Бъкс – Булс или да поговорим за стратегии в защита

0
127

Джон Хемънд, генералният мениджър на Бъкс, свърши страхотна работа и много бързо реконструира тима на Милуоки, а Джейсън Кид, в ролята си на треньор, успя да обедини играчите на отбора. Срещу тях в първия кръг ще застанат Чикаго Булс. Отбор измъчван от контузии през цялата година, но успял да „оздравее“ точно навреме. Роуз е готов, Джими Бътлър направи много качествен сезон, Ноа ще пази ринга, а Никола Миротич може да изуми всички с качествата си в нападение. Разбираемо „Биковете“ са фаворити в тази серия, но ще бъде много интересно да видим до къде е стигнал в развитието си младия и талантлив отбор на Бъкс.

Какво ще ни покажат Булс ?

От както Том Тибодо е на кормилото на отбора Чикаго са едни от най-силните отбори в защита. Имат изграден стил, който е да натежняват от страната на топката и да използват така наречения „Ice“ на пик н рол-а. (Може да чуете Тибс как вика от крайната линия постоянно – “Ice ! ”). Това най-просто означава да не позволяваш в никакъв случай на човека с топка да използва заслона, а в същото време оставяш високия играч на противника да стреля от средно разстояние.

В нападение Булс имат високи играчи, които ще създадат големи проблеми на Милуоки и най-вероятно серията ще бъде решена точна там. Очакванията са Бъкс да дублират доста агресивно на нисък пост срещу Паул Гасол и компания с цел да форсират доста грешки. Ако Дерик Роуз и Джими Бътлър играят на прилично, дори не на страхотно ниво тази серия ще свърши в пет мача, но, ако те са колебливи Бъкс бързо могат да доведат нещата минимум до шест срещи.

Къде са шансовете на Бъкс ?

Тук отговора е бърз. В защита. Милуоки имат затруднения в нападение, когато играта се забави. Нямат изявени играчи, които сами да създават ситуации за себе си или още казано нямат играчи със силна гравитация, които да привличат защитници около себе си. Но в защита, подобно на Чикаго, и те изградиха за себе си много интересен и успешен стил. Не случайно ръководството на тима събра играчи с дълги ръце. Това е, за да може да компенсира помощта, която използват. Всеки пик н рол изисква някакъв вид помощ. Какво правят Бъкс. Те изпращат трети човек от слаба страна още преди да е започнал отиграването, за да направи „бъмп“(да спре високия в пътя му към коша) възможно най-рано. Трудното идва след това, този човек трябва максимално бързо да възстанови позицията си, а ако е възможно да пресече паса към неговия нападател. Нещо, което в случая на Бъкс доста често се случва. Ето и едно видео, което до голяма степен илюстрира идеята на Джейсън Кид и неговия щаб.

Watch video

 

В нападение проблеми могат да създадат Майкъл-Картър Уилиямс с ръста си. В мач от редовния сезон той изтормози по-ниските гардове на Булс и спечели мача за тима си с много добри отигравания на нисък пост. Антетекунпо също не бива да се изпуска, като към него очакванията са да бъде от време на време и пойнт-форуърд, тоест да изнася топката и да създава ситуации за другите от пик н рол. Очаквания да бъде X фактор има към Крис Мидълтън.

Прогноза

Симпатизирам на Бъкс и вярвам в идеята им. Очаквам да вземат поне два мача от тази серия и тя да завърши 4-2 за Булс. За феновете на залаганията тук може във всеки мач да залагате, че отборите ще си вкарат малко точки. Не очаквайте резултати от типа 115-110.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here