Статистиката 

gsw

Треньор: Стийв Кър

PPG: Стеф Къри – 29.2
RPG: Дреймонд Грийн – 10.8
APG: Стеф Къри – 6.4

Advanced Stats: 1

Голдън Стейт Уориърс
Off.Rtg107.3 (2-ри)
Def.Rtg98.9 (4-ти)
Pace96.6 (6-ти)

cleТреньор: Дейвид Блат

PPG: Леброн Джеймс – 27.6
RPG: Леброн Джеймс – 10.4
APG: Леброн Джеймс – 8.3

 

Кливланд Кавалиърс
Off.Rtg108.6 (1-ви)
Def.Rtg98.5 (3-ти)
Pace93.0 (16-ти)

*Всички статистики се отнасят за мачовете по време на плейофите.

Тъй като в известна степен би било субективно само един от нас да даде своето виждане върху финалите решихме да направим това под формата на въпроси, за които всеки ще даде своя отговор.

Как могат да спечелят Кливланд?

Деян: Няма да крия, че съм доста приятно изненадан от представянето на Кливланд до момента, предвид проблемите, с които е принуден да се справя Дейвид Блат в хода на плейофите и прекрасния начин, по който Кавс съумяха да излязат от ситуацията.

В момента Кавалиърс са на гребена на вълната. С победите над Булс и Хоукс настроението в съблекалнята е много високо и най-важното – ролевите играчи в ростъра придобиха самочувствие, увереност и започнаха да се представят на звездно ниво. Добрата химия и отличното представяне на определени играчи в състава обаче няма да е достатъчно на Кавс, за да се справят с отбор като Голдън Стейт Уориърс.

Ще им трябва още нещо. Ще им трябва онзи ЛеБрон Джеймс, който собственоръчно разби Детройт Пистънс през 2007 година. Ще им трябва онзи ЛеБрон Джеймс, който прегази Бостън Селтикс през 2012.

С Ървинг и Лов извън терена Кавс се принудиха да залагат на Тристан Томпсън и Матю Делаведова в стартовата си петица. Отборът демонстрира солидна игра в защита, което би трябвало да им бъде и най-силният коз в предстоящата финална серия. Ако успеят да затворят пространствата по периметъра и разбият стрелбата на противника (това което Мемфис успяха да направят в две от срещите с Голдън Стейт), шансовете на Кавс за успех в серията биха нараснали значително. Разбира се, силен ЛеБрон is a must.

Иван: Леброн трябва да бъде на най-високото ниво, на което някога е играл. Лъв е контузен, Кайри е с проблеми в коленете, а не може да разчиташ, че Джей Ар ще стреля 8/9 от тройката през човек всеки път. За да спечелят Кавс означава, че трябва да вземат мач като гост. Според мен най-големи шансове това да се случи има в Game 1, тъй като напрежението върху Уориърс ще е много по-голямо. Излизайки пред домашна публика като фаворит, с огромни очаквания насочени към теб, е възможно да почувстваш леко треперене в коленете. Друг ключов компонент, който Кливланд трябва да постигне или по-скоро да предотврати са „избухванията“ на Голдън Стейт и сериите от 10-0 и 15-2 в рамките на няколко минути.

Николай: Кливланд имат осем играча, с които ще играят в тази серия, а двама от тях са Матю Делаведова и Джеймс Джоунс. В този ред на мисли всичко е в ръцете на ЛеБрон. Това може би е най-слабият отбор, който Джеймс е извеждал до финал. Надежда на феновете на Кливланд дава финала от 2012 г., когато ЛеБрон наобиколен от добри стрелци успя да изведе Хийт до титлата. Но спомените от миналогодишната загуба от отбор със страхотно движение на топката доста натежават. Шансовете на Кавс са да успеят да укротят бързата атака на Уориърс и да надделеят в борбата под коша, особено в нападение. Тези цифри ще са ключови.

1Как могат да спечелят Голдън Стейт?

