MVP Надпревара: Къри остава начело след преки сблъсъци между фаворитите за титлата

Най-полезен играч в лигата (en. Most Valuable Player, MVP) е награда, която се връчва в края на сезона на най-добрия състезател в рамките на дадения сезон. Това се определя чрез гласуване от предварително избрани представители на медиите в САЩ, които отразяват НБА.

0
331

Миналия месец: Кой е номер две?

Отборите на Голдън Стейт, Сан Антонио и Кливланд играха помежду си през януари, като единствения тим, който се измъкна без поражение, бе този на „воините“. Спърс и Кавс си размениха по една домакинска победа, докато оставащите в сянка Торонто и Оклахома дадоха заявка, че не трябва предварително да бъдат отписвани от сметките.

Критериите, по които се оформя класацията:

  • Баланс на отбора
  • Индивидуални показатели за последния месец
  • Напреднали статистики
  • Важност на играча за отбора

1. Стефън Къри

Отбор: Голдън Стейт Уориърс (44-4)

Статистики: 27.2 точки, 4.3 борби, 6.6 асистенции, 2.1 откраднати топки, 49.5 FG%, 46.0 3P%

Стеф Къри имаше сравнително „тих“ месец за своите стандарти. Гардът на Уориърс не успя да отбележи повече от 40 точки в нито един мач, като успя да мине границата от 30+ в „едва“ осем срещи. Да, това са критиките към него. Трудно е да се намерят аргументи срещу Къри и трябва да се случи чудо, за да не се окаже той отново с наградата за „Най-полезен играч“ в края на сезона.

2. Кевин Дюрант 

Отбор: Оклахома Сити Тъндър (36-13)

Статистики: 28.5 точки, 9.3 борби, 4.3 асистенции, 1.1 откраднати топки, 0.9 блока, 49.7 FG%, 36.6 3P%

Постоянството в играта на Дюрант е забележително и с негова помощ, както и с тази на Ръсел Уестбрук, тимът на Оклахома заслужено намира място в дискусията за претендент за титлата заедно с отборите на Сан Антонио, Голдън Стейт и Кливланд. През последния месец зачестиха въпросите за бъдещето на Кей Ди и дали той ще остане в Оклахома. Към момента Дюрант не е дал абсолютно никакви ясни индикации относно своето решение и по всичко личи, че се е концентрирал основно върху представянето на Тъндър.

3. Кауай Ленард 

Отбор: Сан Антонио Спърс (39-8)

Статистики: 18.2 точки, 5.4 борби, 1.8 асистенции, 1.2 откраднати топки, 0.8 блока, 49.1 FG%, 47.7 3P%

Индивидуалните показатели на Кауй спаднаха леко, което се дължи основно на стила на игра на Сан Антонио. Спърс допуснаха поражения от Голдън Стейт и Кливланд, като и в двата мача участие не взе Тим Дънкан. Тимът на Сан Антонио обаче все още не е усетил вкуса на поражението пред собствена публика, a Ленард и Олдридж са фигурите, на които се разчита най-много в момента. Ленард стреля и близо 48% от тройката през януари, което е изумителен показател.

4. ЛеБрон Джеймс

Отбор: Кливланд Кавалиърс (34-12)

Статистики: 23.6 точки, 6.6 борби, 7.1 асистенции, 1.2 откраднати топки, 55.2 FG%, 35.1 3P%

Кливланд допусна поражения през последния месец от някои от преките си конкуренти в лицето на Сан Антонио, Чикаго и Голдън Стейт, след което последва уволнението на Дейвид Блат. Много се изговори относно ситуацията в тима и ролята на ЛеБрон. Джеймс вдигна показателите си при стрелбата от дистанция, но останалите цифри изглеждат доста по-скромни спрямо тези, които сме свикнали да виждаме обикновено. Въпреки това ЛеБрон може да си позволи да пести усилия, тъй като едва ли конкуренцията на изток ще може да се справи с тима на Кливланд в плейофите.

5. Кайл Лаури

Отбор: Торонто Раптърс (32-15)

Статистики: 21.7 точки, 5.5 борби, 6.7 асистенции, 2.4 откраднати топки, 45.1 FG%, 40.2 3P%

Говорейки за конкуренция на изток, тимът на Торонто към момента изглежда като единствения отбор, който може да бъде трудно препятствие по пътя на Кавс към нов финал. Лаури и ДеРоузан спечелиха 11 поредни мача през януари и успяха да се откъснат леко от останалите отбори, намиращи се под тях. Гардът на Раптърс за втори пореден сезон ще бъде титуляр в Мача на звездите, като присъствието на Лаури във Звездния уикнед ще бъде допълнено и от участие в конкурса за стрелба от тройката.

Следващите пет: Ръсел Уестбрук (OKC), Крис Пол (LAC), Джими Бътлър (CHI), Джеймс Хардън (HOU), ДеМаркъс Къзънс (SAC)

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here