много внимание на случващото се. Дори не знам кои са новите играчи в състава. Фокусиран съм изцяло върху това да съм здрав и в оптимална физическа форма за началото на сезона, където и да е това.

Какво мислиш за Йейгър като треньор?

Той бе треньор, когато бях в Мемфис… От тогава го познавам като асистент, което е съвсем различно. Но от това, което видях, Майк Конли прогресира много под негово ръководство, Марк Гасол също. И през миналата година трябва да се даде кредит, че въпреки всички контузии, Мемфис успяха да се класират за плейофите.

В този етап от кариерата си какво търсиш като играч?

Стабилност. Мисля, че все още имам останали доста години пред себе си, в които да играя на високо ниво. Когато има стабилност и постоянство – виж Джамал Кроуфърд, виж Пол Пиърс. Когато има стабилност и знаеш своята роля и стойност за отбора, знаеп какво се иска от теб и как може да си полезен …

Кога за последно се чувства така относно този отбор? Въобще усетил ли си подобна стабилност в Сакраменто? Имаше ли такава, когато дойде тук?

Да, в началото. Затова подписах договора и избрах да съм тук. Имаше посока на развитие, която организацията следваше.

Върху какво работиш това лято?

Всъщност претърпях операция. Имах микро скъсвания в ахилеса, които ме тормозиха през последните два сезона и се опитвах да играя въпреки болката. Стигна се до момент, в който трябваше да взема мерки и го направих това лято.

Възстановен ли си на 100% в момента?

Чувствам се по-добре, от колкото някога съм бил през последните две години. Развълнуван съм.

Има ли нещо, което искаш да кажеш на феновете на Кингс?

Без значение какво ще се случи, те винаги са ме уважавали и аз обичам нашите фенове. Феновете са страхотни.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here