Сигурни ли сте, че той не е звезда?

0
380

За втори пореден сезон едно име не присъстваше от първоначално обявените състави за Мача на звездите – това на пойнт гарда на Портланд, Деймиън Лилард. През миналата кампания той беше избран за заместник на контузения тогава Блейк Грифин, а тази година отсъстваше изцяло. И ако в предходния сезон това тежеше на младата звезда, то сега е нещо нормално, което той приема спокойно. В интервю за шоуто на Дан Патрик, Деймиън каза, че е приел новината добре и разбира решението на феновете и треньорите от лигата да не го изберат. Но е факт, че само дни след края на уикенда, гардът публикува втората си авторска песен – ‘They Sleep’, в която той рапира за неуважението, което му показват „те“ и как „те“ не искат да го видят да успява. Излизането на тази песен постави много въпросителни за това дали наистина Лилард не е бил обиден от факта, че не участва в тазгодишния Мач на звездите. Представянето му от тогава насам също е една от причините много специалисти да смятат, че той не е приел леко новината и че играе толкова силно и с такъв хъс, защото чувства, че има какво да доказва.

От началото на февруари до сега гардът е вкарал над 30 точки в девет от 11-те изиграни мача, а също така има две срещи с 50+ точки. От тогава и отборът му е в победна серия, която включва и успех над шампионите от Голдън Стейт. Неговите Трейл Блейзърс са на шесто място в Западната конференция и изглеждат като почти сигурни участници в плейофите тази година. Говорим за отбор, който през лятото бе напуснат от най-добрите си играчи – четирима състезатели от стартовата петица – и който въобще не бе считан за претендент за място в плейофите. Повечето баскетболни фенове и експерти смятаха, че представянето на Деймиън също няма да е на нивото от предишните години, защото ще му се наложи да играе без нужната подкрепа срещу елитните тимове в лигата. Но се случи точно обратното.

Засега този сезон е най-добрият в лигата за Лилард, като към момента той е в топ 5 на най-добрите реализатори със средно по 25.8 точки на мач. Дейм допринася и към други аспекти от играта, като има средно по 6.9 асистенции, 4.2 борби и една открадната топка. Влиянието му върху отбора е в много и различни измерения. Той знае кога трябва да бъде подавач и да организира играта на своя тим и в кои моменти трябва да действа егоистично и да поема контрол над срещата. Показва страхотни лидерски качества и изключително желание да побеждава. Не пречи и фактът, че е комплексен играч, който притежава доста интересен стил в нападение – Дейм е отличен стрелец от средно разстояние и от тройката, но заедно с това има и нужната алтетичност, която му позволява да забива и да завършва добре под коша. Неговият стил го прави един от най-наелектризиращите състезатели в лигата и е причина много хора да гледат мачове на Портланд. Подобно на Стеф Къри, Лилард също има нещо магическо в начина си на игра, което приковава зрителите пред екраните. Но в него сякаш се таи някакъв вътрешен гняв и желание да опровергае критиците, които сме виждали в играта на Уестбрук и на Коби. Затова ми е трудно да повярвам, че той не е приел отсъствието от мача на звездите като обида. За мен Лилард е от този тип хора, които имат желание да играят срещу най-добрите и да бъдат считани за част от елитните състезатели в НБА.

Но ако такъв тип игра ще бъде отговорът на Дейм след всяко разочарование, то навярно феновете на Портланд ще се надяват той никога да не вземе участие в Мач на звездите.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here