Preview: Кавс-Булс. Кой ще направи правилните ходове ?

0
94

Завърши първият кръг на плейофите и макар доста серии да бяха с предизвестен край интересен баскетбол не липсваше. След разтърсващия седми мач между Клипърс и Спърс е време да обърнем поглед към една от най-интересните серии от втория рунд. Тази между Кливланд Кавалиърс и Чикаго Булс.

В тази серия двата отбора влизат от различни изходни позиции. От една страна Кавс не бяха много сериозно тествани, но, пък дадоха две ценни жертви в серията с Бостън. Кевин Лов е аут до края на кампанията, а Джей Ар Смит няма да играе в първите два мача, защото просто е Джей Ар Смит. Това поставя Кавс в неудобно положение, защото през целия сезон те се опитваха да се научат да използват Кевин Лов по възможно най-оптимален начин. Проблемът идва от там, че Лов играеше на позиция четири и Булс бяха принудени да извадят един добър защитник от подкошието си, за да го пази, като най-често това беше Джоаким Ноа. Така нещата се улесняваха за ЛеБрон Джеймс и Кайри Ървинг, когато атакуват коша, защото пространствата в нападение бяха много добри. Нещо, което ще липсва, когато Тристан Томпсън и Тимофей Мозгов са заедно на игрището. Принципите на защитата на Булс са да натежняват силната страна на топката и да затварят много ожесточено подкошието. Когато Кавс са със петица с двама високи на полето това ще бъде в ползва на „Биковете“.

Какъв е вариантът за „Кавалерите“ ? Плейофите са до голяма степен въпрос на настройки (adjustments). Пред Дейвид Блат има една много логична стъпка. Да използва ЛеБрон на позицията четири. Тоест една от най-използваните петици е възможно да бъде Ървинг/Смит/Шъмпърт/ЛеБрон/Томпсън. Това ще даде нужния „спейсинг“ в нападение на отбора, а в защита може дори да е по-добре от колкото с Лов, защото той не играе на елитно ниво в тази фаза на игрището. Очаквайте и допълнителни минути за Шон Мериън, Майк Милър и Джеймс Джоунс.

Watch video

 

Какво се случва в това време в лагера на Булс ?

Чикаго не изглеждаха много уверени в последите срещи от серията си срещу Бъкс (без последната). Роуз и Бътлър започнаха страхотно плейофите, но в последствие направиха малка крачка назад. Това, което е притеснително за феновете на „Биковете“ е, че те допускаха по цели 17.5 грешки на среща срещу Милуоки. За сравнение след тях най-много грешки допускаха Уизърдс със 14.5. Трябва да се отдаде заслуженото и на младия отбор на Бъкс, защото те дублираха агресивно ниския пост, стояха на линията на подаванията и поемаха доста рискове в защита, които за техен късмет се конвертираха в точки. Надеждите на Чикаго в тази серия са, че Ървинг няма да може да пази Роуз и Шъмпърт ще трябва често да се нагърбва с тази задача, но така остава въпросът къде ще скрият Ървинг в защита, ако не е на скамейката. Друго, което пробужда надежда е късата ротация на Кавс. Реално Кливланд имат 7-8 играча в зависимост от ситуацията. Може да се стигне до там, че дори Пъркинс да се появи на полето. Но макар и със скъсена ротация изглежда, че Кавс имат отговор за всичко, което Булс могат да предложат. Това е предимството да имаш един от най-разнообразните играчи раждали се някога в лицето на ЛеБрон Джеймс. Със сигурност ни очаква поредната класика, която според мен ще продължи в шест или седем срещи, а предимството ми отива за Кливланд.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here