Никола Вучевич или как се играе с гръб към коша?

0
319
Никола Вучевич | NBA.com

Както неведнъж сме коментирали в нашите материали, модерните тенденции в лигата предопределят стил на игра, при който нападението на отборите се стреми към завършващи изстрели с висока стойност. Достигането до такива ситуации се улеснява с увеличаване на темпото на игра. Именно това е причината, поради която баскетболът, който наблюдаваме през последните години да е на висока скорост, наситен с отигравания в транзиция (т.нар transition – когато противниковата защита не е подредена), изобилстващ от различни видове драйвове към коша и множество изстрели от тройката.

Защо? Защото треньорите и баскетболните специалисти отвъд океана са установили, че така построените им нападения имат по-висока ефективност срещу модерните дефанзивни схеми на противника. Избягва се залагането на изолации за гардовете и играта с гръб към коша за високите играчи.

Тук не е нужно да се търси съпоставка между стиловете на игра. Важна е ефективността при реализиране на главната цел, а тя е – да се вкара топката в противниковия кош.

След всичко казано до тук, не трябва да оставате с впечатление, че високите играчи остават неизползвани за завършване на атаките. Просто треньорите са длъжни да намерят начин, по който да ги въвлекат в нападението и да повишат максимално ефективността им.

Отлично решение на този проблем е намерил новият треньор на Орландо Меджик, Скот Скайлс, за титулярния център на тима – Никола Вучевич.

 

В конкретната ситуация, нападението на Меджик поставя Вучевич на „пост плей“ (игра с гръб към коша) от слабата страна, като най-същественият елемент от цялата комбинация, е че играчът получава топката, когато вече е стъпил с двата крака в трапеца и освобождаването му от топката (стрелбата му към коша) е изпълнено мигновено.

Малко по-късно в същата среща (OKC@Magic 30.10.15), Вууч направи сходно отиграване, като отново бе получил топката, когато вече беше стъпил с двата крака в пейнта.
Взел предимство пред персоналния си пазач (Ибака), центърът на Орландо не загуби време в излишни движения, а просто се завъртя и атакува коша.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here