Кър печели първата партия срещу Блат

0
62

Първият мач от финалната серия между Голдън Стейт и Кливланд е вече в историята.

Победата за Уориърс дойде след изиграно продължение, и въпреки че се получи изключително интересен и завързан двубой, ще пропусна акцентите от играта като цяло, фокусирайки се върху конкретен момент от срещата.

Става въпрос за последната минута от редовното време. Резултатът е 98:96 в полза на Уориърс и Кавс са в позиция да атакуват.

Нападението им е брилянтно. ЛеБрон е с топката в ръка, а срещу него е Игуадала. Джей Ар Смит поставя заслон за ЛеБрон и Уориърс правят смяна в защита – Стеф Къри остава в Джеймс, а Иги се залепя за Джей Ар.

Останал срещу Къри, ЛеБрон моментално тръгва на пробив към коша – събира защитата към себе си и в последния момент отклонява топката към Тимофей Мозгов. Центърът на Кавалиърс е пратен на линията за наказателни удари, където нанизва и двата фала – 98:98.

1

Интересното е, че точно преди да бъде изпълнен вторият фал, Дейвид Блат изважда Кайри Ървинг от игра и това като че ли не се харесва на ЛеБрон.

Така или иначе, веднага след втория наказателен удар на Мозгов тимът на Уориърс взима прекъсване, а при подновяването на играта Кайри е сред играчите на терена.

И не просто е на терена, а присъствието му в защитата на Кавс се оказа ключово.

Кайри блокира по феноменален начин сигурен кош на Стеф Къри и остава възможността на Кавс да организират последната атака в мача.

2

До края на редовното време има точно един часовник (24 секунди). Кливланд изиграха по изключителен начин картите си в хода на срещата и им оставаше едно последно нападение, за да я решат в своя полза.

Какво се случи?

Кайри тупка топката на центъра и изцежда ненужните от часовника секунди. ЛеБрон и Шъмпърт се готвят да предизвикат смяна в защитата на Уориърс посредством поставен заслон. Целта отново е ЛеБрон да остане срещу Стеф Къри и (по всяка вероятност) да търси пробив към коша.

Това обаче не се случва, защото Игуадала успява да се измъкне от заслона на Шъмпърт и остава залепен за ЛеБрон.

При оставащи 9 секунди до края на редовното време топката е в Джеймс и той се е озовал в поредната изолация срещу Иги.

3

Тук може би трябва да спомена, че Кавс имат право на прекъсване и си мисля, че изобщо нямаше да сбъркат, ако се бяха възползвали от него.

След като не се бе получил предварителният замисъл Джеймс е принуден да действа според ситуацията. Избира стрелба (вместо пробив) през Иги.

И реално погледнато – изборът му до голяма степен е аргументиран. От всички играчи в състава на Уориърс в хода на срещата ЛеБрон не се чувстваше комфортно единствено срещу Игуадала. Освен това Джеймс беше „гръмнал“ тройка минута и половина по-рано (за изравняване на резултата при 96:96) и определено е имал нужната увереност за изстрела. Но … топката не пожела да влезе в коша.

Watch video

 

По всяка вероятност три неща щяха да се случат ако ЛеБрон бе отбелязал:

– Кавс щяха да вземат мача (почти сигурно)

– Блат щеше да бъде обявен за гений

– Капачката на Кайри Ървинг щеше да е още здрава (относително, но все пак).

Попитан след срещата за коментар, Андрю Богът споделя, че съотборниците му са си свършили работата, като до голяма степен са успели да неутрализират всички играчи на Кавс – разбира се без ЛеБрон Джеймс.

Можем да преживеем многобройните му стрелби и актива му от 40 точки, важното за нас бе да спрем останалите играчи в състава им.

В ушите на ЛеБрон коментарът на Богът, прозвучава като едва ли не Уориърс сами са позволили на Джеймс да им наниже 44 точки и съответно реакцията на Краля не закъсня:

Ситуацията не се свежда до това някой да ми позволи да отбележа 40 точки. Аз просто излизам и бележа 40 точки.

Предвид тази реплика (и разбира се контузията на Кайри), 50+ точки в някоя от предстоящите срещи са може би просто въпрос на време.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here