Класация на десетте най-добри петици в плейофите

10Л.А. Клипърс

Играчи: Мат Барнс, Джамал Кроуфърд, Блейк Грифин, Деандре Джордан, Крис Пол
Минути заедно: 222
Нет рейтинг1: 14.4

Това не е изненада. Мат Барнс, Джамал Кроуфърд, Блейк Грифин, Деандре Джордан, Крис Пол е третия най-използван състав на Клипърс. Имаше шанс да е втори, ако не беше отсъствието на Джамал, което продължи 17 мача заради контузия на прасеца. За щастие на Док Ривърс, той се завърна навреме за плейофите.
Клипърс са силен отбор, който не разчита на резервните си играчи, защото не може. Те разчитат най-много на големите имена на стартовата им петица. Четири от петте най-добри играча са в тази петица – пет от шест ако приемем, че Мат Барнс е задължителен, защото той им е единственото леко крило. Те не играят добре в защита, но за сметка на това вкарват средно по 118.9 точки от 100 притежания (3-ти от всички петици, с повече от 150 минути на игрището).

9Мемфис Гризлис

Играчи: Тони Алън, Майк Конли, Марк Гасол, Кортни Лий и Зак Рандолф
Минути заедно: 460
Нет рейтинг: 7.4

Прочетете това, все едно е картичка на която пише „Бързо оздравяване“ за Майк Конли, Тони Алън и Марк Гасол. Алън не е играл от 27 Март, заради контузия на сухожилието, Конли от 8 Април, а Марк Гасол напусна мача срещу Клипърс на 11-ти Април с болки в глезена. Това трябва да са само временни проблеми, иначе няма смисъл да играят плейофи. Когато Алън, Конли, Гасол, Лий и Рандолф са титуляри, Мемфис печелят 72% от мачовете си и вкарват средно по 110.1 точки от 100 притежания.

За да играят ефективно в двете фази на играта, Гризлитата имат нужда от Гасол, Конли и Алън. За да имат шансове за титлата, те имат нужда от тази петица. От цялата тази петица.

8Торонто Раптърс

Играчи: Тайлър Хансбро, Джеймс Джонсън, Патрик Патерсън, Грийвъс Васкез, Лу Уилиямс
Минути заедно: 229
Нет рейтинг: 17.7

Нека всички обещаем да не се смеем*. Нали обещахте да не се смеете? Торонто наистина зависи страшно много от тези петимата. Само една друга отборна петица има повече минути заедно, но тази формация е записала участие в най-много мачове (цели 39).
Не можем да предскажем колко важна ще бъде тази група, тъй като нито един от тези играчи не е титуляр. Кайл Лаури се завърна от контузия на гърба и не стреля добре, Демар Дероузан също не се справя добре в нападение, а Лу Уилиамс е кандидат за шести човек на годината. Раптърс ще трябва да заложат на втората си петица повече. Какво остава да бъде видяно е колко отговорност може да понесе този начин на игра.

*Анализът беше написан преди началото на плейофите, но в мач 1 Хансбъро започна титуляр, а пейката на Рапторс записа 48 точки срещу 38 за стартовата петица.

7Вашингтон Уизардс

Играчи: Брадли Бийл, Марчин Гортат, Нене, Джон Уол и Пол Пиърс
Минути заедно: 596
Нет рейтинг: 7.4

Те са започвали 34 мача заедно, през които са вкарали средно 7,4 повече точки от 100 притежания от противниците си.
Някак си обаче Уизардс са спечелили само половината от тези 34 мача …
Тук трябва да обвиним резервите – Мартел Уебстър е оставил изстрела си от тройка в Нарния, Ото Портър има нужда да играе в лятната лига, а Расуал Бътлър е втория MVP на отбора.
Все още, резервите на Уизардс се нареждат в горната половина на лигата в нападение и защита, съгласно HoopStats.com
Знаейки това, треньорът Ранди Уитман трябва маааалко да разнообрази нападението, което да е на нивото на NBA. Просто отбелязваме.

6Голдън Стейт Уориърс

Играчи: Андрю Богът, Стеф Къри, Дреймънд Грийн, Андре Игуадола и Клей Томпсън
Минути заедно: 175
Нет рейтинг: 28.4

Както всяка петица, която е на игрището за Голдън Стейт, тази е балансирана и добра и в двете фази на играта. Всички участват на бърза атака и играят в защита, трима стрелят над 35% от тройката ( Къри, Игуадола и Томпсън ), един може да пази всяка позиция (Грийн) и един може да използва думата “ Crike!“ в обикновен разговор (Богът).
Плашещо е, че това даже не е най-добрата петица на Уориърс и е третата най-използвана от тяхна страна. Но е достатъчна да убие всички надежди на останалите 29 отбора.

5Сан Антонио Спърс

Играчи: Тим Дънкан, Дани Грийн, Кауай Ленард, Тони Паркър, Тиаго Сплитър
Минути заедно: 265
Нет рейтинг: 23.6

Можете ли да запазите една тайна? Не? Няма проблем, защото и Спърс не могат.
Те идват и искат всички да го знаят. Когато Тим Дънкан, Дани Грийн, Кауай Ленард, Тони Паркър и Тиаго Сплитър са титуляри, то Спърс печелят 80% от мачовете си. След 1-ви март са с рейтинг нападение/ защита съответно 122.7/ 91.8 за 100 притежания.
Който иска да залага срещу тях. Останалите ще ги гледаме поне на финал на Конференцията.

