Сезон 2006-07, за Далас това е 27-ми такъв в лигата. В предходната кампания тимът от Тексас беше достигнал до финалите, губейки от Маями Хийт с 4-2 след като Мавс имаха преднина от 2-0. Това поражение увеличи глада за успех в отбора и сякаш на следващата година всички искаха да докажат, че загубата е била незаслужена. Дирк Новицки беше в абсолютния прайм на кариерата си и носеше тима с лекота през редовния сезон. Резултатът – 67 победи и само 15 загуби, плюс безапелационна награда за „Най-полезен играч“ за Дирк. Западът все още не беше толкова силен и по всичко личеше, че Маверикс могат отново да се борят за титлата, но дали тимът на Голдън Стейт мислеше по същия начин?

На съвсем противоположен полюс от Далас в този сезон бяха Уориърс. Те започнаха годината изключително посредствено и след голяма сделка с Индиана, включваща цели осем играча, успяха да се върнат на победния път. Това им донесе изключително драматичен завършек на редовния сезон, в които те се бориха за осмата позиция в Западната конференция до последния мач. Все пак серия от 16 победи и 5 загуби ги спаси и те влязоха в плейофите, където срещнаха набралия страхотна инерция отбор на Маверикс.

За феновете на Далас тук развръзката е ясна. Уориърс играеха невероятно бърз баскетбол, имаха страхотна публика и носени от лидерите си, Барън Дейвис, Стивън Джексън и Монта Елис, успяха да поднесат една от най-големите изненади в историята на НБА, като отстраниха Мавс с 4-2 победи.

* * *

Сезонът е 2015-16, а Голдън Стейт тъкмо са спечелили титлата през предходната кампания. Стеф Къри е в абсолютния прайм на своята кариера и води тима си към един от най-успешните сезони, които лигата някога е виждала. Към днешна дата „воините“ са с баланс 63-7 и могат да подобрят рекорда на Булс, поставен през 1995-96. Къри ще бъде избран за най-полезен играч на редовния сезон и ще остави след себе си куп рекорди, които няма да могат да бъдат подобрени с години. Западът не е чак толкова силен, колкото през последните няколко години и по всичко изглежда, че за Уориърс няма да е проблем да достигнат финал.

На съвсем противоположния полюс през този сезон е тимът, воден от Дирк Новицки. Маверикс са в борба за осмото място, която по всичко личи, че ще продължи до последния мач. В неделя вечер Дирк записа своята осма поредна среща с 20+ вкарани точки – нещо, което германецът не беше правил от 2011 година, когато … познахте – Далас станаха шампиони. Ако всичко остане така до края, то Маверикс и Уориърс ще се срещнат в плейофите в битка на осмия срещу първия.

Означава ли всичко това, че е дошло времето за отмъщение за Далас? Ще може ли Рик Карлайл да изненада Стив Кър с петица, в която Дирк да играе център, а Чандлър Парсънс на позицията тежко крило? Така Маверикс ще могат да бягат почти наравно с Уориърс, ще могат да забавят темпото в нападение и просто всеки път да свалят топката на Дирк под коша, което ще носи съответно и много отворени стрелби за Уес Матюс, Дерън Уилиямс и Парсънс.

Разбира се, пиша това с ясното съзнание, че този тим на Уориърс е изключителен и би трябвало да няма никакви затруднения с Маверикс. Но не е ли това най-интересната част от емоционалното приключение да си фен на някой отбор? Да вярваш, че винаги имаш шанс дори и когато всичко сочи, че твоят фаворит всъщност е тотален аутсайдер. Все пак според мен дори и за неутралните фенове ще бъде интересно да проследят как ще свърши тази история. Дали пък наистина Далас няма да шокира баскетболния свят както това направиха Уориърс през 2007 година?

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here