OffRtg – брой отбелязани точки средно на мач за 100 владения на топката.
DefRtg – брой допуснати точки средно на мач за 100 владения на топката.
Pace – брой владения на топката за 48 минути

Долните статистики и цифри са след изиграването на мачовете от първите два кръга на плейофите.

Кливланд Кавалиърс

OffRtg: 117.0 (1)
DefRtg: 106.6 (11)
Pace: 91.6 (14)

Торонто Раптърс

OffRtg: 99.4 (11)
DefRtg: 101.5 (6)
Pace: 92.0 (12)

Тимът на Торонто излиза като обречен според всички прогнози в сблъсъка срещу Кливланд от финалите на Източната конференция. Имат ли сили Раптърс да шокират света или ЛеБрон и компания са твърде голямо препятствие, което не може да бъде надскочено?

* * *

Треньорите – По ирония на съдбата Дуейн Кейси е наставникът с най-много опит, останал в плейофите на този етап. Тай Лу, Стийв Кър и Били Донован сумарно имат по-малко време, прекарано начело на собствените си отбори, от колкото е престоят на Кейси в Торонто. Това обаче не означава автоматично, че той е по-добър специалист от Лу. Кейси доста често е критикуван за решенията, които взима по време на мач или за липсата на промени в течение на дадена серия. Любопитното при Кавс пък е, че тимът използва голяма част от арсенала на Дейвид Блат в нападение – нещо, което не се наблюдаваше толкова често, когато самият Блат бе старши треньор в Кливланд.

Пейките – Тази на Торонто бе сред най-добрите в лигата през редовния сезон, но отсъствието на Валанчунас принуждава Биомбо да се озове в стартовата петица. Патрик Патерсън също вече е титуляр вместо попадналия в немилост Луис Скола и това прави ротацията на Раптърс доста скъсена. Кливланд има доста интересни опции от своята скамейка – Матю Делаведова винаги е готов да пази най-добрия противников гард по цялото игрище, а Чанинг Фрай допълнително отваря пространства в нападение благодарение на способността си да стреля от тройката. Добавете към тях Иман Шъмпърт, Ричард Джеферсън и Тимофей Мозгов и Кавалиърс имат солидни резерви на всяка една позиция.

Има ли кой да пази ЛеБрон? – Със сигурност Раптърс са по-добре подготвени за Джеймс от колкото бе тимът на Атланта във втория кръг на изток. ДеМаре Керъл бе привлечен именно с тази цел миналото лято, а Патрик Патерсън показа добра игра срещу ЛеБрон по време на редовния сезон. Въпреки това задачата да спреш Джеймс остава непосилна за почти всеки един отбор в лигата. Торонто най-вероятно ще избере да минава под заслоните, когато ЛеБрон атакува, но в серията с Хоукс се видя, че „краля“ е способен да наказва подобни действия със достатъчно добра стрелба от дистанция.

* * *

Цифри:

Кавалиърс:

 • 42.8% от изстрелите на Кливланд са дошли зад линията за три точки, като Кавс са реализирали 46.2% от тях. Тимът се нарежда на първо място и по двата показателя сред всички отбори в плейофите.
 • Кайри Ървинг, Джей Ар Смит и Кевин Лъв заемат съответно 1-ва, 2-ра и 4-та позиция при процента на успеваемост от тройката, за играчи които са отправили поне 50 изстрела от далечно разстояние в плейофите.
 • Кавс се нареждат на последно място по отбелязани точки в пейнта с 30.8 средно на мач.
 • Тристан Томпсън е взел 18.9% от възможните борби в нападение – номер едно по този показател в плейофите.

Раптърс:

 • Лаури и ДеРоузан се нареждат на първо и трето място по общ брой пробиви към коша в плейофите, но са стреляли с едва 33% успеваемост при тях.
 • Йонас Валанчунас (33.9%) и Бисмак Биомбо (33.2%) се нареждат на първо и второ място по вземане на възможни борби в защита, когато някой от тях е на полето.
 • ДеРоузан води всички играчи с най-много mid-range изстрели средно на мач (11.1), както и по общ брой pick-and-roll комбинации, в които топката е в неговите ръце – т.нар. ball handler.
 • Отбелязват с 5.3 точки повече от противника за 100 владения на топката, когато Лаури е на полето.

* * *

Въпроси:

 • Ще продължи ли „възраждането“ за Лаури и ДеРоузан. Пойнт гардът на Раптърс държи ключа към надеждите на Торонто, като през редовния сезон показа, че може да доминира в индивидуалния дуел срещу Кайри Ървинг.
 • Могат ли Кавс да запазят процента си на успеваемост при стрелбата от тройката? На пръв поглед това изглежда невъзможно, но ако Кливланд продължи със същото темпо, то Раптърс са обречени.
 • Ще се появи ли Йонас Валанчунас в серията? Центърът е с контузия в глезена и въпреки силната игра на Биомбо в сблъсъка с Маями, шансовете на Торонто без Валанчунас са драстично по-малки. Лаури и ДеРоузан едва ли ще могат да се справят сами с водещия отбор на изток.
 • Как ще се отрази дългата почивка на Кливланд? Ако Раптърс искат да спечелят гостуване в серията, то най-добрият им шанс ще бъде в мач №1. Кавс не са излизали за плейофен сблъсък от близо десет дни и има възможност да изпитат затруднения поради липсата на игрови ритъм.

* * *

Прогноза: Тимът на Торонто изпълни своята задача – да стигне до финалите в Източната конференция. Колкото и сърцата игра да показват възпитаниците на Дуейн Кейси, то всеки взет мач в серията срещу Кавс ще е невероятен подвиг. ЛеБрон и компания имат една единствена мисъл пред себе си и това е да получат нов шанс за спечелването на трофея Лари О’Брайън. Раптърс са просто поредното препятствие по пътя към финалите.

Кливланд 4-1 Торонто

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here