През есента на 1997 световният гигант за спортна екипировка Найки организира баскетболно турне „Hoop Heroes Tour“ в Германия, като в програмата е включено участие и на сборен тим с активни играчи от НБА.

Интересен е фактът, че от компанията изпращат на въпросния тур трите си най-разпознаваеми по онова време лица – Майкъл Джордан, Скоти Пипън и Чарлз Баркли.

Баскетболното шоу на Найки е предвиждало демонстративен мач между сборния НБА тим и отбор, съставен от състезатели играещи в местната Бундеслига. Сред имената в немския ростър е бил записан един тийнейджър, който по време на тура дори не е бил активен баскетболист, но който ще създаде най-много проблеми на американците. Името му е било Дирк Новицки.

Ето какво разказва самият Чарлз Баркли за случилото се в онзи мач:

„Това момче ни съсипваше. На полувремето беше с 25 точки и на разбора в съблекалнята двамата с Майкъл погледнахме към Скоти и му казахме, че трябва да се заеме с него през второто полувреме. Скоти беше решен тотално да изключи момчето през втората част.“

Въпреки опитите на Пипън, Дирк завършва срещата с 52 точки.

Разпознал таланта, Баркли се е опитал да свърже младия Дирк с университета Аубърн, за да може Новицки да се състезава в колежанската лига, само че германецът му е обяснил, че това няма как да се случи, защото има да отбива военна служба. Всъщност службата на Дирк е била започнала непосредствено преди турнето на Найки (1-ви септември, 1997) и военните са го пуснали специално за събитието.

Новицки служи девет месеца и на следващата година отново участва в демонстративния мач на Найки (Nike Hoop Summit), където записва 33 точки и 14 борби. След турнето германецът отхвърля 30 оферти на американски колежи и се пуска в Драфт 1998. Останалото е история.

 

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here