Когато на 18 години ЛеБрон Джеймс влезе в лигата, той вече беше звезда. Беше национално известно име, носеше номер 23 на гърба си и заедно с номера носеше и тежестта на всичко, което той символизира. Тежестта на очакванията, на надеждите и мечтите на целия щат на Охайо, който не беше печелил титла от 1954 година.

Когато през 2010 Брон взе „Решението“, феновете в Кливланд горяха негови потници, ругаеха го, твърдяха, че го мразят и че той повече не е добре дошъл в техния отбор. Поглеждайки назад, решението може би доведе до момента, който Кливланд преживя вчера – момента на първа титла за техния баскетболен отбор и първа титла за щата от 62 години. Защото точно в Маями, ЛеБрон Джеймс се научи как се побеждава, какво означава да си лидер на отбора и какво е необходимо, за да се печелят титли и тези му познания доведоха до желания резултат сега, когато той отново носеше мечтите на щата върху раменете си.

При първия си престой с тима  на Кавалиърс той беше просто момче с много талант, което доминираше в лигата благодарение на физиката си. ЛеБрон вече е мъж, който е научил важните неща в баскетбола, който е видял как работи една печеливша организация и който се е научил на лидерство от хора като Пат Райли и Дуейн Уейд. И той успя да приложи наученото и да вдъхне увереност на младите си и неопитни съотборници.

Често пъти в последните години журналисти се усъмняват в Джеймс – в неговата психика, в неговата способност да е лидер, поставят въпросителни знаци върху цялото му наследство. Вчера той сложи окончателен край на съмненията. С представянето си в тези финали ЛеБрон доказа, че е всичко това, което винаги се е очаквало от него – един велик атлет и един от най-великите играли баскетбол някога.

Ако това според вас са просто празни приказки аз съм готова да ги подкрепя с малко статистика. За пръв път отбор се връща от 3-1 дефицит във Финали; за първи път един играч оглавява всички статистически категории – средно на мач ЛеБрон има по 29.7 точки , 8.9 асистенции , 11.3 борби, 2.6 откраднати топки и 2.3 борби. Цифрите говорят сами. Абсолютно доминиране, абсолютна класа.

ЛеБрон и неговите Кавалиърс направиха немислимото. Победиха отбора, който в момента държи рекорда за най-много победи в редовния сезон, отбор на безспорния MVP на лигата за редовния сезон – Стеф Къри. Победиха отбора на Уориърс, който мнозина считаха за династичен. За отбор от ранга на „Шоутайм“ Лейкърс и Булс на Джордан. Само времето ще покаже каква ще е съдбата на тима от Оукланд.

Но сега те не ни интересуват. Важни са играчите на Кливланд Кавалиърс, които успяха да сбъднат „Мечтата“.

Важен е, разбира се, и ЛеБрон Джеймс, който изпълни обещанието си към своите хора и донесе титла в Охайо.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here