Д: Уориърс имат абсолютно всичко необходимо да спечелят серията. Солидна атака изградена от стрелци, рол-мен-и (roll men), играещи с гръб играчи и „брутално“ контра нападение (нападение в преход), което пък от своя страна е породено от изключително силната защита, която отборът демонстрира.

Трябва да играят по начина, по който играят до момента. Спечелиха 67 мача през редовния сезон. Излязоха от Запада. Не би трябвало да има нещо, което да може да ги спре.

И: В защита не трябва да се увличат твърде много около Леброн. Всички знаем, че той ще запише своето, но Уориърс трябва да се концентрират в ограничаване останалите играчи на Кливланд. Историята многократно показва, че не е възможно един единствен състезател да се справи с цял отбор. В нападение трябва да намалят броя на грешките и може би да не търсят толкова често твърде зрелищни отигравания. Движение на топката, показано от началото на сезона до момента, би било достатъчно за да сломи защитата на Кавс.

Н: Просто да бъдат себе си. Те са десетият отбор в историята на лигата, спечелил 67+ победи през редовния сезон. От последните девет, седем са станали шампиони. Освен това са осмия отбора в историята, който е надвкарвал противниците си с 10+ точки през редовния сезон. Шест от последните седем от тях са станали шампиони. „Воините“ трябва да движат топката в нападение, да създават хаос на бърза атака и да използват невероятното си домакинско предимство.

 

Имат ли Кавс шансове ако Кайри Ървинг не е готов на 100% физически?

Д: Шансове винаги има. Кавс показаха солидна игра в отсъствието на Кайри. В зависимост от това до каква степен Блат може да разчита на Ървинг, не е изключено да го видим в ролята на спот ъп стрелец – нещо в което Кайри би бил доста ефективен.

И: Много малки. Ървинг може да се мери с Къри в офанзивен план. Ако той не е на топ ниво това ще облекчи защитата на Голдън Стейт и въпреки че Стеф едва ли ще пази Кайри през по-голямото време , то една заплаха по-малко в нападение е добре дошла за „воините“. Не е ясно и къде ще бъде скрит Ървинг в защита. Съмнявам се, че Делаведова ще бъде фактор в серията, както се случи срещу Атланта.

Н: Проблемите на Кайри освен здравословни са и в защита. В серията с Чикаго, Кавс го криеха при Майк Дънлйиви. С Хоукс също нямаше проблем да бъде скрит, но сценарият не е такъв сега. Ако не пази Къри, трябва да пази или непрестанно движещия се Клей Томпсън, или по-здравия и по-висок Харисън Барнс, който освен всичко друго има добра игра с гръб към коша на нисък пост. Смятам, че Кавалиърс имат шанс за титлата и без Ървинг.

2Може ли да бъде спрян ЛеБрон Джеймс?

Д: Не.

И: Не. Въпреки че статистически това не са най-силните плейофи на Леброн, то на практика той мъкне целия отбор на Кливланд на гърба си (водач по точки, борби и асистенции в плейофите за Кавалиърс). Интересно е как Уориърс ще подходят в защита срещу Джеймс. Те имат доста различни опции, които могат да хвърлят срещу него – Харисън Барнс, Игуадала, Клей Томпсън, Дреймонд Грийн. Нито една от тях не може да се справи 1-в-1 с Леброн, а прибягването до double team ще доведе до свободни стрелци на тройката или Томпсън/Мозгов под коша.

Н: Не, на хартия изглежда, че Уоирърс имат защитници за ЛеБрон, но един поглед върху мача от 26-ти февруари показва, че това не е много реалистично. Джеймс надиграва Игудала на изолациите извън тройката, а с Дреймънд Грийн и Харисън Барнс няма проблем на нисък пост, където той ще прекара по-голямата част от серията. Голдън Стейт ще минават отдолу на всеки заслон и ще опитат да накарат ЛеБрон да стреля, защото той е едва 17 % от тройката през тези плейофи. Освен това „воините“ разполагат и с много изобретателен дефанзивен кординатор в лицето на Рон Адамс, така че очаквайте изненади. И все пак очаквам много резултатна серия от страна на „Краля“.

