OffRtg – брой отбелязани точки средно на мач за 100 владения на топката.
DefRtg – брой допуснати точки средно на мач за 100 владения на топката.
Pace – брой владения на топката за 48 минути

Долните статистики и цифри са след изиграването на мачовете от първите два кръга на плейофите.

Голдън Стейт Уориърс

OffRtg: 113.1 (2)
DefRtg: 98.4 (3)
Pace: 101.6 (1)

Оклахома Сити Тъндър

OffRtg: 111.3 (3)
DefRtg: 102.0 (9)
Pace: 95.6 (7)

Целият баскетболен свят бе затаил дъх с надеждата да види сблъсък между Голдън Стейт и Сан Антонио във финалите на Западната конференция. Отборът на Оклахома обаче имаше други идеи и ето, че сме в навечерието на първия мач от серията между Уориърс и Тъндър. Имат ли сили Уестбрук и Дюрант за още един подвиг или огневата мощ на „воините“ е нещо, което просто не може да бъде спряно?

* * *

Треньорите – Стийв Кър бе избран за треньор на годината след като Уориърс подобриха рекорда на Булс, завършвайки сезона с баланс 73-9. Били Донован пък показа значителен прогрес с всеки следващ мач и има основна заслуга за отстраняването на Спърс във втори кръг. И двамата са млади наставници, които нямат твърде богат опит що се отнася до плейофни сблъсъци – особено Донован. Все пак Кър успя да изведе Голдън Стейт до шампионската титла през предходната кампания и постиженията му показват, че той трябва да има предимство в тактическото надлъгване.

Size vs. Speed – Ако попитате които и да е от играчите от 80-те и 90-те, то те ще ви кажат, че начинът да победиш Уориърс е да накажеш ниската им петица, като ги тормозиш под коша. Дали това е вярно? Трудно е да се каже, но ако има отбор, който да тества въпросната теория, то това е този на Оклахома. Тъндър нямат играчи, които да оперират ефективно с гръб към коша, но са номер едно при взимането на борби в лигата. Това не опира само до чудовищната двойка Адамс-Кантер, която тормозеше Сан Антонио, но до почти всички състезатели в редиците на ОКС. Уестбрук е водещ по този показател сред всички гардове в лигата. Всеки пропуснат опит за борба в нападение обаче автоматично ще означава бърза атака за Голдън Стейт – нещо, което Уориърс са овладели до съвършенство. Фактът, че почти всички в редиците на „воините“ могат да стрелят от тройката, а също така притежават и плеймейкърски качества, ги прави изключително труден за спиране противник когато на игрището „цари хаос“. Не е ясно и дали ниската петица на Голдън Стейт няма да се окаже невъзможна за пазене, когато Тъндър са на полето с двама високи играчи. Ибака и Адамс могат в известна степен да се справят със заплаха по периметъра, но същото не може да бъде казано за Кантер, който като цяло изпитва сериозни затруднения в почти всеки един елемент на играта в защита.

Пейките – Резервната скамейка на Голдън Стейт със сигурност е с най-голяма дълбочина в лигата. Уориърс имат твърде много състезатели, които могат да допринесат във всеки един момент и това се видя в мачовете, в които шампионите трябваше да играят без Къри. Пейката на Оклахома едва ли може да се похвали със същото, но Донован значително скъси ротацията срещу Спърс, а Кантер и Уейтърс имаха ключов принос за крайния успех.

Кой кого ще пази? – Сигурно е, че Къри няма да пази Уестбрук и най-вероятно Уестбрук също няма да пази Къри. С подобни на пръв поглед невъзможни задачи ще се заемат съответно Клей Томпсън и Андре Игуодала за Уориърс и Андре Робърсън и може би Дион Уейтърс за ОКС. Очаквам Кевин Дюрант да започне, пазейки Клей Томпсън, като Уестбрук може би ще бъде сложен срещу Харисън Барнс за да пести усилия в дефанзивен план. По-интересното в случая е кой ще бъде хвърлен срещу Дюрант от другата страна на игрището? Крилото на Оклахома е проблем за Голдън Стейт през последните няколко години и те така и не могат да намерят отговор за него, като Кей Ди има средно по 36.3 точки при 52.9% успеваемост от полето този сезон срещу „воините“. Барнс, Томпсън, Игуодала, Ливингстън, Грийн – със сигурност Кър ще пробва най-различни варианти в опит да забави Дюрант.

