Мръсни и дразнещи играчи

0
181

Трудно е да се направи класация за „най-мръсните“ играчи в лигата, тъй като тя ще бъде изцяло субективна, базирана на мнението на един или няколко човека. Също така трябва да се отбележи и разликата между дразнещи и мръсни играчи. Дразнещите са тези, които ти влизат под кожата по всякакъв възможен начин, който е допустим и е в рамките на правилата. Мръсните играчи са тези, чието поведение на игрището няма нищо общо с баскетбола и има за цел да нарани противника или да го изкара извън контрол. Мръсните играчи са тези, които са провокирали повече от един инцидент, тъй като в противен случай може да посочим твърде много изолирани примери.

Ще си говорим само и единствено за активни играчи, които са все още в лигата.

1. Крис Пол

По-скоро дразнещ от колкото мръсен играч – непрестанни флопове и искане на нарушения, словесни дебати със съдиите и т.н. От време на време обаче гардът си позволява действия, които нямат нищо общо с баскетбола и датират още от колежанските му години в Уейк Форест:
Крис Пол удря Марк Гасол в корема – мач №6 от втория кръг на плейофите през 2013 срещу Мемфис. Момент, в който Клипърс на практика са загубили мача и плейофната серия.
удар и хващане за крака срещу Ник Колисън – мач № 6 от втория кръг на плейофите през 2014 срещу Оклахома – сходен момент с предната ситуация.
контакт с Крис Кеймън в областта на слабините – не за първи път се случва CP3 да има афинитет към тази част от тялото на своите противници.

2. Джей Ар Смит

Между небрежното развързване на обувки и стрелбата от тройката Смит отделя време и в опити да нокаутира някой от противниковите състезатели. Най-скорошен е примера с Джей Краудър в първия кръг на плейофите срещу Бостън. Ето и още няколко такива:

опит за нокаут срещу Табо Сефолоша

лакът в лицето на Джейсън Тери

удар в слабините на Глен Райс Джуниър

груб фал срещу Горан Драгич

3. Дуейн Уейд

Когато има видео компилации с многократни прояви на съмнителни действия, то е доста трудно да не попаднеш в категорията „мръсен“ играч. Ритник в слабините, няколко избутвания  в гърба, приоми от борбата и разкървавен нос в … мач на завездите:
Dwyane Wade – The Hitman

Wade dirty plays

4. Зак Рандолф

Тежкото крило на Мемфис се счита за един от най-коравите играчи в лигата. Някои от проявите му обаче не са много баскетболни:
„интимен“ момент с Блейк Грифин

още един, отново с Блейк

удар срещу Стивън Адамс

лакът в лицето на Демаркъс Къзънс

5. Мат Барнс

Гардът на Клипърс на практика прекарва цялата си кариера в ролята на т.нар. enforcer. По-скоро дразнещ, от колкото „Мръсен“ играч – ето и някои от няй-добрите му моменти:
индивидуален дуел с Коби Брайънт

грубо нарушение срещу Джеймс Хардън

6. Коби Брайънт

може да кажем, че Коби е овладял работата с лактите до съвършенство – не само при стрелбата, но и в други ситуации. Когато има 14-минутна компилация със дискусионни отигравания, то най-вероятно има и някаква доза истина.
Kobe Bryant elbows mixtape

7. Патрик Бевърли

Обществен враг номер едно в Оклахома, Бевърли често прекрачва границата между безкомпромисна защита и отигравания отвъд правилата:
сагата с Уестбрук

в опит да одере Марк Гасол

интернационално меле

8. Тайлър Хансбро

Тежкото крило е известно с прякора си – Psycho T. Едва ли го е получил случайно:
сблъсък с Майк Дънлийви

хвърля на земята Йонас Валанчунас

Говорейки за …

10. Кевин Гарнет

Стигаме и до играч, който няма как да не бъде споменат, когато става въпрос за дразнещи такива – Кевин Гарнет. Цялата кариера на Кей Джи се асоциира с неговите безкрайни опити да изнерви противника. Дали това ще е с непрестанно говорене, нелегални отигравания или нещо друго – Гарнет е един от царете на trash talk-a.
The Intensity of Kevin Garnett

11. Кендрик Пъркинс

Гарнет оказва сериозно влияние и на следващия играч – Кендрик Пъркинс, който за престоя си в Бостън определено е научил доста неща от The Big Ticket:
груб фал срещу Джейсън Максийл

удар срещу Джей Краудър

12. Стивън Адамас

Влиянието на Кей Джи върху играта в този аспект дори се е пренесло върху Стивън Адамс, който може да се нарече второ поколение възпитаник на Гарнет посредством Кендрик Пъркинс. Новозеландеца изкара сезон и половина в Оклахома заедно с Пърк и по някаква „необяснима“ причина доста от противниците имаха желание да го ударят по време на мач.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here