Как работи драфт лотарията в НБА?

0
3170

Тази вечер ще се проведе лотарията по определянето реда на избор в Драфт 2016 в НБА. Всички говорят за това кой какъв пик ще получи, но каква е цялата процедура около драфта в действителност?

Драфтът – В рамките на два рунда, всеки от които се състои от 30 селекции, отборите от НБА избират играчи, които ще станат част от техните състави. Играчите от първия рунд на драфта получават гарантиран двугодишен договор, като отборите имат опция да го продължат за още една или две години след изтичането му. Играчите от втория рунд на драфта получават едногодишен договор, който не е гарантиран, като отборите имат опция да го продължат за още една година след изтичането му. Отборите могат да не подпишат с играчите, избрани във втория рунд на драфта.

Играчите:

Всички играчи, които участват в драфта трябва да отговарят на следните изисквания:

 1. Трябва да имат навършени 19 години в календарната година, в която се провежда драфта.
 2. Трябва да е минала поне една година от завършването на гимназиалния випуск на всеки състезател, който не попада в категорията „интернационален играч“.
Спазвайки горните изисквания, играчите автоматично могат да бъдат избирани ако отговарят на едно от следните условия:
 • След като са завършили четирите си години в колеж.
 • Са завършили гимназия в САЩ, но не са влезли в колеж и са минали 4 години от завършването им.
 • Са подписали договор с професионален баскетболен отбор извън NBA (където и да е по света) и са играли под този договор. Те трябва да бъдат освободени от договора си за да могат да напуснат колеж и да станат част от NBA.
Под категорията интернационални играчи спадат:
 1. Живеещи и играещи баскетбол извън САЩ в период от поне три години преди драфта.
 2. Никога не са учили в американки колеж или университет.
 3. Не са завършили гимназия в САЩ.
Играчите, които са навършили 19 години и спазват критериите за „интернационален играч“ автоматично могат да бъдат избирани:
 • Ако имат навършени 22 години в календарната година, в която се провежда драфта.
 • Са подписали договор с професионален баскетболен отбор извън NBA, но на територията на САЩ и са играли под този договор.

‘Early entry’ играчи

Играчи, които не попадат в горепосочените категории, но имат желание да участват в драфта, трябва да обявят своето желание поне 60 дни преди самия драфт. След тази дата те могат да участват в НБА пре-драфт лагери и индивидуални тренировки с отборите за да покажат своите умения и да получат обратна оценка относно евентуалната им позиция в драфта. Играч може да оттегли името си от драфта по всяко време, стига това да стане 10 дни преди неговото начало.

* * *

Подреждането

Редът, под който отборите избират играчи в драфта се определя спрямо класирането им през редовния сезон. Шестнадесетте отбора, които се класират за плейофите се подреждат в обратен ред спрямо рекорда им през сезона. За момента редът след избор № 14 изглежда по следния начин:
 1
 • За отборите с равен баланс се тегли жребий, който определя кой тим кога ще избира. В случая този на Сакраменто е спечелил жребия срещу Денвър и Милуоки.
 • Жълтите стрелки показват, че правото за избор в драфта на даден отбор принадлежи на друг заради условия, договаряни в предишни сделки между отборите.

* * *

Лотарията

Отборите, които не се класират за плейофите, участват в т.нар. лотария за определяне на това кой кога ще избира. Четиринадесет топки, номерирани от 1-14 се поставят в машина, и случайно се избират четири от тях. Редът, в който са избрани топките не е от значение (1-2-3-4 е равносилно на 4-3-2-1 и т.н.). Това прави общо 1001 различни комбинации, като една от тях (11-12-13-14) се пренебрегва, което оставя 1000 комбинации, които се разпределят между отборите. На схемата може да се види броя комбинации, които всеки отбор получава (% умножен по 10), както и шанса отборът да попадне сред Топ 3 пиковете и съответно да  избира първи:

4 Забележки:
 • Ако пикът на Лейкърс попадне извън Топ 3, то той отива във Филаделфия.
 • Отборът на Денвър има право да избира между по-добрия пик от своя и този на Ню Йорк. По-редния ще отиде за Нъгетс, а по-задния – за Торонто.
 • Ако пикът на Сакраменто е извън Топ 10, той отива в посока Кливланд.
 • Ако пикът на Вашингтон попадне сред Топ 3, то те го запазват. В противен случай той отива в притежание на Финикс.

* * *

След като бъдат избрани първите три избора в драфта, останалия ред се получава на база рекорда на отборите през редовния сезон. Това гарантира, че даден отбор не може да падне с повече от три места спрямо предварителната си позиция. Всички отбори имат шансове за Топ 3 избор в драфта.
В историята на NBA едва 3 пъти (от 29 случая) отборът с най-лош рекорд в редовния сезон е печелил лотарията и съответно първия пик в драфта.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here