4Атланта Хоукс

Играчи: Демаре Каръл, Ал Хорфърд, Кайл Корвър, Пол Милсап и Джеф Тийг
Минути заедно: 898
Нет рейтинг: 7.4

Да поддържаш висок нет рейтинг по време на дълги периоди от сезона не е лесно. Само три петици в Лигата имат подобен нет рейтинг за повече от 700 минути заедно на игрището. Те са на Клипърс, Уориърс … и тази на Хоукс.

Те нямат суперзвезди, но имат постоянство.

„Разбира се, че има недоверие, защото Хоукс отпадаха в първия кръг при последните 3 участия в плейофи, а предишните три пъти отпадаха във втория. Наистина не знаем как този отбор на Хоукс ще се представи тази година, но не е редно да използваме историята им срещу тях. Ал Хорфърд пропусна миналия сезон заради скъсан гръден мускул. За предишните 19 години треньорът им Майк Бъденхолзър е бил в Сан Антонио. Това са дветте най-важни парчета от пъзела на Атланта. А и кога всъщност Кливлънд са доказали, че са готови за плейофите?“ – Джеймс Хърбърт, CBS Sports

Над 60 победи и първо място в конференцията не е случайност, но да видим до къде ще стигнат в плейофите.

3Кливланд Кавалиърс

Играчи: Кайри Ървинг, ЛеБрон Джеймс, Кевин Лов, Тимофей Мозгов, Джей Ар Смит
Минути заедно: 474
Нет рейтинг: 18.1

Сезонните трансфери имат значение. Не само поради факта, че Мозгов и Смит са измежду петимата играчи на Кавс с най-високи рейтинги. Те също са част от най-смъртоносната петица на отбора – 28/4 когато започват в този състав.

Има по нещо от всичко: Лов, Ървинг и Джеймс са страхотни подавачи. Има чудесен баланс между спот-ъп и стрелби, следствие от индивидуални плейове. Джеймс и Мозгов чудесно покриват защитата. А цялата петица чудесно сменя ритъма на игра в нападение.

Без да подценяваме сезона на Хоукс, но Кавс имат много по-добри показатели след трансферите в средата на сезона. Без тази петица, Кливланд нямаше да са претендент за титлата. Със сигурност.

2Голдън Стейт Уориърс

Играчи: Андрю Богът, Стеф Къри, Дреймънд Грийн, Харисън Барнс и Клей Томпсън
Минути заедно: 794
Нет рейтинг: 18.3

Здравейте отново, Уориърс:)

Заменяйки Игуадола с Харисън Барнс, получавате няколко различни неща. Първо, разбира се имате стартовата петица на Уориърс, която е 48/7 за сезона. Ако от чисто любопитство отнесем този процент към 82 ще получим 72 победи – напомня ли ви за някой отбор в миналото?

След това имате втората най-смъртоносна петица в лигата.

Всъщност, ако в тази класация нямаше ограничение за максимум две петици от отбор, Уориърс щяха да имат 4(!) в топ 10, всяка от тях с рейтинг над 18!

Критиците ще кажат, че тези момчета още не са се доказали в плейофите. На кого му пука, че тези петимата имат най-високия рейтинг от всички, престояли поне 300 минути на игрището? Или че имат 8-мия най-добър показател за точкова разлика в историята на Лигата?

Всъщност на всички трябва да ни пука. Докато Хоукс и Кавс правят луди статистики на Изток, Западът е брутална смес от равностойни отбори, а и Спърс са шампиони до доказване на противното. За момента Уориърс са най-добрия отбор – в основната си част, защото притежават тази практически несломима петица.

1Л.А. Клипърс

Играчи: Мат Барнс, Джей Джей Редик, Блейк Грифин, Деандре Джордан, Крис Пол
Минути заедно: 1173
Нет рейтинг: 17.9

Ако имаше награда „Стартърите, които да играят 48 минути във всеки плейофен мач“, Клипърс щяха да спечелят с голяма преднина.

Когато започват с тази петица, Клипърс печелят почти 70%. Освен това, в този си вид приличат на двуглаво чудовище, което запазвайки водещите показатели в нападение, достига и топ 5 рейтинг в защита от 99.9 точки за 100 притежания на противника. Всъщност Редик е единствената ралика с онази петица, на 10-то място. Заменяйки Кроуфърд с Редик получавате изведнъж и страхотна защита. За тези от вас, които се интересуват по-сериозно от баскетболни анализи, препоръчвам да изгледат едночасовия панел от MIT SLOAN Analytics 2013, в който Стан Ван Гънди практически „предсказва“ този факт!

За да вгорчим все пак вкуса на феновете на Клипърс – техните резерви са с 29-ти рейтинг в защита, според HoopStats.com, показвайки това, което ние вече знаем: Разходката на Клипърс в плейофите ще зависи от това колко ТЕЗИ ПЕТИМАТА ще успеят да прекарат на игрището.

ОСТАВИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here