През 1988г., в спор за титлата, един срещу друг се изправят отборите на Детройт Пистънс и ЛА Лейкърс. Изминали са точно пет години, от както Чък Дейли застава начело на „буталата“ от Мичиган и след пет сезона на усилена работа, Пистънс най-после са на финал.

Оставили „кошмара“ от Бостън Гардън зад гърба си, „лошите момчета“ трябваше да направят само още една правилна стъпка и трофеят „Лари О’Браян“ щеше да бъде в ръцете им.

Пистънс повеждат с 3:2 победи, а серията се прехвърля на „западния бряг“ (LA | The Forum), където по програма трябва да се изиграят мачове №6 и №7 (при необходимост).

Независимо че са били леко притиснати от резултата в серията, шампионите от Ел Ей (Лейкърс са били действащия шампион на лигата) взимат крехка преднина от 7 точки в началото на третата четвърт в мач №6.

Всички в състава на Детройт са знаели, че няма да имат никакъв шанс срещу Лейкърс ако се стигне до мач №7. Знаели са, че победата им трябва в настоящата среща, но нещата в нея малко по-малко са излизали извън контрол.

Точно тогава – в третата четвърт на мач №6, лидерът на Пистънс – Айзеа Томас ще направи едно от най-великите индивидуални представяния във финална серия.

Отборът му е имал нужда от лек тласък и „Зийк“ им го дава.

Томас нанизва 14 последователни точки и собственоръчно изравнява резултата.
При оставащи малко повече от пет минути до края на четвъртината Айзеа изкълчва глезена си и излиза за няколко секунди от игра. Отсъствието на Томас от игрището е прекрасна новина за Лейкърс и те отново налагат доминацията си на терена.

Джо Дюмарс (съотборник на Айзеа) споделя:

„Видях крака му. Изглеждаше ужасно надут. Айзеа искаше да влиза да играе, а аз го попитах: Как ще си обуеш кецовете?“

2

Въпреки нечовешките болки в глезена, Айзеа влиза след само минута отсъствие от игра. До края на периода нанизва още 11 точки и връща „буталата“ обратно в мача.

Пистънс ще загубят срещата със 102:103, а отсъденото срещу Абдул-Джабар нарушение в последните секунди на редовното време ще бъде дискутирано на дълго и широко през годините.

Айзеа Томас завършва срещата с 43 точки и 8 асистенции, а отбелязаните 25 точки (11/13) в третия куотър остават и до ден днешен рекорд за най-много отбелязани точки в един период във финална серия.

Чудих се, как ли щяхме да гледаме на това представяне и на Айзеа като цяло, ако реферите не бяха отсъдили онова абсурдно нарушение на Бил Ламбиър срещу Джабар и Пистънс бяха станали шампиони?

Watch video

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here