 

Кой ще спечели треньорската битка – Блат или Кър?

Д: Една серия в плейофите е еквивалентна на една партия шах между треньорите на двата отбора. Този който съумее да разположи фигурите си по-добре от другия печели титлата. Към момента шансовете са на страната на Стив Кър, тъй като разполага с огромен брой опции и вариации в арсенала си. Най-силният коз на Дейвид Блат пък се казва ЛеБрон Джеймс.

И: И двамата имат опит извън НБА. Блат е многократен шампион в евротурнирите докато Кър бе GM на Финикс, а също така е прекарал и доста години като играч под опеката на Фил Джаксън и Грег Попович. Може би има малко по-голямо напрежение върху Блат заради непрестанните спекулации, че не той, а Леброн е водещата фигура при взимането на решения на игрището.

Н: Ще бъда кратък – Кър, защото има много повече опции.

 

Може ли да бъде спрян Стеф Къри?

Д: Не.

И: Ако Леброн пази Къри – може би. Видяхме подобно нещо с Дерик Роуз през 2011 във финалите на изток, когато Джеймс неутрализира гарда на Чикаго. Едва ли обаче Леброн има силите да пази Къри през цялото време и в същия момент да гради всяко едно нападение на тима. Може би Иман Шъмпърт ще има задачата да се справи с тазгодишния най-полезен играч в лигата. Доста трудна задача.

Н: До момента в плейофите Къри е изумителен. Има двама мача с по 40 точки, а единствено в серията с Мемфис показа някакви малки колебания.  След себе си Къри ще поведе едно съвсем ново поколение гардове, тъй като стрелбата от тройката се превръща в едно от най-опасните оръжия в НБА. Къри няма да бъде ограничен и в тази серия и очаквам счупени рекорди за вкарани тройки на финалите.

 

Томпсън срещу Томпсън – кой ще има по-голямо влияние върху изхода от серията?

Д: Клей е играч, способен собственоръчно да реши даден мач в рамките на няколко минути. Играч оказващ голямо влияние на представянето на Уориърс в двете фази на играта. Няма да сбъркаме ако кажем същото и за Тристан. Или казано по друг начин, със сигурност този Томпсън, който след две седмици вдигне титлата, ще е записал солидни цифри в серията.

И: Клей имаше колебливо представяне срещу Хюстън, основно защото трябваше да пази Хардън през повечето време. Както знаем обаче, той винаги е способен да избухне с 20+ точки в рамките на една четвърт. Тристан пък е специалист във взимането на борби в нападение, но в тази серия това може да се окаже рисков ход. Уроиърс са номер едно по points in transition (с по-добър показател в плейофите спрямо редовния сезон) и всеки пропуснат опит за борба в нападение най-вероятно ще означава лесни точки за Голдън Стейт от другата страна на игрището.

Н: Уориърс победиха Хюстън със не толкова силен в нападение Клей Томпсън и съм склонен да вярвам, че са способни да победят, ако той не играе най-добрия си баскетбол. От другата страна Кавс без Тристан са много по-уязвими. В защита той пази страхотно ринга, а в нападение се бори за всяка една отскочила топка от таблото. Енергията му ще бъде ключова.

 

Какво ще означава титла за двата отбора?

Д: За Уориърс титлата ще докаже с колко специална група от играчи разполага в момента отборът. Ще бъде един триумф и отплата срещу усърдната работа и показаното през цялата година постоянство.

За Кавс ЛеБрон Джеймс това ще е експлозия. Градът ще спечели първата си титла (за последните 50г.) в някой от американските мейджър спортове. ЛеБрон ще изкачи още едно стъпало в личната ми, а предполагам и във всяка друга възможна класация. Ще станем свидетели на част от историята.

Иначе е крайно възможно икономиката в щата да нарасне с няколко пункта, феновете на ЛеБрон в социалните мрежи да се удвоят, което пък от своя страна ще доведе до ръст на спама от типа „Майкъл или ЛеБрон“.

И: Уориърс ще бъдат запомнени като един от най-добрите отбори в историята на НБА. Кавс пък ще получат нещо, което градът им не е виждал никога. Залогът е голям.

