Едва ли и най-големите привърженици на Трейл Блейзърс са си представяли в началото на кампанията, че през месец май техните любимци ще мерят сили във втория кръг на елиминационната фаза. Така или иначе присъствието им на полуфиналите на запад е факт, а срещу тях ще се изправи шампионът и основен фаворит за титлата – тимът на Голдън Стейт Уориърс.

Голдън Стейт УориърсПортланд Трейл Блейзърс
gswПобеда над Рокетс 4:1Представяне
в
плейофите
porПобеда над Клипърс 4:2
110.1 (4)OffRtg101.8 (9)
89.2 (1)DefRtg102.2 (9)
101.1 (1)Pace95.5 (5)

OffRtg – брой отбелязани точки средно на мач за 100 владения на топката. DefRtg – брой допуснати точки средно на мач за 100 владения на топката. Paceброй владения на топката за 48 минути.
*Извадените статистики отразяват представянето на отборите до момента в плейофите.

Настроенията в двата лагера

Портланд спечелиха 11 от последните си 15 срещи, като освен това записаха четири последователни победи в плейофната серия с Клипърс – нещо което не се е случвало на Блейзърс от 1977, когато обръщат финалите срещу Фили от 0:2 до 4:2.
Ако се върнем назад във времето ще открием доста драматични моменти във въпросната финална серия. Такива не липсваха и срещу Клипърс. Подходили изключително професионално към ситуацията, с нужната концентрация и постоянство, Трейл Блейзърс успяха да се възползват от проблемите в състава на Лос Анджелис и прескочиха във втори кръг.

Може би най-голямото предимство на отборът от Орегон е, че играе безкрайно освободено без да има каквито и да било очаквания към него. Или ако има такива, те по-скоро са свързани със загуба. Някак си от само себе си тимът беше получил статут на аутсайдер, докато вътре в него, нагласата на играчите съвсем не е такава:

„Усетихме, че имаме сили за плейофите още през септември. Още тогава разбрахме, че разполагаме с всички необходими парчета, само че ни трябваше време. Имахме нужда да отиграваме ситуациите отново и отново. Имахме нужда да се сплотим като колектив. Знаехме, че ни предстои един дълъг процес и бяхме напълно готови за него.“

Си Джей МакКълъм

Деймиън Лилард е безспорният лидер на тима, който към момента се справя по великолепен начин в ролята си на модел за подражание както на терена, така и извън него. Лилард, който е родом от Оукланд, сподели че визитите в Оракъл Арина ще са доста специални за него, предвид факта че много негови близки, роднини и приятели ще имат възможност да го гледат.

Блейзърс на път за Оукланд
Блейзърс на път за Оукланд

Шампионите от Голдън Стейт нямаха особени проблеми с излезлия във ваканция отбор на Хюстън Рокетс. Въпросната серия трябва да бъде забравена час по-скоро поради липсата на каквито и да е баскетболни достойнства. Може би единственото съществено нещо в сблъсъка между Уориърс и Рокетс бе контузията на Стеф Къри. Всъщност, ако трябва да сме точни, контузиите на Къри бяха две. И докато първата по-скоро приличаше на неуспешен опит от страна на треньорския щаб да прикрие Стеф от безумци като Бевърли, Брюър, Тери и компания, то втората почти сигурно „изкара акъла“ на феновете на Голдън Стейт.

Да, Къри е в лазарета и ще трябва да остане там поне още една седмица. От щаба на Уориърс обявиха, че няма да прибързват с пускането му в игра, преди да са абсолютно убедени в неговото здравословното състояние.

Самият Стийв Кър заяви, че няма да изключва Къри от сметките си за мач №2, но така или иначе шансовете за завръщането на Стеф за въпросната среща не са особено големи.

Серията от редовния сезон

Уориърс и Блейзърс се срещнаха четири пъти през настоящата кампания, като най-отличителният знак във всеки един от двубоите бе нападението. Във въпросните четири мача двата отбора записват общо 965 точки, което е най-резултатната серия от редовния сезон. Друг доста любопитен факт за сблъсъците между двата тима е представянето на четирите основни фигури в съставите – Къри, Томпсън, Лилард и МакКълъм, които записват 80/153 (52%) обща успеваемост от тройката. Освен това:

  • Лилард наниза 51 точки, при една от 9-те загуби на Уориърс през кампанията
  • Къри (130) и Томпсън (117) завършиха 2-ри и 3-ти в класация за най-много отбелязани точки срещу Блейзърс през кампанията
  • Уориърс са с +/- рейтинг (+87) в 127 минути с Клей Томпсън на терена срещу Блейзърс и същевременно (-58) в 65 минути, когато той е на пейката
  • Лилард и МакКълъм са общо 34/68 (50%) от тройката в четирите сблъсъка с Уориърс през сезона.

Портланд да победят..

Не е като да нямат шанс, но прекалено много неща трябва да се случат в тяхна полза. Изключвайки проблемите в противниковия лагер като фактор, Блейзърс трябва да задържат почти перфектното си ниво на игра от предния кръг.

Гардовата им линия (Лилард и МакКълам) трябва да е безупречна и постоянна, като тук говорим за поне 50+ точки.

Ще трябва да изолират грешките от играта си, а играчи като Плъмли, Дейвис, Амину, Харклес, Краб и пр. да продължават да допринасят по максимален начин за успеха на отбора. Стрелбата от далечно разстояние е ясна. Но тук говорим за играта в защита. Печелене на вторични възможности за атака. Играта без топка и прочие.

Голдън Стейт да победят..

Липсата на „Най-полезния играч“ на редовния сезон е огромна, но Уориърс все още имат Томпсън, Грийн, Игуодала, Богът, Ливингстън и т.н.

„Воините“ все още могат да движат топката по феноменален начин, да играят „зверска“ защита и да стрелят супер прецизно от тройката – те току що подобриха рекорда за най-много отбелязани тройки в рамките на един плейофен мач (21).

Без съмнение, състоянието на Къри ще се следи под микроскоп, като появата му в игра в хода на серията съвсем не е изключено.

* * *

Пргноза: Голдън Стейт 4:1 Портланд

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here