Season preview: Атлантическа дивизия

0
227

В последните сезони често Атлантическата дивизия бива наричана „Титаническа“, но не заради присъствието на велики отбори в нея, а заради потъването им на дъното на баскетболния океан. Може ли през новата кампания това да се промени или традицията ще се запази това да е най-слабата дивизия в лигата?

Бостън | Бруклин | Ню Йорк | Торонто | Филаделфия

Бостън Селтикс

Бостън Селтикс

Тимът на Бостън се намира в доста интересна ситуация. Селтикс не разполагат със звезда в състава си, но това не им попречи да достигнат до плейофите през изминалия сезон, а за този очакванията са още по-големи.

Промени в състава: Амир Джонсън и Дейвид Лий пристигнаха това лято за да подсилят отбора на Бостън. Селтикс се сдобиха и с двама новобранци – Тери Розиър и Ар Джей Хънтър. Единственият по-важен играч, който си тръгна бе Брендън Бас.

В светлината на прожекторите: Дани Ейндж

Човекът, който отговаря за промените в състава, е генералният мениджър на „келтите“, Дани Ейндж. В продължение на няколко сезона той се опитва да намери състезател на високо ниво (т.нар. звезда), който да заиграе в Бостън. Селтикс разполагат с доста опции, които могат да оформят в пакет, и да търсят сделка за въпросната звезда. Дали ще се появи такава на хоризонта не е ясно, но Ейндж ще бъде способен да предложи доста прилична оферта.

Въпроси и проблеми: Каква ще бъде ротацията при гардовете? Маркъс Смарт и Ейвъри Брадли най-вероятно ще започнат като титуляри в стартовата петица, но нито един от двамата не притежава завидни реализаторски умения. Айзея Томас се включваше от пейката в края на миналия сезон и ще бъде интересно дали Брад Стивънс ще продължи да го държи там при положение, че той бе водещия реализатор на отбора. Други гардове, които ще търсят игрови минути са Еван Търнър, Джеймс Йънг и двамата новобранци.

Стартова петица: Смарт, Брадли, Джей Краудър, Дейвид Лий, Тайлър Зелър

Очаквания: Няма да е изненада ако Бостън повтори представянето си от миналия сезон и дори завърши с положителен баланс. Силните отбори в източната конференция не са толкова много, а Селтикс разполагат с един от по-добрите треньори в лигата в лицето на Стивънс. Няма също така обаче да е изненада и ако тимът остана далеч от зоната на плейофите. Бостън е труден за предвиждане, като всичко се свежда до това ще успее ли ръководството да привлече „звезден“ играч преди края на трансферния прозорец през февруари.

Прогноза: В битката за последните плейофни места на изток.

Бруклин Нетс

Бруклин Нетс

Бруклин е може би най-безинтересният баскетболен отбор към момента. Липсват поводи за оптимизъм, а най-голямо медийно внимание през лятото в лагера на Нетс бе привлечено от собственика на тима, Михайл Прокоров, и неговите странни упражнения.

Промени в състава: Бруклин освободи Дерън Уилямс през лятото. По-интересни нови попълнения в състава са Андреа Барняни, Томас Робинсън и Уейн Елигнтън.

В светлината на прожекторите: Лайнъл Холинс

Този сезон ще бъде тест към треньорските умения на Холинс и способността му да извлече максимума от групата играчи, с които разполага. Бруклин не притежават собствения си избор от драфта и нямат причина, поради която да искат да бъдат на дъното на таблицата в източната конференция, но пък за сметка на това изглежда, че имат нужния персонал и „качества“ да са там. Холинс ще трябва да покаже, че успехите му с Мемфис преди няколко години не са били плод на случайност.

Въпроси и проблеми: Може ли Джарет Джак да бъде титулярния пойнт гард на Нетс? Според напредналите статистики Джак бе един от най-слабите играчи на позицията в цялата лига за изминалия сезон, а даването на повече минути едва ли ще доведе до нещо добро ако тази тенденция се запази.

Стартова петица: Джак, Боян Богданович, Джо Джонсън, Тадеъс Йънг, Брук Лопез

Очаквания: Ако Бруклин започне катастрофално началото на сезона, то не е изключено тимът да търси сделки за Лопез, Джонсън или Йънг в замяна на някой избор от драфта. Нетс ще се борят с всички сили да не се намират сред най-слабите отбори в лигата, но изненадващо участие в плейофите като през миналия сезон едва ли ще се повтори.

Прогноза: Сред трите най-слаби отбора в източната конференция.

Ню Йорк Никс

Ню Йорк Никс

Никс споделят сходна съдба със съседите си от Бруклин, но като че ли при тях има повече поводи за оптимизъм. Може ли тимът от Ню Йорк да направи обръщане на сто и осемдесет градуса спрямо представянето си през миналия сезон?

Промени в състава: Арън Афлало, Робин Лопез, Кайл О’Куин и Дерик Уилямс са част от имената, които пристигнаха в Ню Йорк през последните няколко месеца. Кристапс Порзингис пък е новобранеца, около който се вдигна доста шум, включително и стабилна доза освирквания от страна на феновете на Никс във вечерта на драфта. Джерин Грант също ще направи дебютния си сезон в лигата и може да се окаже по интересен играч от латвиеца.

Състава напуснаха доста играчи, но никой от тях не си заслужава да бъде споменат, тъй като ролята им е била незначителна и едва ли липсата им ще бъде фатална.

