MVP Надпревара: Кой е номер две?

Най-полезен играч в лигата (en. Most Valuable Player, MVP) е награда, която се връчва в края на сезона на най-добрия състезател в рамките на дадения сезон. Това се определя чрез гласуване от предварително избрани представители на медиите в САЩ, които отразяват НБА.

0
273

Миналия месец: Къри и всички останали

В последния месец на 2015 серията на Голдън Стейт бе прекъсната, но Стеф Къри трудно ще бъде изместен от първото място докато „воините“ газят (почти) всичко по пътя си. По-интересен обаче е въпросът кой е най-близко до Къри в надпреварата за най-полезен играч. Със сигурност може да се чуят няколко различни отговора на този въпрос. Ето го и моят:

Критериите, по които се оформя класацията:

  • Баланс на отбора
  • Индивидуални показатели за последния месец
  • Напреднали статистики
  • Важност на играча за отбора

1Стефън Къри

Отбор: Голдън Стейт Уориърс (30-2)

Статистики: 28.7 точки, 6.6 борби, 7.2 асистенции, 1.5 откраднати топки, 51 FG%, 44.7 3P%

Къри пропусна последните два мача на Голдън Стейт, като първия от тях завърши катастрофално с тежко поражение от Далас и едва второ такова за сезона. Очаква се обаче гардът да се върне в игра съвсем скоро. „Воините“ преминаха без особени проблеми през дългоочакваното повторение на финалите срещу Кливланд на връх Коледа.  В края на януари предстои друг изключително интересен сблъсък – срещу Сан Антонио.

2Ръсел Уестбрук

Отбор: Оклахома Сити Тъндър (23-10)

Статистики: 23.8 точки, 5.9 борби, 8.9 асистенции, 2.7 откраднати топки, 47.6 FG%

Трудно е да се избере между Дюрант и Уестбрук, тъй като и двамата играят на много високо ниво до момента, но сякаш гардът по-често се нагърбва със задачата да бъде лидер през този сезон. Уестбрук е на четвърта позиция при реализаторите, в топ три сред подавачите и води всички в лигата по брой откраднати топки средно на мач. Програмата на Оклахома е доста приятна през януари, което е добра предпоставка тимът да се доближи до Сан Антонио и Голдън Стейт в класирането на запад.

3ЛеБрон Джеймс

Отбор: Кливланд Кавалиърс (21-9)

Статистики: 25.7 точки, 7.2 борби, 5.2 асистенции, 1.7 откраднати топки, 47.4 FG%

ЛеБрон е най-лошият стрелец извън подкошието (outside the paint) в лигата към момента. „Краля“ стреля под 20% от тройката през декември и едва 25% за сезона, което е най-слабия показател в кариерата му. Това обаче не пречи на Кливланд да се намира на първо място на изток и да е огромен фаворит за достигане до финалите. Интересно е дали Джеймс няма да си вземе нова почивка за седмица-две, както и ще успеят ли отново да се сработят всички в състава след завръщането на Кайри Ървинг.

4Кауай Ленард

Отбор: Сан Антонио Спърс (28-6)

Статистики: 19.1 точки, 6.5 борби, 3.2 асистенции, 2.3 откраднати топки, 50 FG%, 50.8 3P%

Спърс са най-добрия отбор в лигата през декември ако погледнем към напредналите статистики, а основната причина за това е Кауй Ленард. Ленард води лигата по успеваемост от тройката и е в топ пет при откраднатите топки. И докато Паркър, Дънкан и Джинобили получават почивка, то Кауай е на игрището всеки мач и в повечето случай е водещата фигура за Сан Антонио. Крилото на Спърс най-вероятно ще участва в първия си мач на звездите този сезон.

5Кайл Лаури

Отбор: Торонто Раптърс (21-13)

Статистики: 20.4 точки, 4.9 борби, 6.4 асистенции, 1.8 откраднати топки, 33.9 3P%

Торонто заема второто място на изток и към момента изглеждат като отбора с най-сериозен шанс да затрудни Кливланд. Раптърс имаха проблеми с контузии през декември, като Йонас Валанчунас и ДеМаре Керъл пропуснаха повечето мачове на тима, но силната игра на ДеРозан и Лаури позволи на отбора да се намира на позицията, на която е. Играчът определено е сред топ три що се отнася до пойнт гардове в източната конференция.

Следващите пет: Кевин Дюрант (OKC), Джими Бътлър (CHI), Пол Джордж (IND), Блейк Грифин (LAC), Андре Дръмънд (DET)

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here