Кливланд – Чикаго се превръща в истинска класика

0
97

Втория кръг на плейофите се развива с пълна сила, а интересните истории и мачове изобщо не липсват. Само в рамките на няколко дни Пол Пиърс, Дерик Роуз и ЛеБрон Джеймс решиха мачове със сирената и след като два победни изстрела се случиха в една серия, днес ще отделя време на нея. Става дума за битката между Кливланд Кавалиърс и Чикаго Булс. Победите между тях са изравнени при 2-2 и серията ще се реши в следващите две или три срещи. Но какво ще означава за всеки от тези два отбора да продължат напред или съответно да отпаднат ? На този въпрос въпрос ще опитам да дам отговор сега.

Watch video

 

Когато започнем да говорим за Чикаго трябва да признаем едно нещо. Дерик Роуз се завърна. Медицината е достигнала достатъчно високо ниво, за да върне играч към старата му форма дори след такива тежки травми. В серията с Кливланд Роуз има средно по 25.0 точки, 6.5 асистенции, 5.3 борби при 40 % успеваемост при стрелбата от полето. Като изключим цифрите Дерик се движи много добре по игрището и отново изпълнява своите акробатични завършвания в коша. Най-добрата новина за феновете на „биковете“ е, че Роуз има още две години от договора си. Тоест, ако той е здрав отборът може да разчита на силно представяне за напред. За да се изпълнят тези очаквания обаче Булс ще трябва да преподпишат с Джими Бътлър, а според слуховете той ще гони максимален договор, което изглежда реалистично с оглед представянето му. Така тези двама играчи ще останат ядрото на отбора, а около тях ще бъдат Гасол, Таж Гибсън и Никола Миротич, които са с договори за този и още два сезона, и Джоаким Ноа, който е с контракт за този и следващия сезон. В този ред на мисли, за Булс моментът да побеждават е сега. Всеки от играчите си знае ролята, никой не се притеснява за мястото си и те трябва да мислят само за проблемите си на игрището. До тук добре, но не всичко е розово. Треньорът на тима Том Тибодо е в явен конфликт с ръководството на „биковете“. Те имат претенции към него, че той държи играчите твърде много време на игрището и по този начин ги изразходва, а от там следват и контузиите. Пример за изразходен играч е Джоаким Ноа, който изглежда физически изтощен. Друг проблем, който се забелязва е непостоянството на Булс. В серията с Бъкс те загубиха две поредни срещи и не изглеждаха на себе си. Много хора тогава дори предричаха, че това ще бъде първата серия обърната от 3-0. Това не се случи, защото Чикаго показаха истинското си лице в шестия мач и разкостиха „елените“.

Така погледнато, можем да кажем, че напрежението в Чикаго е голямо, но те не трябва на всяка цена да отстранят Кливланд. Ако те отпаднат, но успешно преподпишат с Джими Бътлър, това ще им даде повод да се върнат следващата година още по-настървени и евентуално с нов треньор. Тоест, така събрания колектив няма да се разпадне, ако не успее сега.

Какво е положението в противоположния лагер на Кливланд ?

Конкретно в тази серия много ми харесва това, което Блат и неговият екип направиха. Просто показаха нагледно колко са умни треньорите. Видяха, че Ноа не е опасност в нападение и го пазят най-често с крила, които в нападение могат да стрелят, а Кайри Ървинг за момента успешно е скрит да пази Майк Дънлийви. В това време Шъмпърт пази Роуз, а Джеймс си остава зает със Джими Бътлър. В нападение това осигурява така необходимия „спейсинг“, защото Кавс са с ниска петица. Многото контузии обаче оставят ЛеБрон без почивка. Той отиграва средно по над единадесет изолации на мач, а отделно много често е и на нисък пост срещу Бътлър. В края на срещите всичко зависи от него и товарът е още по-голям, когато погледнем в перспектива.

Кавс бяха на един тайм-аут от това да губят с 3-1, но съдиите не видяха, че Блат иска прекъсване, което няма. След това ЛеБрон беше посочен да внесе топката, но той самия отказа и изравни серията със стрелба, която ще остане за поколенията. Но колко много зависеше от този изстрел? Ако Джеймс пропусне Булс са на една победа от преминаване в следващия кръг, а ЛеБрон и Кливланд можеха да се разпаднат. Защо? Защото Джеймс, Кевин Лов и Джей Ар Смит са с опция да напуснат отбора през следващия сезон. При евентуална загуба на серията и отпадане в този етап на плейофите, много бързо Кавс могат да останат с ядро само от Кайри Ървинг.

„Кавалерите“ са all-in за тази кампания. Заложили са всичко. Затова следващия път като стрелят за победата се замислете за тежестта на тези стрелби и колко много зависи от тях.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here