В светлината на прожекторите: Кармело Антъни

Не бива да забравяме, че Мело е все още един от най-добрите реализатори в лигата. Дали обаче плановете му съвпадат с тези на организацията на Никс? Антъни е на 31 и скоро „шампионският прозорец“ пред него ще се затвори докато тимът на Ню Йорк определено се намира в процес на rebuild към момента. Сред лигата се носят слухове, че има големи шансове играчът да бъде в друг отбор преди края на февруари и ако Никс започнат колебливо сезона, то ситуацията с Кармело ще трябва да бъде следена доста отблизо.

Въпроси и проблеми: Има ли бъдеще офанзивната схема на Никс? Цялата лига се движи в посока на развитие, в която стрелбата от тройката и пробивите към коша са водещите елементи в атака. Никс бяха номер едно през миналия сезон по брой стрелби от средна дистанция и показаха сходни признаци и през предсезонната подготовка. Триъгълното нападение, което Дерек Фишър се опитва да наложи може би няма място в съвременния баскетбол или в Ню Йорк липсват нужните изпълнители, които да го направят успешно.

Стартова петица: Хосе Калдерон, Афлало, Антъни, Порзингис, Робин Лопез

Очаквания: Никс се намират в източната конференция и няма да е пълен шок ако тимът достигне до плейофите, но това изглежда малко вероятно към момента. Дерек Фишър не показа кой знае какви треньорски умения в първата си година, а скорошният скандал с Мат Барнс едва ли ще му помогне. Ню Йорк винаги има големи очаквания, но в повечето случаи те не са съвсем оправдани и новия сезон изглежда като още един такъв случай.

Прогноза: Извън битката за плейофите и по-скоро в долната част на класирането.

Торонто Раптърс

Торонто Раптърс

Раптърс са може би най-ядосаният отбор от промяната в правилата, която премахна гарантирано място в топ четири на конференцията за победителите във всяка дивизия. Дали обаче тимът от Торонто може да завърши сред първите четири на изток и без да има нужда от този бонус?

Промени в състава: ДеМаре Керъл е най-голямото име, което пристигна в Торонто през лятото. Други интересни играчи, който прекосиха границата на САЩ за да поиграят малко баскетбол, са Бисмак Биомбо, Кори Джоузеф и Луис Скола.

Тимът се раздели с Амир Джонсън, Лу Уилямс и Грийвъс Вакез, като Джонсън е може би най-голямата загуба за Раптърс на пръв поглед.

В светлината на прожекторите: Кайл Лаури, ДеМар ДеРоузан

Кайл Лаури изглежда в най-добрата физическа форма, в която някога се е намирал, и представянето му по време на предзсезонната подготовка бе на впечатляващо ниво. Лаури е един от подценяваните пойнт гардове в лигата и може спокойно да се бори за място сред тримата най-добри играчи на позицията, поне в източната конференция.

ДеМар ДеРоузан се намира в последната година от договора си и най-вероятно ще търси начин да обеди баскетболното общество, че заслужава максимален контракт през лятото на 2016. Играта му обаче има нужда от подобрение, по-конкретно стрелбата от тройката, тъй като изстрелите през човек от средна дистанция не са добри както за него, така и цялото нападение на Раптърс.

Въпроси и проблеми: Дуейн Кейси ли е правилният треньор за Торонто? Много са споровете дали той извлича максималния потенциал от играчите, с който разполага. Нападението на тима не е впечатляващо, а защитата през миналия сезон бе сред една от най-слабите в лигата. Новите попълнения би трябвало да помогнат това да се промени, но колебливо представяне най-вероятно ще означа край за кариерата на Кейси начело на Раптърс.

Стартова петица: Лаури, ДеРоузан, Керъл, Патрик Патерсън, Йонас Валанчиунас

Очаквания: Раптърс в най-лошия за тях сценарий би трябвало да запазят позициите си от миналия сезон. Ако нещата в отбора се случат по правилния начин обаче, то няма да е изненада ако тимът се бори за място в Топ 3 в Източната конференция. Важен сезон за Торонто, като надеждите са поне за първата победа в плейофна серия в историята на организацията.

Прогноза: Около четвърто-пето място на изток.

Филаделфия 76ърс

Филаделфия 76ърс

За разлика от другите отбори в дивизията, при Сиксърс няма съмнение в каква посока ще поеме отборът. Феновете на тима са изпълнение с търпение, което обаче може скоро да се изчерпа ако отново има липса на каквито и да е резултати и изгледи за смяна на курса в близкото бъдеще.

Промени в състава: Избран под номер три в драфта, Джалил Окафор започва новия сезон като един от фаворитите за Rookie of The Year.

Друго интересно попълнение може да се окаже дошлия от Сакраменто гард, Ник Стаускас.

В светлината на прожекторите: Джалил Окафор

Окафор е един от играчите от „старата школа“. Играещ с гръб към коша и с изобилие от движения в нападение, центърът най-вероятно ще бъде основната градивна точка в нападението на Филаделфия. С много шум около себе си след избирането му в драфта, представянето на Окафор ще бъде едно от малкото неща, което ще привлича вниманието към отбора на Сиксърс.

Въпроси и проблеми: Има ли изгледи процеса на трансформация да започне да показва положителни резултати? Брет Браун извлича максимума от състава,с който разполага, Нерленс Ноел и Окафор са добър тандем под коша. Но стратегията на организацията сякаш не се е променила и Фили са се насочили към поредната година, в която ще бъдат най-слабия отбор в лигата.

Стартова петица: Айзея Кенън, Ник Стаускас, Робърт Ковингтън, Ноел, Окафор

Очаквания: Очакванията към Сиксърс са да играят здраво и от време на време да изненадват отборите, които ги подценяват прекалено много. Най-интересно за феновете на тима обаче ще бъде представянето на Окафор и шансовете му да бъде най-добрия новобранец в асоциацията. Записване на повече от 20 победи изглежда като нереалистична цел.

Прогноза: На дъното в източната конференция.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here