OffRtg – брой отбелязани точки средно на мач за 100 владения на топката.
DefRtg – брой допуснати точки средно на мач за 100 владения на топката.
Pace – брой владения на топката за 48 минути

Долните статистики и цифри са след изиграването на мачовете от първия кръг на плейофите

Торонто Раптърс

OffRtg: 99.0 (11)
DefRtg: 103.4 (8)
Pace: 92.0 (12)

Маями Хийт

OffRtg: 106.5 (6)
DefRtg: 96.4 (4)
Pace: 93.4 (9)

* * *

Два отбора, които трябваше да преминат през дълги и мъчителни битки в първия кръг, се изправят един срещу друг. Серия, която на пръв поглед изглежда доста равностойна. Къде може да се търси предимството за всеки от тях?

Треньорите – И Дуейн Кейси, и Ерик Сполстра имат своите фенове и критици. Кейси е с огромна заслуга за преодоляването на първия кръг от тима на Торонто. Решителността му да остави звездите си на пейката, когато те не играят добре и да се довери на резервите, бе с огромно значение за крайния изход на серията. Сполстра пък все още продължава да се сблъсква с въпроси от типа: „Добър треньор ли е, или просто жънеше успехи заради ЛеБрон?“. И двамата показват израстване с всеки следващ сезон, но на моменти правят необясними ходове.

Уайтсайд срещу Валанчунас – Един от индивидуалните сблъсъци, които до голяма степен ще решат изхода от серията. Може ли Валанчунас да изкара Уайтсайд от комфортната му зона? Литовецът има доста добри умения с гръб към коша, както и сравнително надежден изстрел от средна дистанция. Видя се срещу Шарлът, че Уайтсайд изпитва затруднения срещу подобен тип играчи. Центърът на Торонто е овладял най-много от всички възможни борби в първия кръг на плейофите (26%). В същото време Уайтсайд е защитил най-много стрелби на противника под коша, но тенденцията му често да търси блок може да се окаже добра възможност за взимане на борби в нападение за Йонас. В същото време Уайтсайд има най-висок процент при стрелбата от т.нар. „restricted area“(зоната, непосредствено под коша) от всички играчи в плейофите, а Валанчунас далеч не е известен като железен защитник.

Уейд срещу ДеРоузан – Двама състезатели, които имат много сходен стил на игра. И двамата разчитат на стрелбата от средна дистанция, пробивите към коша и стигането до фал линията. И двамата не са изключително големи привърженици на „гърменето“ от тройката. И двамата трябва да носят отборите на гърба си в решителните моменти. ДеРоузан е играчът с най-много опити от средна дистанция средно на мач в плейофите, докато Уейд заема петата позиция в тази класация (след Крис Пол, Олдридж и Новицки). През редовния сезон ДеМар е отбелязал 30 или повече точки срещу отбора на Маями в три от четирите сблъсъка помежду им – и трите завършили с успех за Торонто. Ерик Сполстра най-вероятно ще започне с Луол Денг в защита срещу звездата на Раптърс, като Джъстис Уинслоу също ще има задачата да го спре, когато е на игрището.

Въпросите пред Торонто:

Здрав ли е Кайл Лаури? – Гардът на Раптърс видимо изпитва затруднения в нападение в серията с Индиана. Лакътят му му създаваше проблеми в края на сезона и все още има съмнения, че това му пречи. Без Лаури на поне 90% физически шансовете на Торонто са доста малки.

Преминаха ли Раптърс психологическата бариера? – Най-накрая отборът преодоля първи кръг и може би ще е по-спокоен с натрупания опит. Факт е обаче, че на теория Торонто трябва да е фаворит с оглед на домакинското предимство, което отново може да „влезе в главите“ на възпитаниците на Дуейн Кейси.

Въпросите пред Маями:

Ще допринесе ли достатъчно пейката на Хийт? – В този аспект безспорно предимството е на страната на Торонто. Ерик Сполстра пробва много и различни варианти със своите резерви. Като изключим новобранците Джъстис Уинслоу и Джош Ричардсън, никой от останалите на пейката на Маями няма постоянно присъствие и безценен принос в който и да е аспект на играта.

Можем ли да станем свидетели на завръщанe на Крис Бош? – Бош на няколко пъти макар и не директно изяви желание и готовност за завръщане на игра. От лагера на Хийт обаче липсва каквото и да е официално изявление около ситуацията с тежкото крило. Малко вероятно е да го видим в серията, но евентуално завръщане ще наклони везните в полза на „горещите“.

* * *

X-Фактор – Стрелбата от тройката. Можем да говорим още за индивидуалните сблъсъци, но всичко се свежда до това кой ще успее да вкара повече изстрели от далечно разстояние, тъй като и двата тима не са сред най-силните в този аспект. Раптърс бяха единственият отбор, който продължи втори кръг с под 30% успеваемост от тройката. Хийт пък бяха на дъното по този показател през редовния сезон, както и в трите загуби срещу Шарлът (31%).

Прогноза – Един от тези два отбора ще стигне до финал на конференция и най-вероятно ще се изправи срещу Кливланд. Опитът в редиците на Хийт е доста повече, но Раптърс имат на своя страна младостта, а всеки следващ плейофен мач носи допълнителна умора. След видяното в първи кръг обаче, Маями показаха способността да се „осират“ по-малко в решаващите моменти.

Маями 4-3 Торонто

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here