– Човече, никога не съм харесвал ЛеБрон Джеймс. Абсолютно никога. Дори не ми пука дали ще се завърне или не.
– И аз не го харесвам – от някъде долита друг глас.
– Но, той е от Акрон! Как така не го харесвате? Кой е вашият любим играч?
– Кевин Дюрант, отговарят заедно.

Разговорът е между дванадесет годишни деца, които току що са прекарали няколко часа на баскетболно игрище, в централният кръг на което ясно си личат боядисаните с червено инициали – LBJ. Децата се събират пред вратите на спортния комплекс „Summit Lake Community Center“, където ще продължат играта си на закрито.

„Аз харесвам Коби“ – казва едното. „Аз пък се кеф на Оклахома Сити“ – отговаря друго.

Крачейки по коридорите на залата, децата минават покрай два относително малки плаката на ЛеБрон Джеймс от ранните години на професионалната му кариера. И докато логото на „краля“ може да бъде открито на почти всички игрища и градски паркове в Акрон, тези два малки плаката са единствените останки в залата, където ЛеБрон се е научил да играе баскетбол.

Иначе игрището в залата е непокътнато. Точно както го е оставил ЛеБрон.

Същите тъмно сини стени. Същите два реда трибуни. Същият звук от скърцането на маратонките и тупкането на топката по паркета. Същите стрелби към коша, описващи мечтите на момче, намерило някога тук своя дом.

1
Summit Lake Community Center

Когато преди около една година ЛеБрон Джеймс изостави отборът на Маями Хийт, за да облече повторно екипа на Кливланд, „кралят“ аргументира решението си с безграничната си любов към родното място.

Много често в живота пренебрегваме и не обръщаме внимание на неща, които са ни дадени, и ги оценяваме едва, когато ги загубим.

Точно в този контекст Джеймс прави следното изказване:

Връзката ми със североизточно Охайо е по-голяма от баскетбола. Хората там ме гледаха как израствам. Чувствам се като техен син.

През четиригодишния си престой в Маями, Джеймс нито за миг не забравя родния си Акрон, като дарява огромни средства на града посредством фондацията си (The LeBron James Family Foundation).

И така, близо една година след онова „Завръщам се у дома“, Акрон има своя представител във финалите на НБА.

***

Всъщност, технически погледнато представителите на Акрон в тазгодишните финали на лигата са двама. Освен ЛеБрон, другият представител от североизточно Охайо е звездата на Голдън Стейт и настоящ най-полезен играч в лигата – Стеф Къри.

Три години, два месеца и четиринадесет дена след раждането на ЛеБрон, в абсолютно същата болница, където е роден Джеймс – Akron General Medical Center, първи глътки въздух поема и Уордел Стефан Къри II.

Пътят на семейство Къри е доста по-различен от този на семейство Джеймс и към днешна дата единственото нещо свързващо Стеф Къри с Акрон е актът му за раждане.

Иначе самата поява на Къри на бял свят (преждевременно с около 10 дена), до голяма степен е свързана със следните събития – трансфер на Дел Къри; концерт на Earth, Wind and Fire; шофьор(ка) със зададена грешна дестинация; приклещен в Ню Йорк баща.

Дел и Соня Къри се установяват в Акрон, след като Дел Къри е трансфериран от Юта Джаз в Кливланд Кавалиърс преди началото на сезон 1987-88. Младата двойка е в очакване на първото си дете, като терминът на Соня е насрочен за 25ти март 1988г. В средата на Март, в програмата на Кавалиърс са били записани три последователни гостувания. Дел тръгва с отбора, оставяйки жена си в грижите на приятелките на своите съотборници, като по план е трябвало да се прибере в Акрон на 18ти – съвсем на време за раждането. На 14ти март, след като е била предната вечер на концерт на Earth, Wind and Fire, Соня внезапно се е почувствала готова. Обадила се е на Дел, но той е бил с отбора в Ню Йорк и не е имал никаква възможност да пристигне при нея толкова бързо. Вторият човек на който се обажда Соня е приятелката на Брад Дохърти (съотборник на Дел в Кавалиърс). Ето какво споделя майката на Стеф:

Тя ме закара до грешната болница и се нуждаехме от полицейски ескорт, докато стигнем до правилната. Когато пристигнахме на правилното място, нямаха свободна стая да ме приемат, а аз бях на ръба. Най-накрая ме настаниха, той се появи на бял свят и всичко друго вече беше без значение.

1
Стеф Къри | NBA.com

Няколко месеца по-късно, малкият Къри поема с родителите си посока Шарлот и никога повече няма да се завърне в родния си град, но в съзнанието на Дел и Соня, Акрон винаги ще заема специално място.

Едва ли са много примерите, в които отборите достигнали до финалите в лигата, са водени от играчи родени на едно и също място.

Самият Дел Къри коментира ситуацията, като едно от онези странни неща в живота, за които дори и не се опитваш да намериш обяснение.

Иначе към днешна дата едно е сигурно, каквото и да се случи във финалната серия между Кавалиърс и Уориърс, победител ще бъде Акрон.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here