Playoffs Preview: Западна конференция

0
229

OffRtg – брой отбелязани точки средно на мач за 100 владения на топката.
DefRtg – брой допуснати точки средно на мач за 100 владения на топката.
Pace – брой владения на топката за 48 минути

Голдън Стейт Уориърс (73-9)

gsw

OffRtg: 112.5 (1)
DefRtg: 100.9 (4)
Pace: 101.6 (2)

Хюстън Рокетс (41-41)

hou

OffRtg: 105.5 (8)
DefRtg: 105.6 (21)
Pace: 100.1 (7)

Способни ли са Хюстън да направят каквото и да е срещу шампионите?

Треньорите – Стийв Кър е наставникът с най-добро съотношение победи-загуби в историята на НБА след своя втори сезон в лигата. В същото време Джей Би Бикърстаф бе повишен от позицията на помощник треньор след уволнението на Кевин МакХейл по-рано през сезона. Няма нужда от повече коментар.

Може ли Хардън да затвори устите на критиците? – Хюстън едва се добра до участие в плейофите, но няма как да се отрече, че Хардън е с основна заслуга за това. Индивидуалните статистики са впечатляващи, но липсата на желание за игра сред неговите съотборници поставя под въпрос лидерските му качества. Гардът на Рокетс доминира топката през по-голямата част от всеки мач, като води лигата в брой нападения завършили след надиграване 1-в-1 – цели 549, което със 166 повече пред втория в тази класация – Мело. Силите на Уориърс в защита ще са концентрирани основно върху спирането на Хардън, което прави неговата задача още по-трудна.

Съществува ли още „Playoff Дуайт“? – Дуайт Хауърд бе различно животно по време на плейофите през последните две години в сравнение с редовния сезон. Ако Хюстън има каквито и да е амбиции в тази серия, то Хауърд трябва да тероризира играчите на Голдън Стейт под коша.

Имат ли шанс Рокетс да спрат набезите на Голдън Стейт? – Тимът на Хюстън обича да играе на високо темпо, което води до много търноувъри. Срещу безпощадния тим на Уориърс това е равносилно на автоматична загуба.

Прогноза – Ще е изненада ако Хюстън успее да измъкне нещо от тази серия, но не е изключено Уориърс да имат слаба вечер и в същото време Хардън да напомни защо беше в MVP разговора миналия сезон.

Голдън Стейт 4-0 Хюстън


Сан Антонио Спърс (67-15)

sas

OffRtg: 108.4 (3)
DefRtg: 96.6 (1)
Pace: 95.7 (26)

Мемфис Гризлис (42-40)

mem

OffRtg: 102.6 (22)
DefRtg: 105.4 (19)
Pace: 95.7 (27)

Треньорите – Трябва да се отдаде огромен кредит на Дейв Йоргер, че успя да класира осакатения състав на Мемфис за плейофите. Въпреки това треньорската битка приключва след споменаването на две думи – Грег Попович.

Състава на Мемфис срещу добре смазаната машина на Сан Антонио – Мат Барнс и Зак Рандолф са двете останали водещи фигури в редиците на Мемфис. Ще трябва обаче чудо за да успеят Гризлис да измъкнат каквото и да е от серията. Нещото, за което все пак отборът трябва да се бори, е да не бъде победен с рекорден резултат. Защитата на Спърс е сред една от най-добрите на всички времена, а в същото време Сан Антонио имаше и най-ефективното нападение през втората половина от сезона.

Прогноза – Спърс трябва да приключат максимално бързо серията, тъй като ги очакват доста по-сериозни препятствия в следващите кръгове на плейофите.

Сан Антонио 4-0 Мемфис


Оклахома Сити Тъндър (55-27)

okc

OffRtg: 109.9 (2)
DefRtg: 103.0 (12)
Pace: 99.4 (9)

Далас Маверикс (42-40)

dal

OffRtg: 104.8 (10)
DefRtg: 104.3 (16)
Pace: 96.4 (23)

Имат ли сили Дирк и компания да се противопоставят на Уестбрук и Дюрант?

Треньорите – Това е едно от най-големите предимства за Далас. Рик Карлайл е сред най-опитните наставници в НБА и негова е заслугата Мавс да се намират в плейофите. Отсреща се намира Били Донован, който записа първия си сезон в лигата и няма никакъв опит в мачове във фазата на пряка елиминация. Действията на Донован ще бъдат наблюдавани с интерес, като е интересно дали той ще успее да се справи с капаните, които Карлайл несъмнено му е подготвил.

Кой ще пази Уестбрук и Дюрант? – Далас са без контузения Чандлър Парсънс и ако задачата на тима да спре звездите на ОКС изглеждаше трудна в негово присъствие, то без него шансовете на Мавс намаляват драстично. Уесли Матюс най-вероятно ще бъде основният защитник срещу Уестбрук, но не е ясно кой ще бъде сложен срещу Дюрант. Има шансове това да е новобранецът Джъстин Андерсън.

