MVP Надпревара: И победителят е …

Най-полезен играч в лигата (en. Most Valuable Player, MVP) е награда, която се връчва в края на сезона на най-добрия състезател в рамките на дадения сезон. Това се определя чрез гласуване от предварително избрани представители на медиите в САЩ, които отразяват НБА.

0
392

До момента през сезона:

 

Критериите, по които се оформя финалната класация:

  • Баланс на отбора
  • Индивидуални показатели за сезона
  • Напреднали статистики
  • Важност на играча за отбора

1. Стефън Къри

Отбор: Голдън Стейт Уориърс

Статистики: 30.1 точки, 5.4 борби, 6.5 асистенции, 2.1 откраднати топки, 50.6 FG%, 45.9 3P%

Има ли нещо, което все още да не е казано за Стеф Къри. Исторически сезон в исторически отбор. Гардът води лигата по брой точки средно на мач, както и по-откраднати топки, което не се вписва перфектно в теорията „Къри е дупка в защита“. Той счупи собствения си рекорд за отбелязани тройки в рамките на една кампания и се е запътил към елитния клуб „50-40-90“. Ако някой гласува за MVP с име, различно от това на звездата на Голдън Стейт, то значи има проблеми с представата за света около себе си.

2. Кауай Ленард

Отбор: Сан Антонио Спърс

Статистики: 21.1 точки, 6.8 борби, 2.6 асистенции, 1.8 откраднати топки, 0.9 блока, 51.0 FG%, 45.7 3P%

Спърс подобриха собствения си рекорд за най-успешен сезон в историята на организацията, което звучи абсурдно тъй като тимът не е печелил по-малко от 50 мача от както Тим Дънкан е в редиците на „шпорите“. Никой обаче не говори за тях заради присъствието на Уориърс. Играчите на Грег Попович едва ли ще стигнат до 70 победи, но това няма значение. Устремил се към втора поредна награда за най-добър защитник, Кауай Ленард е моторът в добре смазаната машина на Сан Антонио. Противниковите отбори трябва да променят изцяло игровия си план, когато се изправят срещу крилото на Спърс. Ролята на Ленард в нападение обаче стана много по-голяма и ако не беше Къри, то Кауй най-вероятно щеше да бъде избран за най-полезен играч.

3. Кевин Дюрант

Отбор: Оклахома Сити Тъндър

Статистики: 28.1 точки, 8.3 борби, 5.0 асистенции, 0.9 откраднати топки, 1.2 блока, 50.6 FG%, 38.3 3P%

Ако има една дума, която трябва да опише сезона на Дюрант, то тя е следната – постоянство. Кей Ди е отбелязал поне 20 точки във всеки един от мачовете, в които е взел участие този сезон с изключение на гостуването във Вашингтон, в което бе принуден да напусне игра на полувремето заради контузия. Тимът на Тъндър като цяло остава в сянката на двата суперотбора в Западната конференция, намиращи се пред тях, но това не бива да омаловажава представянето на Дюрант. Някак си той бе забравен в лигата заради абсурдните изпълнения на Къри и дори в собствения си отбор след почти ежедневните трипъл-дабъли на Уестбрук, но ако погледнем към ефективността и чисто реализаторските възможности, то Дюрант все още заслужава място сред елита в НБА.

4. ЛеБрон Джеймс

Отбор: Кливланд Кавалиърс

Статистики: 25.2 точки, 7.5 борби, 6.8 асистенции, 1.4 откраднати топки, 51.2 FG%, 29.2 3P%

Основният проблем за ЛеБрон е, че той винаги е сравняван с предходните си години, а нямам как да се отрече, че статистиките от настощия сезон не ти взимат ума. Фактът, че Кливланд се намират в Източната конференция, позволява на Джеймс да кара по инерция докато не дойдат плейофите. През последнтие седмици „краля“ започна да навлиза в топ форма, но ако погледнем към първите месеци на сезона, то е спорно дали ЛеБрон дори бе сред Топ 5 играчите в лигата. Годините лека полека започват да си казват думата, което пък води до максимално съхранение в на практика безмислени мачове. Това от своя страна намалява ефективността и агресията, с която Джеймс излиза на игрището всяка вечер. Всички обаче знаем, че за ЛеБрон е важно на коя позиция ще се намира в края на юни.

5. Ръсел Уестбрук

Отбор: Оклахома Сити Тъндър

Статистики: 23.7 точки, 7.8 борби, 10.4 асистенции, 2.1 откраднати топки, 45.5 FG%, 30.0 3P%

Сезон за историята според статистическите показатели. Уестбрук е на един трипъл дабъл разстояние от това да изравни рекорда за най-много такива в рамките на една кампания за последните 30 години. Рекорд, който принадлежи на Меджик Джонсън от вече далечната 1989. Уникална агресия и мотивация, както и атлетически умения, които го превръщат в единствен по рода си играч. Разбит бе и митът, че Уестбрук не е истински пойнт-гард, като той се нарежда на второ място по брой асистенции средно на мач в лигата. Едно нещо е сигурно при гардът на ОКС – всяка една вечер той е готов за игра.

Следващите пет: Крис Пол (LAC), Кайл Лаури (TOR), Деймиън Лилард (POR), Пол Милсап (ATL), ЛаМаркъс Олдридж (SAS)

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here