Н: Исторически и за двата отбора ще означава много. За ЛеБрон и Кавс ще осмисли цялата концепция на „I am coming home“ рекламите. Догодина гравитация на Джеймс ще е още по-силна и привличането на All-Stars няма да бъде проблем. За Уориърс ще означава невероятно доверие в ръководството. След размяната на Монта Елис феновете на тима бяха загубили тотално вяра в новите хора на кормилото на отбора. Сега нещата стоят по различен начин, а титла ще вдигне доверието в ръководните органи до небесата.

 

Кое предпочитам да видя отново – selfie по време на пресконференцията след мача или Райли Къри?

Д: Райли all day.

И: Въпреки че не е изцяло професионално, нямам против да гледам това многократно.

Н: Райли Къри.

 

Прогноза

Д: Моят фаворит е Голдън Стейт. Мисля си, че ще затворят серията в 5 или 6 мача, но така или иначе, когато ЛеБрон Джеймс е на терена никога нищо не е ясно.

И: Голдън Стейт в 5 мача. Защо?

Deja Vu ... и не само
Изтокът за поредна година разочарова с липсата на конкуренция в плейофите. Маями Кливланд не срещна сериозни затруднения до финала, минавайки през симпатичния, но нямащ място на този етап тим на Шарлът Бостън. Във втория кръг Хийт Кавс се изправиха срещу опитния, но сравнително беззъб тим на Бруклин Чикаго и победа в пет мача класира Леброн за финалите на конференцията за четвърти пети пореден път. Там предстоеше и дългоочаквания сблъсък с Индиана Атланта – отбор, който доминираше през по-голямата част от редовния сезон, но към края на кампанията се появи сериозен спад в играта, който се пренесе и в плейофите. Пейсърс Хоукс като по чудо се разминаха с елиминация във втория кръг срещу Вашингтон, които пък по рано категорично бяха надиграли тима на Чикаго Торонто. Сблъсъкът между Маями Кливланд и Индиана Атланта бе всичко друго, но не и сблъсък. Въпреки домакинското предимство Пейсърс Хоукс нямаха реален шанс да преборят Леброн и компания.

На запад картината беше коренно различна. Клипърс минаха през сериозни затруднения в двубоя със Голдън Стейт Сан Антонио в първия кръг, решен след Game 7 в Лос Анджелис, само за да колабират в мач №5 №6 срещу Оклахома Хюстън във втория кръг, пропилявайки с лека ръка преднина от 7 19 точки 45 секунди една четвърт преди края на срещата. Така на финала в западната конференция се изправиха двата най-добри отбора през редовния сезон. Този на ОКС Рокетс, воден от звездното дуо „Дюрант-Уестбрук“ „Хардън-Хауърд“ и този на Сан Антонио Голдън Стейт, който беше доминиращ фактор през целия сезон – най-добрия отбор в лигата. Въпреки достойно представяне от страна на Тъндър Хюстън, Спърс Уориърс просто бяха с поне едно ниво над всички останали.

Така се стигна и до дългоочаквания финал. Ако следваме събитията от миналия сезон, то Уориърс трябва да спечелят категорично. Прилики не липсват. Кливланд, както и Маями, не срещнаха истински тест до финалите, което им изигра лоша шега. Уориърс, подобно на Спърс, имат много по-голяма дълбочина на пейката, отборната игра е водеща и има твърде много играчи, които могат да те накажат. Много добра защита и много добро нападение. Кавс пък зависят в голяма степен от представянето на Леброн и дори и много силно такова можа да не се окаже достатъчно срещу настоящия съперник. От последните пет финала, в които Леброн е участвал, това е най-слабият отбор, който той извежда до битката за титлата. Срещу себе си пък има най-силния тим (спрямо показателите от редовния сезон), срещу който някога се е изправял .

Н: Логиката, цифрите и инстинкта ме водят към Уориърс в 6, но нещо в мен иска ЛеБрон да печели още титли. Отговора ми е Кавс в 7.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here