Къри срещу Уестбрук – Все още не се е намерил някой, който да даде отговор на въпроса как да бъде спрян Стеф Къри. Двукратният MVP се завърна след контузия за последните два мача в серията с Портланд и въпреки че на моменти изглеждаше извън ритъм, то стигнеше ли се до т.нар clutch ситуации, Къри бе неудържим. Същото  в известна степен обаче може да се каже и за Уестбрук, чиито стил на игра се различава доста от този на Къри, но опитите на противниковата защита да го спре завършват по сходен начин. Гардът на ОКС е най-силен, когато контролира събитията на игрището и е наясно с това кога да търси съотборниците си и кога е време да поеме нещата в свои ръце. Има максимум един-два индивидуални сблъсъка в лигата, противопоставящи състезатели на една и съща позиция, които да приковават погледите повече от очертаващият се дуел между Къри и Уестбрук.

* * *

Цифри:

Уориърс:

 • Тимът, който е асистирал най-голям процент от вкараните си кошове (64.8%) сред всички отбори в плейофите и имат най-много пасове средно на мач.
 • „Воините“ имат едва 22.7 пробива към коша средно на мач, което ги поставя на последна позиция из между всички плейофни тимове.
 • Дреймонд Грийн е +145 в 376 минути прекарани на игрището и -29 в 109 минути, когато е на пейката. Опонентите на Голдън Стейт са стреляли едва 34.1% в подкошието, когато Грийн е бил на полето.

Тъндър:

 • Номер едно по взети борби. ОКС има средно 14.8 точки на мач, дошли след борби в нападение – Адамс и Кантер са в топ 6 по този показател сред всички играчи в плейофите.
 • Уестбрук и Дюрант се нареждат на първо и второ място по отбелязани точки в transition. Уестбрук също така е първи по брой асистенции средно на мач.
 • Сърдж Ибака има успеваемост от 53% при изстрели, дошли извън пейнта – най-високата в плейофите (минимум 50 опита). Уестбрук, Дюрант и Ибака се нареждат в топ 8 по успеваемост при стрелбата от средна дистанция.

* * *

Въпроси:

 • Могат ли ОКС да вземат достатъчно борби в нападение за да неутрализират предимството на ниската петица на Голдън Стейт? Балансът на това уравнение ще наколни везните в една или друга посока и може да се окаже ключов за крайния изход.
 • Какво е здравословното състояние на Андрю Богът? Центърът на Уориърс към момента е „под въпрос“ за първия мач от серията тази нощ.
 • Могат ли Тъндър да запазят нивото в защита, показано срещу Спърс? Голдън Стейт притежава най-доброто нападение в лигата и постоянното движение на топката може да се окаже сериозен проблем за защитата на ОКС.
 • Как Тъндър ще пазят pick-and-roll-a Къри-Грийн? Минаване под заслона означава тройка за Къри. Пращане на втори човек пък ще доведе до числово предимство за Уориърс и най-вероятно свободен човек в ъгъла, който Дреймонд може да намери без никакви затруднения.
 • Кой отбор ще допусне по-малко грешки? И двата тима записват голям брой търноувъри, а всяко изгубено владение на топката в плейофите има своята тежест. И двата тима също така се възползват много добре от допуснатите грешки от противника.
 • Ще задържи ли Клей Томпсън нивото на игра от първите два кръга? Другият splash brother пое главната роля в отсъствието на Къри и не спря да тормози защитата на Портланд. Сякаш оставащ в сянката на своя партньор в backcourt-a, Клей трябва бъде една от водещите фигури в серията.

* * *

Прогноза: Тимът на Голдън Стейт изглежда твърде добър. Когато са максимално концентрирани, Уориърс не могат да бъдат спрени. Оклахома вече мина през един „твърде добър“ съперник, а Уестбрук и Дюрант продължават да играят с мисълта да опровергаят критиците. Стеф Къри обаче накланя везните в полза на „воините“. Изглежда неразумно да се залага срещу „исторически“ отбор, какъвто е този на Голдън Стейт.

Уориърс 4-2 Тъндър

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here