Време ли е за втория българин в НБА ?

0
136

Националната Баскетболна Асоциация отдавна вече е наложена глобална марка. За пример през настоящата кампания в лигата играят 101 играча, които са родени извън пределите на САЩ, което е рекорд за лигата.

Тази цифра най-вероятна ще продължава да върви възходящо още доста време. Това лесно можем да разберем като погледнем, че през сезон 1990-1991г. в лигата са се подвизавали едва 21 играча с такъв статут. Бройката нараства до 45 в следващите десет сезона до 2000-2001 г. Като така стигаме до сегашните 101.

В тази перспектива представете си какъв успех е било за Георги Глушков да бъде част от най-силното първенство на планетата.

Дали обаче скоро няма да можем да се похвалим и с втория българин в НБА ? Лично за мен това е просто въпрос на време. Естествено шанса ни това да се случи се казва Александър Везенков. Малкият Везнков е определян като един от топ талантите на Европа за своята възраст, което за нас може само да бъде повод за гордост.

Какво мислят скаутите за него?

Скаутите оценят изключително високо Везенков, защото той има страхотна комбинация от ръст и мобилност, за да играе като комбо-крило в НБА. Позиция, която през последните години стана изключително популярна в лигата.

Това означава, че той може в определени ситуации да играе на позиция четири като тежко крило и чрез стрелбата си отвън да държи високите играчи на противника далеч от коша. В същото време той пасва идеално на позицията леко крило, защото е отличен стрелец и има много добро виждане за играта.

Много скаути казват за него, че той вижда къде да подаде топката още преди тя да е достигнала при него. Едновременно с това се движи много добре без топка и винаги е в готовност да стреля, което и неговото най-силно оръжие.

Стрелбата е неговото елитно качество, което може да го изстреля в НБА. Везенков стреля много бързо в ситуации на catch and shoot, което означава стрелба без дрибъл.

Обобщено можем да кажем, че Александър притежава освен добър ръст и мобилност, много добра стрелба от далечно разстояние, играе отборно, подава добре за ръста си и знае много добре силните и слабите си страни, което ще му помогне да се напасне възможно най-бързо във доста от отборите.

Слаби страни

Естествено както всеки играч и Везенков има своите слаби страни.

Баскетболно говорим за: липса на скорост, бавни крака в защита и цялостно слаба физика за нивото на НБА. Физиката ще бъде подобрена със сигурност във времето, а в защита Везенков е достатъчно умен, за да се научи да се справя в отборните схеми.

Индивидуално обаче може винаги да му бъде трудно да се справя с по-бързи и атлетични играчи от него.

Други притеснения, които имат скаутите са, че той играе по едва един мач на седмица в Арис. Тоест, когато отиде в НБА ще му бъде трудно да се нагоди към многото пътувания и мачове в рамките на един сезон. Защото, когато говорим за един мач на седмица това означава много време за подготовка за противника и много време, което можеш да отделиш за себе си. Това са неща, които в лигата отвъд океана липсват. Динамиката е коренно различна от тук.

Защо не трябва да участва в драфта тази година?

Всеки играч има право да участва в драфта два пъти. Много от драфт сайтовете поставят нашето момче да бъде избрано в края на първия кръг или началото на втория.

Какво лошо има в това ? Лошото е, че, ако си изтеглен в края на първия кръг това означава, че ще попаднеш в някой от силните отбори в лигата и много трудно ще прекарваш дълго време на полето. Ако си пък във втория кръг това означава, че нямаш гарантиран договор и след тренировъчните лагери можеш да бъдеш премахнат.

Друг фактор, който трябва да се съобрази е силните играчи на неговата позиция през тази година. Става дума за: Джъстис Уинслоу, Стенли Джонсън, Ронди Холис-Джеферсън, Сам Декър, Кели Убре и още няколко имена, които ще бъдат изтеглени преди Везенков.

За това според мен за Александър Везенков най-добре ще бъде да отиде в някой от европейските грандове, да изиграе още един сезон там, за да докаже, че може да играе по два или три силни мача на седмица, за да могат скаутите да са още по-сигурни в неговите умения.

Ако тези неща се случат по план то Везенков ще попадне в топ 15 за следващия драфт, което ще му гарантира дългосрочно оставане в лигата в отбор, който ще му даде шанс за изява.

Watch video

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here