Преглед на Game 1: Пет е повече от едно

0
62

Снощи се изигра първият мач от финалната серия между Кливланд и Голдън Стейт. Не липсваха емоции, драма и хубав баскетбол – нещо, което чакахме повече от седмица. Какво обаче научихме от срещата и какви изводи могат да се направят на базата на видяното в мач №1?

Имаше ли сериозни изненади?

Най-изненадващото за мен бе играта на Кайри Ървинг в защита. Сякаш духът на Гари Пейтън се бе вселил в него. Току що завърналият се от контузия гард се справяше учудващо добре с непосилната задача да пази Стеф Къри. Четири откраднати топки и два блока, вторият от които дойде във ключов момент в края на срещата при на пръв поглед сигурен кош за Къри, и по този начин Ървинг даде шанс на Кавс за победа в рамките на редовното време (за това – по-късно).

Кои бяха нещата, които се случиха според очакванията?

Уориърс излязоха стъписани в първата четвърт, най-вероятно заради огромното напрежение от първо участие на финалите, и набързо изостанаха в резултата.

Пейката на Голдън Стейт обаче успя да ги върне в мача във втората четвърт и едва ли някой би бил изненадан ако кажем, че резервите на „воините“ превъзхождат доста тези на Кливланд. Джей Ар Смит бе единствения bench player за Кавс, който записа някакви точки, дошли след слаба стрелба от игрището – 3/13. Делаведова видя само девет минути игра, за които не успя да се спречка с никой, а Джеймс Джоунс ще се запомни с един несполучлив опит от тройката.1

Леброн получи това, което искаше, но същото получиха и Уориърс – „краля“ да бъде реализатор, а не плеймейкър.

Watch video

 

Как се справиха в защита „воините“ с Леброн?

В известна степен успешно до колкото може да се нарече успешно да допуснеш 44 точки от най-добрия играч на противника. Ето и една интересна статистика:

Защитници, пазили Леброн Джеймс при постепенно нападение за Кливланд
Андре ИгуадалаВсички останали
Брой отигравания1925
Точки1127
FGM/FGA4/1412/22
Търноувъри31

Виждаме, че Игуадала е най-успешния вариант срещу Джеймс, поне в първия мач. Стив Кър използва много и различни опции – Клей Томпсън, Харисън Барнс, Дреймонд Грийн, но се придържаше към стратегията с персонална защита. Ако Леброн ще ги победи сам така да бъде, но Уориърс предпочитат този вариант пред пращане на double team и свободни Кайри, Джей Ар и Шъмпърт на тройката. Сигурен съм, че при престоя си в Булс треньорът на Голдън Стейт е имал разговори с Джордан за годините, в които негово въздушно светейшество многократно се сблъсква със стената, известна тогава като „Лошите момчета“ от Детройт и безуспешните му опити да ги „прескочи“ сам самичък.

Все още, и за радост, добрият отбор е по-важен от колкото добрият играч. Пет е повече от едно и когато всички състезатели на игрището допринасят за благото на тима нещата определено са по-лесни от колкото непрестанни опити за индивидуални надигравания. Това неминуемо води до следващия въпрос …

Каква е ролята на Дейвид Блат в Кливланд?

Немислимо е отбор, достигнал финалите в НБА, да играе по този начин. Да, Уориърс изолираха Леброн от неговите съотборници, но в 90% от мача нападението на Кавс се свеждаше до надиграване 1-в-1. Същото продължи и когато Джеймс седна на пейката. За престоя на Леброн от три минути извън игра в последната четвърт Кавалиърс имаха четири нападения – три изолации за Кайри и една за Джей Ар. Най-успешната комбинация за Кливланд е pick-and-roll-a с Мозгов и е чудно защо гостуващия тим не прибягваше по-често към него. Разбира се, трябва да се отдаде и заслуженото на защитата на Голдън Стейт, но stepback тройка за победен изстрел и 0 точки в продължението? 2

Томпсън или Томпсън?

Клей започна колебливо, но постепенно набра инерция. Имаше няколко важни коша през второто полувреме и се възползва изцяло от предимството срещу Кайри, когато Кливланд решиха той да го пази. Тристан пък отново бе чудовище при борбите в нападение, но Кавс отбелязаха само при един от 11-те си опита дошли след такива, а Томпсън завърши с две точки.

Може ли Кливланд да спечели с този стил на игра в нападение?

Леброн избра да играе по-голямата част от мача от ниския пост. Успеваемостта му от дистанция обаче не беше впечатляваща. Едва 7/22 при опити за стрелба извън пейнта. В защита също не бе на познатото ниво, като на няколко пъти загуби индивидуални надигравания срещу Къри, Игуадала и Грийн. Разбира се, обяснението за това е очевидно – умората, предизвикана от всичкото „блъскане и бутане“ под коша и на практика носенето цялото нападение на Кливланд на плещите си. Контузията на Кайри ще означава още по-голяма доза от това, което видяхме в Game 1. Уориърс обаче не са Чикаго или Атланта и Кър няма да промени тактиката за предстоящите мачове. Ако Леброн може да ги бие сам, така да бъде.

Стеф Къри ли е ‘The Real MVP’?

Къри показа изключителна дисциплина и самоконтрол в цялата среща. Не форсира нищо в нито един момент, въпреки агресивната игра в защита срещу него и постоянното пращане на помощ. Напротив, намираше свободния човек след като защитата на Кавс му бе отделила твърде голямо внимание. Когато получи глътка въздух пък бе безпощаден. С ключови отигравания във втората четвърт при стопяването на разликата, както и в последната част и продължението.

Watch video

 

Кайри Ъривнг?

Кайри остава аут до края на плейофите, a поставената диагноза е фрактура на капачката на коляното. На гарда на Кливланд му предстои операция, като по предварителни прогнози срокът за възстановяване ще е от 3 до 4 месеца. Първо загубиха Лов, сега Ървинг. В този ред на мисли, интересна за дискусия би била темата – „Трябваше ли Блат да държи Кайри 44 минути на терена при положение, че цяла седмица се бореше с проблеми в коленете?“

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here