Защо всички мразят Клипърс?

3
534

През лятото на 2010 в Маями бе създадена „голямата тройка“ и моментално започна омраза в посока на „преследващите пръстени“, „не могат да спечелят сами“, „not 5, not 6, not 7 …“  Уейд, Бош и Джеймс.

Сходно явление се наблюдаваше и през миналия сезон, когато ЛеБрон се завърна в Кливланд, и заедно с Кайри Ървинг и Кевин Лъв сформираха новата доминираща сила в Източната конференция – Кавалиърс или „кавалерите“, както са абсурдно наричани по нашите географски ширини.

Та дори и Голдън Стейт си спечелиха ужасно много „почитатели“ с „късметлийския“ си начин на игра, който им донесе титлата.

Това обаче е друг тип омраза. Когато някой се намира на върха няма нищо по-лесно от изтъкването на всеки един момент, в който той не оправдава общоприетите очаквания. Haters gona hate, right?

Не е такъв случаят с отбора, на който са посветени следващите няколко реда. Да, повечето фенове не ги харесват твърде много. Дали обаче причина за това са невъобразими успехи? Клипърс са добър отбор, дори повече от добър. Претенденти за титлата. Които никога не са минавали втория кръг на плейофите.

„Съквартирантите“ на Лейкърс, който цял живот носят славата на организация, чиято мисия е да се провали, вдигнаха шум през последните години. Доста шум. Те са новият шериф в града. „Lob city“ доминира билбордовете в Ел Ей, като голяма заслуга за това, разбира се, имат и Коби и компания, но това е друга тема.

Омразата към Клипърс обаче не идва от феновете. Не само. Другите отбори в лигата също не изпитват чувства на любов и уважение към тях. Дали заради специфичния „чепат“ характер на Крис Пол? Или пък забивките на Блейк и ДеАндре, които са способни да унижат всеки един играч? Или за детинските им на моменти прояви? Дали защото бяха единствения отбор, който рекламираше себе си по националната телевизия през миналия сезон? Или заради твърде „готиния“ собственик? Постоянното мрънкане? Новото лого и екипи?

Със сигурност не е последното, като е любопитно да се спомене, че промяната в „стила“ на Клипърс това лято е извършена от екипа на Маями Хийт. Резултатът е на лице.

Защо всички мразят Клипърс? Не е ясно, а и не са всички, но близо една трета от отборите в лигата са заявявали на всеослушание, че имат проблеми с тима от Лос Анджелис. Ето кратка хронология на тези събития.

 

5-ти април, 2012Блейк Грифин ядосва Пау Гасол, най-милият човек на света, злорадствайки след забивка. „Очевидно има много емоции, когато направиш добро отиграване. Но също трябва да покажеш уважение към противника. В противен случай най-вероятно ще предизвикаш в него агресивна реакция“. Това не е първият случай, в който Пау е в конфликт с един от играчите на Клипърс.

6-ти април, 2012 – ДеМаркъс Къзънс заявява, че Блейк Грифин е „гледан като малко бебе“ от лигата и съдиите, и му се разминава, когато се присмива на други играчи.

Април, 2012Зак Рандолф „навлиза“ в личното пространство на Блейк Грифин по време на Game 4 от първия кръг на плейофите. По-късно го удря в Game 7.

4-ти ноември, 2012 – Дейвид Лий към Блейк по време на мач: „Stop flopping.“

3-ти януари, 2013 – Тогавашният треньор на Уориърс, Марк Джаксън, с изказване за преструвките на Грифин: „Той е велик актьор. Гледал съм всичките му реклами за КИА.“

20-ти януари, 2013Грифин вкарва лакът в лицето на тежкото крило на Уизардс, Тревър Букър. „Трябваше да бъде изгонен от мача“, казва Букър.

3-ти март, 2013 – Сърдж Ибака ….

2-ри май, 2013Рандолф не показва симпатии към контузения Грифин. „Играе контузен? Аз съм контузен. Забравихте ли за глезена ми? Контузен… Глезенът ми е с размерите на балон.“

9-ти май, 2013 – Рандолф заявява преди серията с Оклахома, че Ибака и Пъркинс са „по-корави“ от Блейк.

31-ви октовмри, 2013 – Клипърс отказват да присъстват на църковна служба заедно с тима на Голдън Стейт преди началото на сезона. Същата вечер Грифин бутва Джаксън на страничната линия и двамата разменят реплики.

13-ти ноември, 2013Ибака и Грифин се спречкват на игрището и настъпва неразбория. Един от играчите на Оклахома заявява, че „има лека вражда между двамата“. Кендрик Пъркинс е малко по-силен в думите си:

 

23-ти ноември, 2013Къзънс не разрешава на Аизеа Томас да се ръкува с Крис Пол, след като Кингс губят от Клипърс.