Битката при борбите – Тимът на Оклахома води лигата при взимането на борби в нападение, докато Далас изпитва затруднения когато трябва да спре противника си в този аспект. Всяко едно допълнително владение на топката е безкрайно ценно по време на плейофите и това би трябвало да е голямо предимство за Тъндър.

Какво е останало в резервоара на Дирк? – Отборът на Далас е пълен с ветерани – Дерън Уилямс, Дейвид Лий, Заза Пачулия, Джей Джей Бареа и, разбира се, Дирк Новицки. Всякакви шансове за успех минават през силно представяне за германеца, но с оглед силите хвърлени по време на редовния сезон не е ясно колко свеж ще бъде той. Мавс ще положат усилия да го скрият в защита, но Оклахома със сигурност ще атакува pick-and-roll комбинации, включващи Дирк.

„Другите“ в редиците на Оклахома – Дюрант и Уестбрук ще вземат своето, но е интересно дали останалите играчи в състава ще се представят на ниво. Сърдж Ибака не бе достатъчно убедителен през редовния сезон, а Уейтърс, Синглър, Мороу и Пейн ще се борят за място в ротацията. Енес Кантер записва изумителни статистики от пейката, но играта му в защита е меко казано колеблива и Далас най-вероятно ще се опита да го атакува във всеки един момент.

Прогноза – Тъднър имат твърде много мощ в нападение в лицето на Дюрант и Уестбрук. Карлайл и Новицки могат да направят серията оспорвана, но едва ли Далас ще имат сили да поднесат изненада.

Оклахома 4-1 Далас


Лос Анджелис Клипърс (53-29)

lac

OffRtg: 106.5 (6)
DefRtg: 100.9 (6)
Pace: 98.0 (17)

Портланд Трейл Блейзърс (44-38)

por

OffRtg: 106.1 (7)
DefRtg: 105.6 (20)
Pace: 98.3 (12)

Никой не очакваше Портланд да са в плейофте, но ето че те са тук. Никой не очаква те да минат през Клипърс. Ще има ли още едно „но…“?

Треньорите – Ако този въпрос бе зададен преди няколко сезона, то отговора мигновено щеше да бъде Док Ривърс. Работата, която Тери Стотс свърши през този сезон след като 80% от стартовата петица на тима го напусна, както и фактът, че Ривърс изпитва затруднения в определени аспекти от играта поставят треньорския сблъсък на кантар.

Лилард срещу Крис Пол – Неприятната новина за Лилард е, че Крис Пол е може би най-трудния гард, срещу който той трябва да се изправи 1-в-1, като подобна тенденция сочат и статистиките от редовния сезон. Пол е един от най-добрите защитници в лигата и в същото време създава непрестанни проблеми в офанзивен план, а плеймейкърските му качества нямат нужда от коментар. Лилард се представя феноменално в нападение, но от играта му в защита има много какво да се желае.

Пейките – Пейката на Клипърс продължава сезон след сезон да бъде една от най-слабите в лигата, а фактът, че Док пуска всичките резерви едновременно на игрището не помага по никакъв начин. Ако Портланд успее да се възползва в моментите, когато нито една от водещите фигури на Клипс не е на игрището, то серията може да се завърже.

Ще се впише ли Блейк Грифин? – Клипърс са отбелязали средно близо 4 точки повече в мачовете без Грифин този сезон. Тежкото крило на Лос Анджелис определено не е във форма и това се видя при неговото завръщане за петте мача в края на сезона. Дали Клипърс ще имат нужното време за да се адаптира Грифин и знае ли Док Ривърс как да го използва ефективно?

Доминацията на Джордан под коша и Hack-A-DJ – Портланд няма отговор за ДеАндре Джордан и той трябва да доминира без проблем при взимането на борби. Тук обаче идва и моментът да си спомним един от мачовете през редовния сезон, в който Ди Джей стреля цели 34(!) пъти от фал линията – това беше в мач срещу Блейзърс. Без съмнение Тери Стотс ще прибегне към тази стратегия, когато е нужно и е интересно какъв ще бъде отговорът на Док – дали ще остави Джордан на игрището или не.

Прогноза – Това безспорно изглежда като най-оспорваната серия на запад. Двата тима не се харесват, което трябва да добави допълнителен заряд към сблъсъка. Лилард показа неколкократно през този сезон, че може да избухне по всяко едно време, но противникът отсреща е повече от сериозен. Клипърс сякаш не попадат в разговора за истински претенденти и тази серия е техния шанс да докажат дали това е заслужено или не.

Л.А. Клипърс 4-3 Портланд

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here