13-ти декември, 2013Букър заявява, че не се разбира с Грифин, оплаквайки се, че Блейк получава третиране на суперзвезда. „Той ме избута, аз го бутнах обратно. Аз получих техническо нарушение. Нещата са такива. На звездите никога не им свирят технически.“

24-ти януари, 2014Къзънс нарича Крис Пол и Клипърс „измамници“ и казва, че не ги уважава.

13-ти март, 2014 – Центърът на Уориърс, Джърмейн О’Нийл, в конфронтация с Блейк Грифин в коридора пред съблекалнята след мач между двата отбора.

15-ти април, 2014 – Клей Томпсън е попитан за Грифин в интервю по радиото: „Как може играч, който е толкова голям и силен да флопва толкова много?“

21-ви април, 2014 – О’Нийл и Док Ривърс разменят реплики по време на плейофен двубой. „Казах му, че го обичам“, шегува се Ривърс.

2-ри май, 2014 – Марийс Спейтс заявява, че за всичко е виновен Крис Пол:

„Блейк не е виновен, всичко идва от Крис Пол. Той започва всичко това. Преди Крис Пол да дойде тук, отборът на Клипърс не беше такъв.“

 

18-ти октомври, 2014Букър извършва грубо нарушение срещу Грифин в предсезоннен мач. Двамата се спречкват.

6-ти февруари, 2015Пол критикува съдията Лорън Холткамп, след като тя отсъжда техническо нарушение срещу него, заявявайки че това може би не е работа за нея. Съюзът на съдиите нарича  изказването му „лично и непрофесионално“.

2-ри март, 2015 – Кевин Гарнет се спречква с Остин Ривърс

9-ти март, 2015 – Данте Джоунс умишлено се блъска в Дреймонд Грийн по време на интервю след края на мача. Грийн нарича Джоунс незначителен след срещата. „Ако Данте бъде наказан да пропусне мач отборът му може и да не забележи“.

10-ти март, 2015 – Док Ривърс защитава Джоунс и казва, че Грийн се „преструва на корав“. Грийн: „Cool story, Glen“. Глен е истинското име на Док, което той мрази да използва.

5-ти април, 2015 – Крис Кеймън tweet-ва снимка, на която Крис Пол го удря в слабините.

Юли, 2015 – ДеАндре Джордан пренебрегва устна договорка да подпише с Далас като свободен агент и решава да остане в Лос Анджелис. Марк Кюбан не приема извинението му: „Кога едно извинение не е извинение? Когато не си го написал ти.“ По-късно Кюбан сравнява хода на Клипърс в последната секунда да задържат Джордан като „секс за сдобряване“. Чандлър Парсънс нарича решението на Джордан „неетично и непочтително“ и заявява, че Ди Джей е бил „уплашен“.

23-ти септември, 2015 – Ривърс критикува Кюбан за това, че се оплаква за Джордан. Кюбан отвръща: „Ситуацията ти показва на какво е способен човек, когато цялото му бъдеще се изпарява пред очите.“

10-ти октомври, 2015 – Ривърс заявява, че Уориърс са имали късмет да не играят нито със Спърс или Клипърс по пътя им към титлата: Клей Томпсън:


28-ми октомври, 2015 – Къзънс признава, че „искрено мрази“ Клипърс.

29-ти октомври, 2015 – Кюбан заявява, че грам не му пука за Клипърс (doesn’t give a shit):

„Може да смениш собственика, може да смениш играчите, но Клипърс си остават същата организация за последните 30 години.“

5-ти ноември, 2015 – Клипърс губят от Голдън Стейт, като след мача в Twitter се публикува изказване, което се подиграва със загубата на Мемфис от Голдън Стейт няколко дена преди това.

 

3 КОМЕНТАРА

  1. Че Грифин е галено дете на НБА си е истина. Че СП3 е проклет и понякога играе мръсно, спори със съдиите и често му се разминава, също е истина. А за настоящия сезон, че Ривърс не може да ползва правилно новите играчи и явно фаворизира младшия (което е в ущърб на отбора), също е истина. Не очаквам подвизи от Клипърс този сезон, не и с това разпределение на игровото време.

    • Скоро ще има материал за това как Док Ривърс упрaвлява минутите на титулярите и пейката. Много интересни тенденции.

      • Доста интересен материал четох преди 1-2 месеца – анализ как могат да се ползват Грифин, ДеАндре и Джош в различни варианти. Виждам засега Смит забит на пейката, Ланс – титуляр (а той за нищо не става),а синчето е с толкова раздуто игрово време, че да се чудиш тоя татко Глен няма ли срам :Д

        п.п. Поздравления за новата рубрика!

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here